Οι νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες

Από σήμερα -Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου- η μεγάλη οθόνη αναμένεται να αιχμαλωτίσει εξίσου τα βλέμματα μεγάλων, μικρών, αλλά και μουσικόφιλων σινεφίλ.

Minions
Μια ταινία που οι μικροί μας φίλοι περιμένουν με περισσή ανυπομονησία. Τα μικρά, κίτρινα πλασματάκια που λατρεύουν τις σκανδαλιές σχεδόν όσο και τις μπανάνες, επιστρέφουν στη μεγάλη οθόνη με μια ολότελα δική τους animation ταινία όπου, ό,τι πιο εξωφρενικό υπάρχει, θα τους συμβεί. Σε αυτή, μικροί αλλά και μεγάλοι σινεφίλ θα απολαύσουν την ξεκαρδιστική διαδρομή των σκανταλιάρικων Minions από την εποχή της δημιουργίας της Γης προς τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’60 σε αναζήτηση νέου, δόλιου αφεντικού, μετά από, μεταξύ άλλων, τον Ναπολέοντα, το Δράκουλα, έναν Αιγύπτιο Φαραώ και τον φονικό δεινόσαυρο T-Rex.

Ο Λαβύρινθος: Πύρινες Δοκιμασίες
Μετά την επιτυχία του «Λαβύρινθου» σε ολόκληρο τον κόσμο, το νεανικό franchise συνεχίζει την επική του ιστορία με ένα κεφάλαιο γεμάτο ξέφρενη δράση, ανατροπές και πρωταγωνιστές μερικούς από τους πιο διάσημους νεαρούς σταρ του Χόλιγουντ. Στο νέο κεφάλαιο της επικής ιστορίας του «Λαβυρίνθου», ο Τόμας (Ντίλαν Ο’Μπράιεν) και οι σύντροφοί του αντιμετωπίζουν την μεγαλύτερη τους πρόκληση μέχρι τώρα: να ψάξουν για στοιχεία σχετικά με την μυστηριώδη και παντοδύναμη οργάνωση γνωστή ως Τμήμα Παγκόσμιας Καταστροφής (WCKD). Το ταξίδι τους τούς φέρνει στη Πύρινη Γη, ένα ερημικό τοπίο γεμάτο με αφάνταστα εμπόδια. Ενώνοντας τις δυνάμεις τους με αντιστασιακούς πολεμιστές, τα μέλη της ομάδας τα βάζουν με τις κατά πολύ ανώτερες δυνάμεις του WCKD και αποκαλύπτουν τα σοκαριστικά της σχέδια για αυτούς.

Sicario: Ο εκτελεστής
Στο Μεξικό, σικάριο σημαίνει εκτελεστής. Η πράκτορας του FBI Κέιτ Μέισερ, αφού κατάφερε να καταξιωθεί σε ένα ανδροκρατούμενο χώρο, αναλαμβάνει μια αποστολή υψίστης σημασίας. Στρατολογημένη από το μυστηριώδη Ματ Γκρέιβερ, εντάσσεται σε μια ομάδα κατά του κλιμακούμενου πολέμου των καρτέλ ναρκωτικών. Με αρχηγό τον αινιγματικό Αλεχάνδρο, η ομάδα βρίσκεται στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό με αποστολή να συλληφθεί ο πιο διαβόητος αρχηγός καρτέλ. «Είναι μια ταινία για τις επιλογές που κάνουμε», προσθέτει ο ένας εκ των πρωταγωνιστών, Μπενίσιο Ντελ Τόρο και συνεχίζει «Είναι πολύ δύσκολο να χαρακτηρίσεις κάποιον καλό ή κακό σ’ αυτή την ιστορία».

Τζίμι Χέντριξ: Η Τύχη Είναι με τους Βιρτουόζους
Ο Αντρέ Μπέντζαμιν (André 3000) των Outkast στο ρόλο του ανεπανάληπτου Τζίμι Χέντριξ, σε ένα αποκαλυπτικό βιογραφικό φιλμ από τον βραβευμένο με Όσκαρ σεναριογράφο και σκηνοθέτη Τζον Ρίντλεϊ. Καλύπτοντας μια χρονιά από τη ζωή του Τζίμι Χέντριξ, μεταξύ 1966-67, από όταν ήταν ακόμα ένας άγνωστος κιθαρίστας που έπαιζε στη Νέα Υόρκη μέχρι τη θεαματική εισβολή του στη μουσική σκηνή του Λονδίνου, η ταινία παρουσιάζει το κοντινό πορτρέτο ενός ευαίσθητου και συνεσταλμένου νέου μουσικού στο μεταίχμιο της μεταμόρφωσής του σε θρύλο της ροκ.

Η Θέση (1961)
Σε επανέκδοση. Βραβευμένη στο Φεστιβάλ Βενετίας το 1961, η ταινία του νεορεαλιστικού ρεύματος σατιρίζει με οξυδέρκεια αλλά και λεπτή ευαισθησία το «οικονομικό θαύμα» της Ιταλίας που ακολούθησε τη μεταπολεμική ανάκαμψη. Ο Ερμάνο Όλμι σκιαγραφεί με διεισδυτική ματιά και οικονομία μέσων τις συνθήκες ζωής και τα φαινόμενα του «εκμοντερνισμού», επικεντρώνοντας την προσοχή του στο γραφειοκρατικό σύμπαν των μεγάλων απρόσωπων εταιριών. Ο Όλμι βλέπει τον κόσμο με τους άλλους, όχι έξω από αυτούς, όπως λέει ο ίδιος. Αυτό το συντροφικό και απλό βλέμμα, αναδεικνύει την αντίφαση ανάμεσα στη φλογερή αν και συνεσταλμένη ανησυχία του νεαρού ήρωα και τη νεκρική συμβατικότητα του εργασιακού του περιβάλλοντος.