Σαφή θέση υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους παίρνει ο Μάριο Ντράγκι σε μεγάλη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής και τον Αλέξη Παπαχελά.
“Θα πρέπει να υπάρξει ένα στοιχείο ελάφρυνσης του χρέους” τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι “έχουμε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα βιωσιμότητά του”.
Ο κ. Ντράγκι καλεί την Αθήνα να αναλάβει την κυριότητα του προγράμματος, αφήνοντας αιχμές για την ελληνική κυβέρνηση. “Με το να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι εξαναγκάζεται από εξωτερικές δυνάμεις να προβεί σε πράξεις είναι σαν να αυτοαναιρείται, καθώς οι Έλληνες πολίτες που θα κληθούν να κάνουν ορισμένες θυσίες βραχυπρόθεσμα θα ρωτήσουν την κυβέρνησή τους ‘Γιατί; Γιατί να το κάνουμε αυτό, αν εσείς δεν το πιστεύετε;'” αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όπως προειδοποιεί, η χώρα θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης μόνον εφόσον εφαρμόσει όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. “Θεωρώ ότι αυτό είναι το βασικότερο σημείο” σχολιάζει.
Στέλνει παράλληλα προσωπικό μήνυμα ελπίδας και αποφασιστικότητας στον Ελληνικό λαό. “Μην αφήσετε” λέει, “να σας κυριεύσει ξανά η απόγνωση”.
Ο κ. Ντραγκι καθιστά σαφές ότι τα απαιτούμενα ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα εκταμιευτούν μόνο μετά την πρώτη αξιολόγηση και το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου. Υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτήσεις της αξιολόγησης σε σχέση με τον χρηματοπιστωτικό τομέα και θα έχουν ολοκληρωθεί τα προγραμματισμένα στρες τεστ.
Ο ιταλός κεντρικός τραπεζίτης αναφέρεται και στη φοροδιαφυγή, επισημαίνοντας ότι ένα σημαντικό ζήτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα θα την αντιμετωπίσει. Από αυτή την άποψη, υπογραμμίζει ότι η φορολόγηση της ακίνητης περιούσιας είναι πιο δίκαιη, επειδή μειώνει τις πιθανότητες φοροδιαφυγής. Αντιθέτως, ο κ. Ντράγκι εκτιμά ότι η φορολογία της εργασίας θα πρέπει να μειωθεί.