Οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα είναι πλέον υπόθεση ολίγων ημερών, αλλά στον γερμανικό Τύπο επικρατεί ηρεμία, διαπιστώνει η DW.
Έχουν περάσει μόλις δύο μήνες από τότε που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έλεγε ότι θα ήταν καλύτερο ένα Grexit, από ένα τρίτο πακέτο με πόρους από το ESM. Και δεν έχει ξεχαστεί ο πανικός του πρώτου εξαμήνου των ατέλειωτων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Ούτε μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι τα οικονομικά προβλήματα έχουν λυθεί δια μαγείας. Ωστόσο η εκλογική μάχη της Κυριακής δεν έχει ξυπνήσει ιδιαίτερα το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung δεν πιστεύει ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη στοιχείων θρίλερ μιας και οι δύο μονομάχοι δημοκοπικά βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής. Πολύ πιο πιθανή εξήγηση θεωρεί, αφενός την προσφυγική κρίση, που κορυφώνεται μέρα με τη μέρα, και αφετέρου την εδραιωμένη ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση, όποια κι αν προκύψει, θα αντιληφθεί ότι δεσμεύεται από τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Προς επίρρωση αυτής της θέσης ο αρθρογράφος επικαλείται κύκλους της ευρωζώνης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «αποφασιστικής σημασίας δεν είναι εάν η Ελλάδα θα έχει μελλοντικά μια αριστερή ή μια δεξιά κυβέρνηση, αλλά πολύ περισσότερο εάν αυτή η κυβέρνηση έχει τη δύναμη να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές». Η ελπίδα μετατρέπεται σε βεβαιότητα από την προεκλογική δημόσια δέσμευση και των δύο βασικών αντιπάλων στις συμφωνίες με τους δανειστές και την ανάγκη κυβερνητικού εταίρου, που προοιωνίζεται μια λιγότερο ριζοσπαστική πολιτική από αυτήν των πρώτων επτά μηνών κυβέρνησης Τσίπρα. Άρα, κατά την εφημερίδα, δεν αναμένεται να επαναληφθούν πολιτικές και οικονομικές ρήξεις που ακολούθησαν μετά από τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου.
Για το αίτημα περί βελτίωσης των όρων που επικαλείται ο Τσίπρας ερμηνεύεται από τις Βρυξέλλες από τις μικρές αλλαγές που γίνονται συνήθως κατά τη διαδικασία ελέγχου πορείας του προγράμματος από την τρόικα. Πότε όμως θα γίνει ο επόμενος έλεγχος; Ο αρθρογράφος αποκλείει να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου. «Από τότε που ο Τσίπρας εξήγγειλε πρόωρες εκλογές, έχουν παγώσει όλες οι πολιτικές αποφάσεις κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα μετά τις εκλογές, γιατί αυτήν τη φορά ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από ότι τον περασμένο Ιανουάριο» προβλέπει εφημερίδα. Στην θέση αυτή συνηγορεί η πραγματικότητα ότι στο παρελθόν οι έλεγχοι δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ μέσα στο προγραμματισμένο διάστημα. Κατά τον Γιάννη Εμμανουηλίδη από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής των Βρυξελλών κανένα κόμμα δεν διακατέχεται από θέρμη για τα μέτρα λιτότητας και είναι δύσκολες οι προβλέψεις για το ποιο κυβερνητικό σχήμα θα τις εφαρμόσει. «Ο Μειμαράκης φαίνεται πιο έτοιμος, αλλά ο Τσίπρας τα διαπραγματεύτηκε και τώρα δεν μπορεί να αποστασιοποιηθεί», υποστηρίζει ο Γιάννης Εμμανουηλίδης.
«Χειρότερος εχθρός η απογοήτευση»
Σε κάθε περίπτωση οι δανειστές προεξοφλούν ότι μέχρι αρχές Νοεμβρίου η Αθήνα θα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για τους εξής απλούς λόγους: από την επιτυχή ολοκλήρωση του ελέγχου δεν εξαρτάται μόνο η εκταμίευση της επόμενης δόσης και η καταβολή 15 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και η συζήτηση για το χρέος, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.
Στοιχεία θρίλερ στις εκλογές διαπιστώνει και η αυστριακή εφημερίδα Der Standard. Και υπενθυμίζει ότι στην πολιτική 4 εβδομάδες μοιάζουν με αιωνιότητα, κάτι σαν έναν τάφρο, όπου οι φιλίες και οι ηρωισμοί κατακρημνίζονται. «Όταν ο Τσίπρας παραιτήθηκε τον περασμένο Αύγουστο για τις πρόωρες εκλογές, είχε τον αέρα ενός βέβαιου νικητή», γράφει. «Ο νεανικός πρωθυπουργός πολέμησε στις Βρυξέλλες και ηττήθηκε. Στους Έλληνές του κόμισε ένα νέο πακέτο δισεκατομμυρίων με σκληρούς όρους, κάτι που ποτέ ο ίδιες δεν ήθελε. Ο λαός ήταν μαζί του. Αλλά μετά άρχισε να ξεχνάει. Μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν στην απογοήτευση τον χειρότερο εχθρό».
Πηγή: DW