Πέντε σημεία αιχμής για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα προέταξε, μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή προοπτική», ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ) του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας.
Απαριθμώντας τα πέντε σημεία, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρώτο είναι η μετάβαση της Ελλάδας από οικονομία χαμηλής ανταγωνιστικότητας σε οικονομία υψηλής ανταγωνιστικότητας, μέσα από την ανάπτυξη μιας οικονομίας υψηλής εξειδίκευσης, υψηλής προστιθέμενης αξίας και τεχνολογικής καινοτομίας, με την ενίσχυση και την προώθηση υφιστάμενων παραγωγικών δομών.
Το δεύτερο είναι, όπως σημείωσε, η αναγκαιότητα ύπαρξης παραγωγικού σχεδιασμού και προσανατολισμού.
Τρίτο σημείο είναι η διαφοροποίηση των διεθνών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων της χώρας, με την έννοια κυρίως της πολυδιάστατης πολιτικής, «που πολλαπλασιάζει τα σημεία διεθνούς αναφοράς και απεύθυνσης, χωρίς να εγκαταλείπει τα παραδοσιακά στηρίγματα».
Σημαντική για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων θεωρεί, επίσης, ο κ. Τσίπρας, την οικονομική διπλωματία.
Η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, εξήγησε, περνά μέσα από την ανασυγκρότηση των δημόσιων και μεικτών δομών υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας, και ειδικότερα της οικονομικής διπλωματίας.
Σημαντικό ρόλο στην προώθηση επενδυτικών προγραμμάτων, όπως υπογράμμισε, διαδραματίζει η Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, λέγοντας πως το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια στο υπουργείο Εξωτερικών που προγραμματίστηκε ξανά η ενίσχυση του κλάδου των ΟΕΥ ή εμπορικών ακολούθων.
Τέλος, πέμπτο πεδίο είναι οι ξένες επενδύσεις. «Είναι ίσως το πιο κρίσιμο πεδίο που θα καθορίσει το αν και τον ρυθμό επανεκκίνησης της οικονομίας», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, ο γενικός γραμματέας ΔΟΣ επισήμανε ορισμένες σοβαρές ελλείψεις της χώρας «που πρέπει το συντομότερο να καλυφθούν».
Ενδεικτικά ανέφερε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό «που έχει επιδεινωθεί στα 5 χρόνια του μνημονίου», το επενδυτικό τοπίο για τον υποψήφιο ξένο επενδυτή «στο οποίο απαιτούνται ταχύτατα αλλαγές», το φορολογικό καθεστώς «που πρέπει να απλοποιηθεί και να γίνει σταθερό», και τον χρόνο αδειοδότησης των επενδύσεων, «που θα έπρεπε να ολοκληρώνεται σε μέγιστο διάστημα ενός-δύο μηνών, με επιτάχυνση ή απλοποίηση των διαδικασιών».
Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο γενικός γραμματέας ΔΟΣ στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας για την υπέρβαση της κρίσης.
Συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία, όπως ανέφερε, σχετίζονται με τη γεωγραφική και τη γεωπολιτική θέση της χώρας, την οικονομική της ένταξη στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, τους ιδιαίτερους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους, το ανθρώπινο και επιστημοτεχνικό δυναμικό, «την ευλυγισία που της παρέχει η ιδιαίτερη διάρθρωση της οικονομίας της, έστω και ως αποτέλεσμα της παραγωγικής αποδιάρθρωσης».
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το in.gr, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση πως υπάρχουν ή μπορούν σύντομα να διαμορφωθούν οι όροι για μια σειρά ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.
«Υπάρχει ένα μομέντουμ από τη συμφωνία, καθώς και από την αποκατάσταση της ρευστότητας και τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, στα οποία στοχεύουμε το επόμενο διάστημα» ανέφερε και σημείωσε πως αν αυτά συμπληρωθούν με την προσέλκυση μιας σειράς επενδύσεων τόσο πιο γόνιμο θα είναι αυτό το «μομέντουμ» αναπτυξιακά.
Στο συνέδριο, του οποίου βασικός οργανωτής ήταν το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ), συμμετείχαν ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων και εμπειρογνώμονες, και συζητήθηκαν προτάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και επενδυτικές προτάσεις.