Τους λόγους για τους οποίους οι πολίτες θα πρέπει να εμπιστευτούν τη ΝΔ στις εκλογές της επόμενης Κυριακής εξηγεί, με συνέντευξή του στο Euro2day.gr, ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα του στην εξουσία, αν και υποστηρίζει ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα «πρέπει να συμμετέχει στην επόμενη κυβέρνηση», για να εφαρμόσει τη συμφωνία που σύναψε με τους εταίρους.
Ο κ. Μεϊμαράκης, μία μέρα πριν την ομιλία του στη ΔΕΘ, τονίζει την ανάγκη επενδύσεων στους τομείς που η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και δεσμεύεται να διορθώσει «λάθη και αδικίες» του προγράμματος με τη διαμόρφωση «ρεαλιστικών, καλά τεκμηριωμένων προτάσεων» που θα συζητηθούν με τους θεσμούς.
«Δεν υποσχόμαστε πράγματα που δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε», λέει και επισημαίνει ότι «η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης». Κάτι που -όπως διαμηνύει- μόνο με τη ΝΔ πρώτο κόμμα μπορεί να συμβεί.
-Εννέα μήνες μετά, νέες εκλογές. Ποιο το διακύβευμά τους αυτή τη φορά;
Αυτή την ερώτηση πρέπει να την απαντήσει ο κ. Τσίπρας, που ανήγγειλε τις εκλογές χωρίς να εξηγήσει τον λόγο. Αφού προκαλώντας τις εκλογές του Γενάρη ανέκοψε την πορεία ανάκαμψης της χώρας, αφού απέτυχε παταγωδώς σε ό,τι έλεγε και αφού έφερε το πιο επώδυνο Μνημόνιο και αμέσως μετά την ψήφισή του προκήρυξε εκλογές. Χωρίς να δώσει τη δυνατότητα να τεθεί στον δημόσιο διάλογο και να συζητηθεί, ώστε οι πολίτες να ενημερωθούν επαρκώς. Αναμφίβολα, η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε δυσμενέστατες συνέπειες. Ο κ. Τσίπρας με τους ερασιτεχνισμούς του γύρισε τη χώρα πίσω, φόρτωσε νέα βάρη στους Έλληνες και κατέληξε σε ένα νέο δάνειο 90 δισ. ευρώ. Από τις εκλογές θα κριθεί αν χώρα θα πάει μπροστά, με την εθνική συνεννόηση που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται.
-Το Σαββατοκύριακο επισκέπτεστε τη ΔΕΘ, όπου, μεταξύ άλλων, θα αναφερθείτε στους βασικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ. Μπορείτε να μας δώσετε μια γεύση;
Στόχος μας είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και της ανάπτυξης, να γίνουν νέες επενδύσεις και νέες επιχειρήσεις, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Θα προωθήσουμε τις αλλαγές που χρειάζονται για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, την προσέλκυση επενδύσεων και την τόνωση της αγοράς. Θα προχωρήσουμε στις αποκρατικοποιήσεις και τις θεσμικές βελτιώσεις που απαιτούνται, ώστε να αυξήσουμε τα δημόσια έσοδα. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθεί και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σταδιακά, κι ενώ σταθεροποιείται η οικονομία, θα προχωρούμε στη μείωση της φορολογίας.
Προτεραιότητά μας είναι η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, για αναπτυξιακούς σκοπούς, του νέου ΕΣΠΑ, ενώ θα διαπραγματευτούμε με τα αρμόδια κοινοτικά όργανα και την παράταση του ΕΣΠΑ που λήγει στο τέλος του χρόνου. Βασικές προτεραιότητές μας είναι επίσης: ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του κράτους, ώστε να είναι ευέλικτο και φιλικό στον πολίτη, η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, η αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, όπως είναι ο τουρισμός, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.
Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Με την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων, την εφαρμογή υπεύθυνης και αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής, την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος υγείας. Δεν υποσχόμαστε πράγματα που δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε. Η χώρα δεν χρειάζεται άλλη πλειοδοσία υποσχέσεων. Αφήνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό το «προνόμιο».
-Ποιο το σχέδιο των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησής σας, εφόσον κερδίσετε στις εκλογές; Ποιες οι άμεσες προτεραιότητές σας;
Πρώτο μέλημά μας είναι η συγκρότηση κυβέρνησης συνεννόησης και συνεργασίας με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, για να βάλουμε μπρος, το συντομότερο δυνατόν, ένα εθνικό σχέδιο με το οποίο θα δώσουμε λύσεις στα προβλήματα και θα βγάλουμε τη χώρα απ’ το αδιέξοδο. Παράλληλα, θα στείλουμε στους εταίρους μας το μήνυμα ότι μπορούμε να συζητάμε και να συνεννοούμαστε μεταξύ μας.
Δεύτερον, η σύσταση μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, ώστε να συζητούνται και να αποτιμώνται σε κάθε αξιολόγηση οι υποχρεώσεις μας.
Τρίτον, η συγκρότηση ομάδας επιστημόνων και ειδικών, η οποία θα επεξεργαστεί το εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας κατά τομέα, νομό και περιφέρεια.
Τέταρτον, υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και επανεκκίνηση των μεγάλων έργων που έχουν μπλοκάρει.
Πέμπτον, η σύνταξη ενός σωστού, ορθολογικού προϋπολογισμού. Και ασφαλώς, η εφαρμογή συντονισμένων πολιτικών για τον περιορισμό της ύφεσης και την αύξηση των δημόσιων εσόδων, ώστε να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε επιτυχώς τα δημοσιονομικά μέτρα.
-Επανειλημμένα έχετε υπαινιχθεί ότι ο κ. Τσίπρας καθοδηγείται από συγκεκριμένα συμφέροντα. Γίνεστε πιο συγκεκριμένος;
Αυτό το ερώτημα που έθεσα στον κ. Τσίπρα, και το οποίο προκύπτει, εύλογα, από τα γεγονότα και τις εξελίξεις. Περιμένω λοιπόν μια απάντηση από τον ίδιο. Πρέπει να μας πει ποιους ευνόησαν οι πράξεις και οι παραλείψεις του στους επτά μήνες που πέρασαν.
Αναρωτιόμαστε: Δεν μπορούσε να κάνει τις αναλύσεις για το δήθεν plan B με αρμόδιους δημόσιους λειτουργούς, με θεσμικό τρόπο; Για ποιους λόγους οι συνεργάτες του είχαν προσλάβει για τη δουλειά αυτή εκπροσώπους διαφόρων κερδοσκοπικών funds; Γιατί π.χ. ο κ. Βαρουφάκης μιλά διαρκώς εντός και εκτός της Ελλάδας, αλλά ο κ. Τσίπρας περιορίζεται να απαντά μόνο ότι έχασε την αξιοπιστία του; Ποιος καλύπτει ποιον; Οφείλουμε να διερωτώμαστε και οφείλουμε να αναζητούμε απαντήσεις.
-Ο Αλέξης Τσίπρας «ανεβάζει» τη ρητορική για το θέμα των κόκκινων δανείων και τη διαχείρισή τους. Ποιες είναι οι θέσεις του κόμματός σας; Είστε υπέρ της λύσης της πώλησης δανείων σε distress funds;
Σας υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε προχωρήσει σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα επιχειρηματικά δάνεια, δίνοντας ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Επίσης, επεξεργαζόταν βελτιώσεις στον ισχύοντα νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ μετά από συνεννόηση με τις τράπεζες εφαρμόζονταν ρυθμίσεις και για τα άλλα είδη δανείων. Υπογραμμίζω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορούσε να προβαίνει σε τέτοιου είδους μέτρα ελάφρυνσης επειδή είχε αποκατασταθεί η ομαλότητα και η σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα. Δυστυχώς, εξαιτίας της ανευθυνότητας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το τραπεζικό σύστημα κατέρρευσε, με αποτέλεσμα πρόσθετη επιβάρυνση 25 δισ. για μια νέα ανακεφαλαιοποίηση.
-Πολλοί σας κατηγορούν ότι επιμένετε στο θέμα της φορολογίας των αγροτών «σε βάρος» άλλων κοινωνικών ομάδων και θυμίζουν την περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, με τον οποίο επιβαρύνθηκαν περισσότερο τα αστικά ακίνητα. Πώς απαντάτε;
Είμαστε αντίθετοι στην υπερφορολόγηση, γιατί είναι υφεσιακό και αντιαναπτυξιακό μέτρο. Γι’ αυτό, στόχος μας είναι να αντικαταστήσουμε τα μέτρα αυτά και να διορθώσουμε τα λάθη και τις αδικίες που προκαλεί η εφαρμογή τους, σταδιακά, παράλληλα με τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά υποσχόταν την κατάργηση των φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ενώ τους διατηρεί ή ακόμη τους αυξάνει και τους επεκτείνει.
-Τόσα χρόνια, και επί διακυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, έγινε πολύς λόγος για Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης αλλά ακόμα αυτό παραμένει ζητούμενο. Γιατί η καθυστέρηση αυτή; Ποια πρέπει να είναι τα βασικά συστατικά του;
Πάγια θέση μου είναι ότι η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο, έναν οδικό χάρτη για να μπορέσει να βγει από την κρίση και να ξαναμπεί στο δρόμο της ανάπτυξης. Βασικά συστατικά του μπορεί να είναι η επένδυση στους τομείς που η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα.
-Η συμφωνία προβλέπει νέες περικοπές στις δαπάνες για το ασφαλιστικό. Υπάρχουν περιθώρια ισοδυνάμων και από πού μπορούν να προέλθουν;
Πρέπει να εξηγήσουμε ότι οι βασικοί άξονες του Μνημονίου είναι οι μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες είχαν ξεκινήσει από μας ή τις προγραμματίζαμε να τις ξεκινήσουμε. Οι δημοσιονομικοί στόχοι, τα έσοδα που πρέπει να συγκεντρώσουμε. Καθώς και τα μέτρα για να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, τα οποία, όμως, είναι ζήτημα εθνικής πολιτικής.
Εμείς θα αποφασίσουμε τα μέτρα αυτά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η Κομισιόν διέψευσε τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτή επέβαλε το μέτρο. Μπορεί, λοιπόν, να βρεθούν μέτρα ίσης απόδοσης. Εμείς, για την αντικατάσταση αυτών των μέτρων θα διαμορφώσουμε ρεαλιστικές, καλά τεκμηριωμένες προτάσεις και θα τις συζητήσουμε με τους θεσμούς.
-Εάν την 20ή Σεπτεμβρίου η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, υπάρχει θέση για τον ΣΥΡΙΖΑ στο τραπέζι των συμμαχιών για τον σχηματισμό της κυβέρνησης; Στην άλλη εκδοχή, εφόσον δηλαδή το κόμμα σας είναι δεύτερο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, θεωρείτε ότι θα πρέπει να συμμετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα;
Εμείς πιστεύουμε στην ανάγκη των κυβερνήσεων συνεργασίας, γιατί μόνον έτσι μπορεί να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα και πολυσύνθετα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν. Ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση συνεργασίας, τετραετούς διάρκειας. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουμε χρέος να συνεννοηθούμε, να συμφωνήσουμε και να εφαρμόσουμε ένα εθνικό σχέδιο με το οποίο θα βγει η χώρα από την κρίση.
Έχω τονίσει πολλές φορές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συμμετέχει στην κυβέρνηση που θα προκύψει απ’ τις εκλογές, ανεξάρτητα απ’ το ποιος θα είναι πρώτος ή δεύτερος. Γιατί ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που διαπραγματεύτηκε, συνεννοήθηκε και έφερε και τη συμφωνία. Είναι δυνατόν το κόμμα που την έφερε να μη συμμετέχει στην κυβέρνηση που θα κληθεί να την εφαρμόσει;