Με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του οργανισμού, Πόλ Τόμσεν, θα συναντηθεί ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος… στο Περού.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το newmoney.gr, η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, μεθαύριο Παρασκευή, η οποία πραγματοποιείται λίγα 24ωρα μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του Ταμείου για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, όπου προβλέπεται ύφεση 2,3% για το 2015 και 1,3% για την ελληνική οικονομία.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Τσακαλώτος πρόκειται να ταξιδέψει στη Λίμα, την πρωτεύουσα του Περού, όπου θα μετέχει στις εργασίες της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και θα βρεθεί σε κοινό τραπέζι με τα ανώτατα κλιμάκια του ΔΝΤ, μεταξύ των οποίων, τη γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ , τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Πολ Τόμσεν και τον επικεφαλής Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Βίτορ Κασπάρ.
Στην ατζέντα των συναντήσεων αναμένεται να βρεθούν θέματα αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η αξιολόγηση, τα προαπαιτούμενα και θέματα τεχνικής βοήθειας.
Στο Περού αναμένεται να μεταβεί και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κάτι που αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή.
Χθες, το ΔΝΤ δημοσίευσε έκθεση στα πλαίσια του World Economic Outlook.
Από την έκθεση απουσιάζουν οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κατά τα έτη 2017, 2018 και 2019, ενώ το ΔΝΤ τοποθετεί στο 2,4% την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2020.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, η ανεργία στην Ελλάδα θα κλείσει στα επίπεδα του 26,8% για το 2015, για να αυξηθεί περαιτέρω και συγκεκριμένα στο 27,1% το 2016.
Η Ελλάδα θα παραμείνει και το 2015 δέσμια του αποπληθωρισμού (-0,4%), με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για μηδενικό πληθωρισμό (0,0%) το 2016.
Παράλληλα, το ΔΝΤ προειδοποιεί για τους κινδύνους που υπάρχουν για τις ευρωπαϊκές χώρες από τις εξελίξεις και τα γεγονότα που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η αντίδραση των αγορών στη μακρά περίοδο αβεβαιότητας που συνόδευσε την Ελλάδα κατά τις διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού για το νέο χρηματοδοτικό της πρόγραμμα ήταν τελικώς περιορισμένη, γεγονός που αντανακλά την ισχύ των τειχών προστασίας που έχουν υψώσει Ευρωζώνη και ΕΚΤ.
Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα έχουν περιοριστεί μετά τη σύναψη της νέας συμφωνίας για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέσω του ESM, εκτιμούν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ.
Πηγή: newmoney.gr
*Λογοπαίγνιο με τον τίτλο του γνωστού περουβιανού τραγουδιού “El Cóndor Pasa”