Για να κερδίσουμε το αύριο, πρέπει να τελειώσουμε με το χθες, είπε ο Αλ.Τσίπρας

Ολομέτωπη επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε, σε προεκλογική του ομιλία στην Καισαριανή ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για σχέδιο των πιο ακραίων δυνάμεων μέσα και έξω από τη χώρα, οι οποίες «αφού έβλεπαν ότι ήταν δύσκολο να σταματήσουν τη λαϊκή ορμή, ήθελαν να μετατρέψουν τη νέα διακυβέρνηση σε μια μικρή παρένθεση σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας».

Και υποσχέθηκε ότι σε δυο βδομάδες θα ξαναπάει να δώσει όρκο για την επόμενη τετραετία», όπως είχε ξανακάνει στο Σκοπευτήριο.

Επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία τονίζοντας: “Μας λένε οι ένοχοι για το σημερινό δράμα των νέων, των άνεργων, των φτωχών, των απελπισμένων. Η Νέα Δημοκρατία και η συμμαχία του Ναι σε Όλα: Δεν μπορέσατε να κάνετε όσα υποσχεθήκατε. Προσέξτε: Μας κατηγορούν εκείνοι που έχτιζαν τα τείχη της αδικίας, της φθοράς, της διαπλοκής, της αρπαχτής, για σαράντα χρόνια, ότι δεν μπορέσαμε να τα γκρεμίσουμε σε εφτά μήνες.

Μας λένε οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί των μνημονίων: Δεν καταφέρατε να τα ξηλώσετε, όπως είχατε υποσχεθεί. Μας κατηγορούν ότι δεν μπορέσαμε με την πρώτη σκληρή μάχη να γκρεμίσουμε το καθεστώς των μνημονίων, που εκείνοι για χρόνια έχτιζαν. Εκείνοι θωράκισαν με νόμους και δρακόντειες δεσμεύσεις. Εκείνοι έστησαν γύρω του μπλόκα της διαπλοκής, παγίδες του χρήματος, εκβιασμούς της πιστωτικής ασφυξίας. Και κάπου εκεί η τραγωδία γίνεται και πάλι φάρσα. Κάποτε κατηγορήθηκαν για προδοσία οι πατριώτες που αντιστάθηκαν στον κατακτητή. Τώρα κατηγορούνται εκείνοι που αντιστάθηκαν στο καθεστώς του φόβου, της αδικίας, της φθοράς, τη διαπλοκής.

Γιατί αλήθεια όλη αυτή η επίθεση εναντίον μας; Μια προφανής απάντηση είναι γιατί αλλοιώνοντας την αλήθεια πιστεύουν ότι θα πετύχουν την αντιδραστική παλινόρθωση που επιδιώκουν. Αλλά δεν είναι μόνο γι’ αυτό. Είναι και γιατί θέλουν, όπως πάντα ήθελαν οι εκμεταλλευτές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, να σβήσουν τη σπίθα. Να τελειώσουν με την ελπίδα. Να τελειώσουν με το λαϊκό Όχι. Να ισοπεδώσουν το λαϊκό φρόνημα. Γιατί αυτό είναι που τους τρομάζει”.

O κ. Τσίπρας τόνισε ότι «σε τελική ανάλυση αυτό και μόνο αυτό φοβούνται: Τον όρθιο λαό. Για αυτό και θέλουν να εξαπατήσουν, να φοβίσουν, να διασπάσουν, και τελικώς να γονατίσουν. Για να βάλουν πάλι πόδι στα παλιά τους μεγαλεία. Στα μεγαλεία της Siemens, των υποβρυχίων, της λίστας Λαγκάρντ, των κουμπάρων και των κολλητών».

Και επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας ας θυμηθούμε μαζί «πώς, με πόση εμπάθεια και μανία, ο κύριος Μεϊμαράκης και οι εντιμότατοι φίλοι του δηλητηρίαζαν τους μήνες της σκληρής διαπραγμάτευσης όλη την Ελλάδα, από τα ΜΜΕ της διαπλοκής, με το φόβο, το Grexit και τους εκβιασμούς, πώς το κατάγγειλαν ως τυχοδιωκτισμό, και με ποια εκστρατεία τρόμου, στήριξαν το Ναι στους δανειστές, πώς σε κάθε βήμα της διαπραγμάτευσης τάχθηκαν ανοιχτά όχι με τους εκπροσώπους της δικής τους πατρίδας, αλλά με τους εκπροσώπους των δανειστών, πώς απαιτούσαν από μας όλοι τους, να υπογράψουμε αμετάφραστο ό,τι έβαζαν μπροστά μας οι δανειστές».

Και αναρωτήθηκε: “Υπάρχει κανείς Έλληνας που να πιστεύει ότι αν έμενε στη διακυβέρνηση ο κος Σαμαράς ή αν ήταν στη θέση μου ο κος Μεϊμαράκης, θα έφερνε καλύτερη συμφωνία; Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι ο κος Μεϊμαράκης με τη στρατηγική του ΝΑΙ σε όλα, θα έφερνε καλύτερη συμφωνία; Αν υπάρχει ας βγει να το πει. Ούτε ο ίδιος δε το ισχυρίζεται. Και έχουν το θράσος, τώρα, να μας ζητούν και το λογαριασμό γιατί φέραμε μια συμφωνία δέκα φορές καλύτερη από εκείνη που οι ίδιοι θα έφερναν. Να μας ζητούν τα ρέστα γιατί αντισταθήκαμε, γιατί ανατρέψαμε το σχέδιο της χρεοκοπίας και του Grexit. Γιατί ματαιώσαμε το σχέδιο της παραδειγματικής τιμωρίας της χώρας, που πρόβλεπε την ολική καταστροφή των εργαζομένων, τη ληστεία όσων με ιδρώτα είχαν αποταμιεύσει λίγα χρήματα, την καταδίκη των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων, της αγοράς”.

Και συνέχισε: “Υπάρχει κανείς Έλληνας που να πιστεύει ότι αν έμενε στη διακυβέρνηση ο κος Σαμαράς ή αν ήταν στη θέση μου ο κος Μεϊμαράκης, θα έφερνε καλύτερη συμφωνία; Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι ο κος Μεϊμαράκης με τη στρατηγική του ΝΑΙ σε όλα, θα έφερνε καλύτερη συμφωνία; Αν υπάρχει ας βγει να το πει. Ούτε ο ίδιος δε το ισχυρίζεται. Και έχουν το θράσος, τώρα, να μας ζητούν και το λογαριασμό γιατί φέραμε μια συμφωνία δέκα φορές καλύτερη από εκείνη που οι ίδιοι θα έφερναν. Να μας ζητούν τα ρέστα γιατί αντισταθήκαμε, γιατί ανατρέψαμε το σχέδιο της χρεοκοπίας και του Grexit. Γιατί ματαιώσαμε το σχέδιο της παραδειγματικής τιμωρίας της χώρας, που πρόβλεπε την ολική καταστροφή των εργαζομένων, τη ληστεία όσων με ιδρώτα είχαν αποταμιεύσει λίγα χρήματα, την καταδίκη των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων, της αγοράς”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «όλος ο ελληνικός λαός, θα κρίνει τις πράξεις μας τους δύσκολους και επικίνδυνους τελευταίους μήνες. Θα κρίνει τη στάση της ΝΔ και των συμμάχων της, όπως και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του. Θα κρίνει επίσης τη στάση εκείνων που αποφάσισαν την ανατροπή της κυβέρνησης από τα μέσα, αγνοώντας τις συνέπειες για τους εργαζόμενους και τη χώρα, εν ονόματι μιας ανιστόρητης συνέπειας. Θα κριθούμε και πρέπει να κριθούμε αυστηρά όλοι» σημειώνοντας ότι «είναι και ώρα της απόφασης για το ποιο δρόμο θα τραβήξει η χώρα. Και με ποιον οδηγό».

Και αναρωτήθηκε:” Ποιον θα εμπιστευτείτε να παλέψει με το λαό, μαζί σας, μαζί με κάθε κοινωνική ομάδα, για να αρχίσει επιτέλους η αντίστροφη μέτρηση; Εκείνους που μας έφεραν ως εδώ; Εκείνους που άνοιξαν τις πληγές; Εκείνους που υπάρχουν για να διαιωνίζουν τις πληγές, γιατί έτσι εξασφαλίζουν στους σπόνσορές τους εύκολο χρήμα και στον εαυτό τους εύκολες καρέκλες; Με όλους αυτούς, με το παλιό και φθαρμένο, ένα μόνο πρέπει να κάνουμε. Και μπορούμε να το κάνουμε. Να το αφήσουμε να πνιγεί στις αμαρτίες του. Ή καλύτερα να το πνίξουμε στην κάλπη στις 20 του Σεπτέμβρη. Για να ξεμπερδέψουμε μια και καλή μαζί του. Γιατί για να κερδίσουμε το αύριο, πρέπει να τελειώσουμε με το χτες”.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «αυτή τη φορά όμως και πιο έμπειροι, πιο σοφοί, πιο προσγειωμένοι. Δεν ματώσαμε άδικα τους τελευταίους μήνες. Αντιμετωπίσαμε τον Γολιάθ μέσα κι έξω από την Ελλάδα. Τον μάθαμε καλύτερα. Κατανοήσαμε ότι είναι ισχυρός, αλλά όχι πανίσχυρος. Αντιμετωπίσαμε και τις δικές μας αδυναμίες. Αλλά του καταφέραμε κι εμείς μερικά χτυπήματα. Ηθικά και πολιτικά. Δεν πήγε χαμένο ούτε το δικό σας Όχι, ούτε η μάχη της διαπραγμάτευσης. Δεν πήγαν χαμένοι όμως ούτε οι μήνες της διακυβέρνησής μας”.

Ο τέως πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «όλα μα όλα τα πρώτα μέτρα που προλάβαμε και μπορέσαμε να πάρουμε έχουν φιλολαϊκό, προοδευτικό, δημοκρατικό, πρόσημο. Από το άνοιγμα της ΕΡΤ μέχρι τις εκατό δόσεις. Από το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, μέχρι την επαναπρόσληψη των κυνηγημένων. Από το στοπ στις μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι το στοπ στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας».

Είπε ακόμη ότι «γνωρίζουμε και γνωρίζετε ότι έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Μα τώρα γνωρίζουμε επίσης ότι τα πιο δύσκολα είναι πλέον πίσω μας».

Επανέλαβε ότι «σε αυτή την εκλογική μάχη οι δυνάμεις του χθες έχουν ένα μόνο στόχο. Να εμποδίσουν το ΣΥΡΙΖΑ να έχει μια ισχυρή πλειοψηφία στην επόμενη βουλή, ώστε να τον αναγκάσουν σε ομηρεία από τις δυνάμεις του χθες. Και για να πετύχουν αυτό το στόχο, προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι τα κόμματα δεν έχουν μεταξύ τους διαφορές. Όλοι το ίδιο θέλουνε και επιδιώκουν, όλοι το ίδιο είναι. Το ίδιο όσοι επί 40 χρόνια έσκαψαν το βαθύ λάκκο των χρεών και των ελλειμμάτων. Το ίδιο και όσοι δίνουν τώρα τη μάχη να μας βγάλουν από αυτή. Το ίδιο όσοι παραδόθηκαν και παρέδωσαν το λαό μας βορά στους δανειστές. Το ίδιο και όσοι τη σκληρή μάχη της διαπραγμάτευσης, ακόμα και ξεπερνώντας τα όρια».

Σημείωσε ότι: “Η αλήθεια όμως είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και τις δυνάμεις του χθες είναι όπως η μέρα με τη νύχτα. Αν με ρωτάγατε να σας περιγράψω με μια λέξη το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας θα σας απαντούσα με τη λέξη : Παλινόρθωση. Παλινόρθωση του παλιού και γνώριμου φθαρμένου και διαφθαρμένου καθεστώτος. Του ρουσφετιού, της μίζας, της διαπλοκής, του αυταρχισμού, των μεγάλων ανισοτήτων. Κι αν με ρωτούσατε για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα χρησιμοποιούσα τη λέξη: Απελευθέρωση”.

Τόνισε ότι «το παλιό πρέπει να νικηθεί πολιτικά, και να νικιέται κάθε μέρα στην κοινωνία, για να μπορέσει το καινούργιο να περάσει, να επικρατήσει, και να αποδώσει στην οικονομία, στην κοινωνία, και στις ζωές μας. Η μάχη που έχουμε μπροστά μας δεν είναι ασήμαντη. Είναι μια μάχη εξίσου ιστορική και ίσως σημαντικότερη από όσες μέχρι τώρα δώσαμε. Πιο σημαντική για το τόπο, για την Ευρώπη αλλά και για το ιστορικό αποτύπωμα της αριστεράς στον 21ο αιώνα. Γιατί όλοι ξέρουμε ότι αν το παλιό ξαναγυρίσει δε θα έρθει με το ωραίο χαμόγελο που σήμερα μας παρουσιάζει προσπαθώντας να σας παραπλανήσει. Δε θα γυρίσει με διάθεση συναίνεσης και συνεργασίας, όπως τώρα υποκριτικά μας εμφανίζεται. Αλλά με διάθεση εκδίκησης και ρεβάνς. Όπως επίσης όλοι ξέρουμε ότι αν το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης στη διακυβέρνηση του τόπου υλοποιηθεί, τα πράγματα για τις δυνάμεις της εργασίας, για τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα επιδεινωθούν ραγδαία».

Ο κ. Τσίπρας κατέληξε: ” Οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα, για την Ευρώπη, για την αριστερά. Και εδώ από τη πόλη των αγώνων και της ισχυρής αριστερής παράδοσης καλώ κάθε προοδευτικό, κάθε αριστερό, κάθε δημοκρατικό ψηφοφόρο να αναλογιστεί. Θα τους αφήσουμε να κάνουν πράξη το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης σε Ελλάδα και Ευρώπη; Θα αφήσουμε ανοιχτούς, ορθάνοιχτους τους λογαριασμούς που ανοίξαμε με την ιστορία το περασμένο Γενάρη; Ή θα δώσουμε τη μάχη σπίτι σπίτι, ψήφο ψήφο, για να μείνει η ελπίδα και η σπίθα ζωντανή. Για το λαό, για τους αγώνες, για τους πιο αδύναμους που οφείλουμε να προστατέψουμε, για την ιστορία που θα μας κρίνει αυστηρά. Δε θα αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη. Στις 20 Σεπτέμβρη θα ξεμπερδέψουμε οριστικά με το παλιό.Και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να κερδίσουμε το αύριο”.