Της Λαμπρινής Κουζέλη
Για τα χρήματα και την ευτυχία, την επιλογή του σωστού συντρόφου, τις οικογενειακές σχέσεις και τις ανθρώπινες αφηγήσεις, για τη μουσική και τον γραπτό λόγο αλλά και για την ψυχοθεραπεία μέσω skype μίλησε ο δημοφιλής αμερικανός ψυχοθεραπευτής Ίρβιν Γιάλομτην Τετάρτη 26 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο «Δαναός» στην Αθήνα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή την ταινία «Ο κήπος του Γιάλομ», ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Ίρβιν Γιάλομ, το οποίο θα προβάλλεται στους κινηματογράφους από τις 11 Δεκεμβρίου. «Είναι ένα κλασικό βιογραφικό ντοκιμαντέρ», σχολίασε ο κριτικός κινηματογράφου Χρήστος Μήτσης στην αρχή της εκδήλωσης, «το οποίο είναι καλογυρισμένο και παρουσιάζει με αμεσότητα και πειστικά τη ζωή και το έργο του Γιάλομ».
Στις 8.00 μ.μ., πρωί στην Καλιφόρνια, έγινε σύνδεση μέσω skype με το σπίτι του Γιάλομ και στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα του «Δαναού» περισσότερα από 600 άτομα παρακολούθησαν τον δημοφιλή συγγραφέα και ψυχαναλυτή σε ζωντανή συνέντευξη με έλληνες δημοσιογράφους που του μετέφεραν και ερωτήσεις των ελλήνων αναγνωστών τους και αναγνωστών του Γιάλομ.
Η ευτυχία και τα χρήματα
Όταν ερωτήθηκε, με αφορμή την ελληνική οικονομική κρίση, πόσο οι οικονομικές δυσκολίες επηρεάζουν την προσωπική ευτυχία, δεν έκρυψε ότι προέρχεται από μια χώρα και από ένα περιβάλλον όπου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες της κρίσης δεν τους είναι οικεία. «Οι πελάτες μου είναι ευκατάστατοι, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν είναι ευτυχισμένοι», είπε ο Γιάλομ και για να υπογραμμίσει τη ρήση ότι τα λεφτά δεν κάνουν την ευτυχία αφηγήθηκε την ιστορία ενός εξαιρετικά εύπορου μεγαλοδικηγόρου πελάτη του, ο οποίος παρά τα πλούτη του δεν βρίσκει νόημα στη ζωή του, γι’ αυτό και ξεκίνησε ψυχοθεραπεία.
Η επιτυχία στις προσωπικές σχέσεις
Ο Γιάλομ, που είναι παντρεμένος με την καθηγήτρια Συγκριτικής Γραμματολογίας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Μάριλιν Γιάλομ εδώ και 60 χρόνια, ερωτήθηκε για τη συνταγή της επιτυχίας στις προσωπικές σχέσεις. «Γνώρισα τη γυναίκα μου όταν ήμουν δεκαπέντε ετών και είμαστε μαζί από τότε. Την εποχή που παντρευτήκαμε δεν γνωρίζαμε κάποιον που να έχει πάρει διαζύγιο στο φιλικό μας περιβάλλον. Σήμερα το 60% των γάμων στις ΗΠΑ καταλήγουν σε διαζύγιο. Αισθάνομαι την αγάπη μου για τη γυναίκα μου όχι να μειώνεται με τα χρόνια αλλά να γίνεται όλο και πιο δυνατή. Το σημαντικό δεν είναι να ερωτεύεσαι αλλά να παραμένεις ερωτευμένος. Πώς το πετυχαίνεις αυτό; Πρέπει καταρχάς να βρεις ένα ενδιαφέρον άτομο, έναν άνθρωπο που να ενδιαφέρεται για τη ζωή και για πράγματα που ενδιαφέρουν κι εσένα. Δεν εννοώ να σας αρέσουν ακριβώς τα ίδια πράγματα, αλλά τα ενδιαφέροντα του ενός να ακουμπούν στα ενδιαφέροντα του άλλου. Όταν εγώ έκανα την πρακτική μου ως ψυχαναλυτής, η γυναίκα μου έγραφε τη διατριβή της για την ενοχή στον Κάφκα. Εξέταζε ζητήματα που σχετίζονται με τη δική μου επιστήμη από μια άλλη σκοπιά».
Διαβάστε περισσότερα στο:
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=654508