Θετική αλλά όχι ικανή να επιφέρει σταθεροποίηση στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, θεωρεί την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο οίκος αξιολόγησης Fitch, με σημερινό του ανακοινωθέν. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης η κατάσταση στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό κλάδο θα παραμείνει αδύναμη, έως ότου αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα διαρθρωτικά προβλήματα που αυτός αντιμετωπίζει. «Αγκάθι» αποτελεί, σύμφωνα με τον Fitch, ο μεγάλος όγκος των «κόκκινων» δανείων που διατηρούν οι τράπεζες.
Βάσει των αποτελεσμάτων των stress tests και με προϋπόθεση ότι η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης θα είναι επιτυχής, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 θα φθάσει στο 14,8%, ενώ θα υπάρξει και βελτίωση της ρευστότητας, ιδιαίτερα εάν τελικώς επανέλθει σε εφαρμογή το waiver της ΕΚΤ και ξεκινήσει η αγορά ελληνικών, κρατικών ομολόγων.
Παράλληλα στο ενημερωτικό δελτίο σημειώνεται ότι η ΕΚΤ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν «Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα» (Non-Performing Exposures – NPE) συνολικού ύψους 112 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 63% του ελληνικού ΑΕΠ. Αυτό καθιστά την ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου μία εξαιρετική πρόκληση, με δεδομένες και τις αδύναμες οικονομικές συνθήκες.
Δύο ακόμη προβλήματα των ελληνικών τραπεζών έγκειται στο γεγονός ότι εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, ενώ κανείς δεν γνωρίζει την εξέλιξη στις εκροές καταθέσεων, καθώς η συμπεριφορά των καταθετών θα εξαρτηθεί και από τις πολιτικές εξελίξεις. Ο οίκος εκτιμά ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2015, ενώ τονίζει ότι οι ομολογιούχοι τελικώς θα σηκώσουν μέρος του όλου «βάρους», αν και όχι σε υψηλό βαθμό. Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι η συμμετοχή του ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση θεωρείται πιθανή.
Πηγή: newmoney