Τρίτη φορά μέσα σε πέντε μήνες ο Πρωθυπουργός βάζει ξανά στο ράφι τον ανασχηματισμό που… σέρνεται από τον Μάρτιο. H φημολογία για μεγάλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα τον Σεπτέμβριο θα παραμείνει φιλολογία όπως συνέβη στις αρχές Αυγούστου, που πολλοί ανέμεναν «αιφνιδιαστική κίνηση του προέδρου μέσα στη ραστώνη» ή πριν από το Πάσχα που θεωρούνταν βέβαιη σχεδόν από όλους «η μεγάλη ανατροπή».
O K. Καραμανλής δεν πιστεύει στους ανασχηματισμούς και συχνά λέει πως ούτε τον Ανδρέα Παπανδρέου ούτε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ούτε τον Κώστα Σημίτη τούς βοήθησαν οι ριζικοί ανασχηματισμοί, αντίθετα τους δημιούργησαν μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που είχαν»
Ο κ. Καραμανλής εμφανίζεται τώρα όλο και περισσότερο διστακτικός να κάνει αλλαγές και μεταθέτει – κατά ορισμένους συνεργάτες του – τη δύσκολη απόφαση για τον Φεβρουάριο ενώ κορυφαία στελέχη που συνομιλούν συχνά μαζί του έχουν πειστεί ότι «στην πραγματικότητα ο Πρωθυπουργός δεν θέλει να κάνει ανασχηματισμό» παρότι πριν από το Πάσχα έφτασε πράγματι πολύ κοντά στο να αλλάξει τη σύνθεση της κυβέρνησής του. H απραξία και η ατολμία υπουργών, οι πολύ κακές σχέσεις των κορυφαίων στελεχών με συνεχείς διαρροές στα MME του ενός εναντίον του άλλου, οι αλλεπάλληλες γκάφες υπουργών και υφυπουργών είχαν δημιουργήσει κλίμα εκείνη την περίοδο αλλαγών. Κορυφαία στιγμή ήταν το «πρωτοφανές ρεζίλι», όπως το αποκαλούσαν οι βουλευτές του κόμματος, στη διαβόητη υπόθεση ΛΑΦΚΑ με τον εμπαιγμό των συνταξιούχων. Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν τότε με βεβαιότητα ότι ο ανασχηματισμός είναι «προ των θυρών». Μετά το Πάσχα ανακαλύφθηκε ως η κατάλληλη στιγμή για ανασχηματισμό ο «νεκρός χρόνος του καλοκαιριού», ύστερα είπαν για Σεπτέμβριο ενώ τώρα οι ίδιες «πηγές» ρίχνουν στο τραπέζι τον Φεβρουάριο ως τον πιθανότερο μήνα αλλαγών.
Κακή συγκυρία. Καλά πληροφορημένες πήγες ωστόσο εκφράζουν την εκτίμηση ότι στην πραγματικότητα ο κ. K. Καραμανλής δεν επιθυμεί να κάνει ανασχηματισμό παρότι έφτασε κοντά σε μια τέτοια κίνηση πιεσμένος από την πολύ κακή συγκυρία την άνοιξη. «Ο πρόεδρος δεν πιστεύει στους ανασχηματισμούς και συχνά λέει πως ούτε τον Ανδρέα Παπανδρέου ούτε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ούτε τον Κώστα Σημίτη τούς βοήθησαν οι ριζικοί ανασχηματισμοί, αντίθετα τους δημιούργησαν μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που είχαν».
Ακόμη ο κ. K. Καραμανλής, όπως λέει στενός συνεργάτης του, πιστεύει ότι «οι ανασχηματισμοί δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες στην κοινή γνώμη, η οποία σύντομα απογοητεύεται, προκαλούν αναταραχή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, τοποθετούν αυτόματα απέναντι στην ηγεσία όσους απομακρύνονται από την κυβέρνηση και όσους θεωρούσαν σίγουρη την υπουργοποίησή τους».
5 αμετακίνητοι, 3 περιμένουν
Τα πρόσωπα που είναι σήμερα εκτός και θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε κεντρικά υπουργεία – όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη – είναι ο κ. Ευαγγ. Μεϊμαράκης, ο κ. B. Πολύδωρας και η κ. Ντ. Μπακογιάννη
O K. Καραμανλής έχει και πρακτικές δυσκολίες για να κάνει αλλαγές. Πέραν δηλαδή της θεωρητικής άποψης που έχει ο ίδος και οι σύμβουλοί του για τους ανασχηματισμούς. H πιο σημαντική δυσκολία είναι ότι δεν επιθυμεί να αλλάξει τη βασική ομάδα του: Δεν θέλει δηλαδή να απομακρύνει τους κ.κ. Γ. Αλογοσκούφη, Δ. Σιούφα, Γ. Σουφλιά, Πρ. Παυλόπουλο και Θ. Ρουσόπουλο. Και αυτό φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο τους στήριξε κάθε φορά που βρέθηκαν σε δεινή θέση. Πρώτον, τους εμπιστεύεται και, δεύτερον, πιστεύει ότι δεν διαθέτει σημαντικές εφεδρείες εκτός κυβέρνησης ώστε να τους αντικαταστήσει με ευκολία. Είναι γεγονός ότι τα πρόσωπα που είναι σήμερα εκτός και θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε κεντρικά υπουργεία – όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη – είναι ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ο κ. B. Πολύδωρας και η κ. Ντ. Μπακογιάννη. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, «δεν χρειάζεται να γίνει ριζικός ανασχηματισμός για να μπουν στην κυβέρνηση τα τρία αυτά στελέχη. Εάν την τοποθετήσει την κ. Ντ. Μπακογιάννη – όπως πολλοί πιστεύουν – στο υπουργείο Εξωτερικών, αυτό θα γίνει ύστερα από παραίτηση του κ. Π. Μολυβιάτη που θα αποτελεί πρωτοβουλία του τελευταίου, άρα δεν χρειάζεται ανασχηματισμός για να γίνει αυτή η αλλαγή. Τον κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη σίγουρα δεν πρόκειται να τον μετακινήσει από το κόμμα μέχρι τις δημοτικές εκλογές ενώ τον κ. B. Πολύδωρα θα τον χρησιμοποιήσει όταν κρίνει ότι το φιλολαϊκό προφίλ του είναι απαραίτητο για να συσπειρώσει σε ώρα κρίσης τη βάση του κόμματος, μια που σ’ αυτήν απευθύνεται με ευκολία ο σημερινός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος».
Οι ίδιοι συνεργάτες του κ. K. Καραμανλή εκτιμούν ότι τον Φεβρουάριο – που πέφτει τώρα στο τραπέζι ως μήνας αλλαγών – είναι πιθανό και πάλι να μη γίνει τίποτα: ο κ. K. Καραμανλής θα κάνει ριζικό ανασχηματισμό μόνο αν τα πράγματα πάνε άσχημα και πιεστεί από τις συνθήκες, διαφορετικά θα κάνει αλλαγές κατά περίπτωση όπου παρουσιάζεται κενό. Για παράδειγμα εάν ο Νικήτας Κακλαμάνης διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων θα τοποθετήσει υπουργό Υγείας τον ερχόμενο Μάρτιο ενώ κρατά πάντα ανοιχτή τη θέση του υπουργού Πολιτισμού ως δέλεαρ με το οποίο θα ανταμείψει όποιο στέλεχός του θεωρεί ότι του προσέφερε τις καλές του υπηρεσίες. Όσο για τους υφυπουργούς, πολλοί από τους οποίους έχουν εξελιχθεί σε πονοκέφαλο του Πρωθυπουργού, οι εισηγήσεις που δέχεται είναι να αντικαθιστά κάθε φορά όποιον κάνει γκάφα που εκθέτει την κυβέρνηση.
Θεατρικές συμφιλιώσεις για τις κάμερες
Οι κ.κ. Γ. Αλογοσκούφης και M. Λιάπης βγήκαν το βράδυ της Τετάρτης ύστερα από τρίωρη συνάντηση στο υπουργείο Μεταφορών και στάθηκαν μπροστά στις κάμερες. Ο κ. M. Λιάπης άπλωσε θεατρικά το χέρι του στον ώμο του υπουργού Οικονομίας και δήλωσε με πλατύ χαμόγελο: «Όχι μόνο συζητήσαμε αλλά συμφωνήσαμε». Αυτό ήταν χάπι εντ της πιο δύσκολης ενδοκυβερνητικής κόντρας του καλοκαιριού που τη συνόδευαν διαρροές, κακά σχόλια και εγωιστικές μπηχτές ένθεν κακείθεν.
Δεν είναι όμως αυτή η μόνη θεατρική συμφιλίωση μεταξύ υπουργών που την περασμένη περίοδο οι σχέσεις τους έφθασαν στο μη περαιτέρω με απειλές, προειδοποιήσεις και αλληλοκαρφώματα στο Μέγαρο Μαξίμου. Πολλές είναι οι ψεύτικες ισορροπίες τρόμου που εκδηλώνονται καθημερινά με υποκριτικές δηλώσεις καλής συνεργασίας και δήθεν φιλικά γεύματα στο κέντρο της Αθήνας καθώς τα μέλη της κυβέρνησης προσπαθούν δείξουν στον Πρωθυπουργό τον καλύτερο εαυτό τους φοβούμενοι αιφνιδιαστικό ανασχηματισμό.
Πρόσφατα εκτός από τους κ.κ. Γ. Αλογοσκούφη και M. Λιάπη που συμφιλιώθηκαν μπροστά στις κάμερες έχουν ρίξει γέφυρες επικοινωνίας ο κ. Πρ. Παυλόπουλος με τους κ.κ. Γ. Αλογοσκούφη και Θ. Ρουσόπουλο, ο κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης έχει συσφίξει τις σχέσεις του με τον κ. Γ. Βουλγαράκη και ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος με τους κ.κ. Γ. Αλογοσκούφη και M. Λιάπη. Παρά τις προσπάθειες και μεσολαβήσεις τρίτων δύσκολες εξακολουθούν να παραμένουν οι σχέσεις του κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκη με τον κ. Θ. Ρουσόπουλο και του κ. Γ. Αλογοσκούφη με τον κ. Γ. Σουφλιά.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “