Για συναντίληψη στο θέμα των Θρησκευτικών έκανε λόγο ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες, ενώ αναφερόμενος στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας, μετά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο σχολίασε ότι οι ρόλοι είναι διακριτοί.
Η συνάντηση επικεντρώθηκε στη δυνατότητα συνεργασίας και συναντίληψης στο πλαίσιο διακριτών ρόλων και προς την κατεύθυνση συναινετικής επίλυσης όποιων ζητημάτων ανακύπτουν μεταξύ Εκκλησίας – Πολιτείας. «Κλειδί» σε αυτό αποτελεί η προσωπική επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου με τον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και η συνέχιση λειτουργίας της Επιτροπής Σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας, η οποία έχει συσταθεί από την εποχή κατά την οποία υπουργός Παιδείας ήταν η Άννα Διαμαντοπούλου.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών, που ανέκυψε μετά τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου, ο Μακαριώτατος δήλωσε ότι διοικεί την Εκκλησία με το Ευαγγέλιο, το Σύνταγμα και τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας που ψήφισε η Βουλή και αποτελεί νόμο του κράτους, τον 590/1977. Ο ίδιος ο καταστατικός χάρτης επιτάσσει συνεργασία για τη χριστιανική διαπαιδαγώγηση της νεότητας Εκκλησίας και κράτους.
Από την πλευρά του ο κ. Φίλης, χαρακτήρισε ειλικρινή και γόνιμη τη συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τα ζητήματα που αφορούν την Εκκλησία και τη σχέση της με την Πολιτεία. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως οι ρόλοι είναι διακριτοί και τόνισε ότι «θέλουμε να υπάρξει συνεργασία, όχι ευκαιριακή αλλά μόνιμη, εφ’ όλων των ζητημάτων». Αναφερόμενος στο θέμα των Θρησκευτικών, ο κ. Φίλης επισήμανε ότι υπάρχει συναντίληψη και δεν πρόκειται να υπάρξουν μονομερείς ενέργειες.
«Πιστεύουμε ότι η αναμόρφωση της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών, που έχει τεθεί και από εκπαιδευτικούς και από τα αρμόδια όργανα της χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής, μπορεί να επιτευχθεί» σημείωσε και συμπέρανε πως «οφείλουμε να δώσουμε έμφαση και να δούμε τι σημαίνει η διδασκαλία των Θρησκευτικών στη σημερινή πραγματικότητα, με σεβασμό στην ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης του καθενός».
Αναφερόμενος στους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας -Πολιτείας, ο κ. Φίλης τόνισε ότι τους σεβόμαστε και στο πλαίσιο αυτών επιδιώκουμε τη συνεργασία προς όφελος όλου του ελληνικού λαού ενώ σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Εκκλησίας επισήμανε ότι είναι ηθικός και αγαθός και διαβεβαίωσε πως θα «έχουμε συνεργασία προς όφελος του ελληνικού λαού».