«Όχι» και για το άνοιγμα του Ασφαλιστικού λέει ο κ. M. Έβερτ, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν είναι άμεσο πρόβλημα» και σε κάθε περίπτωση «δεν μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή ορίων ηλικίας πριν γίνουν αναλογιστικές μελέτες βάσει των οποίων θα αποφασισθεί εάν πρέπει ή όχι να ληφθούν μέτρα και σε ποια κατεύθυνση».
Ο πρώην πρόεδρος της N.Δ., με τη συνέντευξή του στα «NEA», όχι μόνο δεν δείχνει διατεθειμένος να χαμηλώσει τους τόνους, αλλά αντίθετα κλιμακώνει την κόντρα του με τον κ. Γ. Αλογοσκούφη επιμένοντας στα όσα είπε εντός και εκτός Βουλής για την πολύκροτη υπόθεση του Ασφαλιστικού των τραπεζών. Ωστόσο πιστεύει πως παρ’ ότι η τροπολογία του δεν ψηφίστηκε, έπιασε τόπο καθώς, όπως λέει, καταδείχθηκε το μέγεθος του βάρους που επωμίζεται το IKA.
Ο πρώην πρόεδρος της N.Δ. καθιστά σαφές ότι «είναι εδώ», τονίζοντας πως οι βουλευτές «δεν είναι λόχος», όπως και ότι δεν πρόκειται να σιωπά σε θέματα ηθικής τάξεως τα οποία θεωρεί μείζονα.
Κύριε Πρόεδρε, όταν καταθέτατε την τροπολογία για το Ασφαλιστικό των τραπεζών, πιστεύατε ότι μπορείτε να πείσετε την κυβέρνηση ή ήσασταν σίγουρος ότι θα απορριφθεί και θέλατε μόνο να καταγραφεί δημοσίως με τον πλέον έντονο τρόπο η διαφωνία σας.
Ασφαλώς και πίστευα ότι θα πειστεί η κυβέρνηση πως η πρότασή μου ήταν λογική και ορθή. Ο βουλευτής είναι σε όλα τα κόμματα ελεύθερος να κάνει πρόταση στο Σώμα με τροπολογία. Βάσει των καταστατικών αρχών του κόμματός μας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας δεν είναι λόχος και αυτό επανειλημμένα το έχουμε εκφράσει.
Πώς θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αυτή η κρίση;
Αντί να ακολουθηθεί όλη αυτή η πολύπλοκη διαδικασία θα μπορούσε για την Αγροτική και την Εμπορική, που ανήκουν στο Δημόσιο, να γίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από το Δημόσιο, που είναι μέτοχος, οπότε δεν θα υπήρχε ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για να ωφεληθούν από αυτήν και οι ιδιωτικές τράπεζες. Δεν είμαι αντίθετος με τις ιδιωτικές τράπεζες, αλλά το κόστος πρέπει να το αναλάβουν οι μέτοχοι των τραπεζών και όχι το IKA και συνεπώς το κράτος. Πάντως πλέον από τις ιδιωτικές τράπεζες το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει η ALPHA Πίστεως, η οποία μετά τον θόρυβο που έγινε λόγω της τροπολογίας αναγκάστηκε να πει ότι θα καλύψει η ίδια το έλλειμμα.
Πάντως, ειπώθηκαν βαριές κουβέντες. Εσείς κατηγορήσατε τον κ. Αλογοσκούφη, εμμέσως πλην σαφώς, για σχέσεις του με την ALPHA Τράπεζα Πίστεως, ενώ εκείνος άφησε υπονοούμενα ότι εξυπηρετείτε άλλα πολιτικά συμφέροντα.
Κάνετε λάθος όταν λέτε ότι κατηγόρησα τον κ. Αλογοσκούφη. Αναφέρθηκα στο τι έλεγαν στον ισολογισμό μιας τράπεζας οι ορκωτοί λογιστές και στο πώς με τέτοια βεβαιότητα προεξόφλησαν την ψήφιση ενός νομοσχεδίου τρεις μήνες πριν κατατεθεί στη Βουλή. Διάβασα τους ισολογισμούς των άλλων ιδιωτικών τραπεζών και διαπίστωσα ότι οι ορκωτοί λογιστές που τις είχαν ελέγξει δεν είχαν προβεί σε παρόμοια παρατήρηση. Αυτή είναι η αλήθεια. Εάν κάποιος έχει διαβάσει παρόμοια παρατήρηση σε ισολογισμό άλλης ιδιωτικής τράπεζας να μου το πει.
Είπατε από το βήμα της Βουλής ότι πρώτη φορά καταψηφίζετε νομοσχέδιο της παράταξής σας. Ήταν πράγματι τόσο μείζον θέμα αυτό ώστε να οδηγηθείτε σε τέτοια σύγκρουση με την κυβέρνηση;
Για μένα τα θέματα ηθικής τάξεως είναι πάντοτε μεγάλα. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί το IKA, δηλαδή το Δημόσιο, θα πρέπει να επιβαρύνεται με τις υποχρεώσεις εργοδοτών, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι τράπεζες. Εάν εσείς το αντιλαμβάνεστε αυτό να μου το πείτε.
Πόσο αρνητικά επέδρασε η κίνησή σας στις σχέσεις σας με τον κ. Καραμανλή, γιατί κάποιοι λένε ότι είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος μαζί σας.
Ο κ. Καραμανλής είναι δίκαιος και δημοκρατικός. Γνωρίζει άριστα τον Κανονισμό της Βουλής και οι σχέσεις μας πιστεύω ότι δεν επηρεάζονται από παρόμοια γεγονότα.
Πιστεύετε ότι είναι η ώρα να ανοίξει τώρα το Ασφαλιστικό;
Το Ασφαλιστικό είναι ένα υπαρκτό και μεγάλο πρόβλημα το οποίο θα παρουσιαστεί έντονα έπειτα από 20-30 χρόνια. Μπορεί να συζητείται από τώρα. H συζήτηση ποτέ δεν βλάπτει και δεν δεσμεύει κανέναν. Δεν μπορεί να κλείνουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας και να λέμε δεν το ξέρουμε, δεν το αντιμετωπίζουμε. Ορθόν είναι η πολιτική να προβλέπει τα γεγονότα και να μην τα παρακολουθεί εκ των υστέρων, όταν πλέον είναι αργά. Έχουμε μεγάλη ευθύνη για τις νέες γενιές που έρχονται και δεν μπορεί να τους αφήσουμε άλυτα τα προβλήματα επειδή δεν θέλουν ορισμένοι να αναλάβουν το πολιτικό κόστος.
Πολλοί μιλούν για επώδυνες λύσεις για τους εργαζομένους με αυξήσεις του ορίου ηλικίας και μείωση των συντάξεων. Αν ληφθούν τέτοια μέτρα, πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα αντέξει τους κλυδωνισμούς;
Ακόμη το θέμα του Ασφαλιστικού δεν έχει συζητηθεί και δεν προκύπτει από πουθενά αυτό που με ρωτάτε. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αύξηση του ορίου ηλικίας όταν ακόμα το θέμα δεν έχει ούτε καν μελετηθεί. Επαναλαμβάνω αυτό που είπα στην τροπολογία, ότι πρέπει να υπάρξουν πρώτα αναλογιστικές μελέτες και μετά πρέπει να αποφασιστεί εάν πρέπει ή όχι να ληφθούν μέτρα και σε ποια κατεύθυνση. Πάντως το Ασφαλιστικό δεν είναι άμεσο πρόβλημα.
Για την άρση μονιμότητας στο Δημόσιο, που λένε κάποιοι ότι πρέπει να συζητηθεί στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, τι λέτε;
Έχει αποκλεισθεί η άρση της μονιμότητας στον στενό δημόσιο τομέα, για να μην είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι υποχείρια τής εκάστοτε κυβέρνησης.
Με τις άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως τις ονομάζει ο ίδιος, που προωθεί ο κ. Καραμανλής, είστε σύμφωνος ή να περιμένουμε την αντίδρασή σας και σε άλλο θέμα;
Όταν δεν γνωρίζω τις μεταρρυθμίσεις, πώς να σας πω ότι είμαι αντίθετος;
Από… παπαγαλάκια τα σχόλια περί στήριξης του ΠΑΣΟΚ
ENTONA ΑΝΤΙΔΡΑ ο κ. M. Έβερτ σε σχόλια που γίνονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις συναδέλφων του ότι με τη στάση του προσέφερε χείρα βοηθείας στο ΠΑΣΟΚ.
Σας ενόχλησαν τα σχόλια πολλών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας ότι προσφέρατε χείρα βοηθείας στο ΠΑΣΟΚ και καταφέρατε ένα σημαντικό πλήγμα στην κυβέρνηση;
Εάν ξέρετε κάποιον από τη N.Δ. που να έκανε τέτοιο σχόλιο επωνύμως να μου το πείτε, εκτός εάν αυτό το διαδίδουν τα παπαγαλάκια της δημοσιογραφίας που περιμένουν να πάρουν το κανναβούρι και το κεχρί τους. Εν πάση περιπτώσει, περιμένω να ακούσω κάποιο σχόλιο επί της ουσίας της τροπολογίας μου και κριτική πάνω σ’ αυτήν, αλλά διαισθάνομαι ότι ούτε καν την έχουν διαβάσει.
Το κυβερνητικό σχήμα παραμένει το ίδιο εδώ και 15 μήνες. Πρέπει να γίνει ανασχηματισμός ή όχι; Θα βοηθούσε μια ανανέωση προσώπων τώρα που τόσα μέτωπα ανοίγουν;
Ο ανασχηματισμός είναι αναφαίρετο δικαίωμα του εκάστοτε Πρωθυ-πουργού. Όταν κρίνει ο Κώστας Καραμανλής ότι πρέπει να τον κάνει, ασφαλώς και θα τον κάνει.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “