Γερμανία: Απειλεί με "ειδική πλειοψηφία" στο προσφυγικό

Την απειλή να υιοθετηθεί με “ειδική πλειοψηφία” το μέτρο για την κατανομή των προσφύγων στις χώρες μέλη της ΕΕ βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων επισείει ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Passauer Neue Presse.

“Δεν είναι δυνατόν η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ιταλία να σηκώνουν μόνες τους το βάρος” της υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη, σημειώνει ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, όπως μεταδίδει ο “ΣΚΑΪ”.

Πολλές χώρες μέλη της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία ή η Σλοβακία, απορρίπτουν κατηγορηματικά τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλες χώρες από αυτές στις οποίες εισήλθαν στην ΕΕ βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων.

“Και αν αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει διαφορετικά, θα πρέπει να εξετάσουμε την πιθανότητα να καταφύγουμε σε μια ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία” των χωρών μελών της ΕΕ, σημειώνει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στην Τουρκία για συνομιλίες για την μεταναστευτική κρίση.

Βάσει αυτού που προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, μια ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία απαιτεί το 55% των κρατών μελών της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της να υιοθετήσουν το μέτρο αυτό. Μια έγκρισή του με τον τρόπο αυτόν, επιτρέπει την επιβολή του στο σύνολο των 28 χωρών μελών.

Μια σύνοδος των Υπουργών Εσωτερικών των 28 προβλέπεται να διεξαχθεί στις 22 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, πριν από μια έκτακτη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ την επομένη, με στόχο να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο θέμα αυτό.