«Δεν συνεργαζόμαστε, δεν είμαστε όλοι το ίδιο»

Σαφής προσπάθεια συσπείρωσης του κόμματός του τόσο στο περιεχόμενό της, όσο και στη μορφή, με τη συναισθηματική ένταση και τους υψηλούς τόνους, αποτέλεσε η καταληκτική ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην Πανελλαδική Σύσκεψη του κόμματος.

Με το μυαλό στραμμένο τόσο στη «Λαϊκή Ενότητα» του Π. Λαφαζάνη, αλλά και στην κίνηση των «53+» η οποία νωρίτερα κατέθεσε γραπτή της παρέμβαση στις εργασίες με έντονο κριτικό ύφος προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στη ΝΔ που είναι προφανές ότι θεωρεί πως ο προεκλογικός αγώνας κινείται σε ένα γνώριμο πολιτικό έδαφος γι’ αυτήν χωρίς επί της ουσίας αμφισβήτηση της ΕΕ και της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρώ, ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «κλείνει ένας κύκλος κι ανοίγει ο κύκλος της μάχης».

«Είμαστε εδώ όρθιοι, να συνεχίσουμε με το ίδιο σθένος να δίνουμε τη μάχη για να μην επιτρέψουμε να επιστρέψει το παλιό κατεστημένο που βύθισε τη χώρα» είπε.

Ο Α. Τσίπρας σημείωσε ότι «έχουμε χρέος να προστατέψουμε τη χώρα από αυτό (σσ. το κατεστημένο)», για να προσθέσει ότι τώρα το παλιό πολιτικό σύστημα σήμερα καμουφλάρεται, φορώντας την «προβιά» της ήρεμης δύναμης, του μεσαίου χώρου.

«Τόνισε ότι αν όμως επιστρέψει θα επιστρέψει με τους χειρότερους όρους για τον λαό και έδωσε το σύνθημα: «Να οργώσουμε την Ελλάδα, για να μην επιτρέψουμε στο παρελθόν να επιστρέψει».
Ο αγώνας τους και η αγωνία τους, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να μην έχει δυνατότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να φτιάξει κυβέρνηση στην επόμενη Βουλή, χωρίς να χρειάζεται τα δεκανίκια των δυνάμεων του συστήματος.

«Προσπαθούν να παραμυθιάσουν τους πολίτες με το “όλοι το ίδιο είναι”», αλλά «δεν είμαστε όλοι το ίδιο» τόνισε.

O Αλέξης Τσίπρας απάντησε και στην πρόσκληση του προέδρου της ΝΔ για ντιμπέιτ.

«Άκουσα τον κ. Μεϊμαράκη, με το απαράμιλλο ύφος του, ότι μου ζητάει ντιμπέιτ», είπε ο κ. Τσίπρας, για να τονίσει: «άκου λέει; Και ένα και δύο και τρία και τέσσερα και όσα θέλει και όποτε θέλει». Γιατί, όπως είπε, «εμείς, και εγώ προσωπικά, ποτέ δεν κρυφτήκαμε. Έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στο κριτήριο του λαού».

Σημείωσε δε ότι ο λαός θα κρίνει θέσεις, προγράμματα, «αλλά κρίνει και συγκρίνει πάνω απ’ όλα την καθαρότητα την εντιμότητα, την ειλικρίνεια, ποιος του λέει το δίκιο, το σωστό, ποιος του λέει την αλήθεια και ποιος προσπαθεί να τον παραπλανήσει».

Απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με «τους στυλοβάτες του παλιού συστήματος» και άφησε και προσωπικές αιχμές κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη κάνοντας λόγο για πρώην «αρχηγό των κενταύρων».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε «δεν θα επιτρέψουμε την υλοποίηση του σεναρίου της αριστερής παρένθεσης που επιζητά το σύστημα» και επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κόμματα που έπαιρναν από τα μαύρα ταμεία της Siemens.

O ίδιος επισήμανε ότι στο DNA της πολιτικής ιδεολογίας του κόμματος αυτού είναι ο πιο σκληρός αυταρχισμός» και χαρακτήρισε τη ΝΔ «μεγάλο πολιτικό εμπόδιο για τις μικρές και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα».

Έκανε αναφορά στην ΕΡΤ και τις καθαρίστριες και αναρωτήθηκε εάν ο κ. Μεϊμαράκης σκοπεύει να γυρίσει τη χώρα πίσω, ξανακλείνοντας την ΕΡΤ, απολύοντας εκ νέου τις καθαρίστριες, καταργώντας τις 100 δόσεις και το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση.

Σε αντιδιαστολή, ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ελπίδα και το στόχο σε βάθος 4ετίας για τον απεγκλωβισμό από τη μέγγενη του χρέους και της άρσης της δημοκρατίας στα οποία οδήγησε ο φιλελευθερισμός.

Υπογράμμισε, δε, ότι με το 62% στο δημοψήφισμα εκφράστηκε το «γαμώτο» του ελληνικού λαού, όπως και το βάθεμα της δημοκρατίας.

«Μπορεί να αναγκαστήκαμε σε συμβιβασμό με την Ευρώπη, αλλά δεν θα συμβιβαστούμε με όσους οδήγησαν σε αυτήν τη θέση το λαό, εντός Ελλάδας» τόνισε.