Financial Times: Η Γερμανία αποδέχεται συμφωνία υπό τον φόβο απομόνωσης
Με την Ελλάδα και τους θεσμούς να βρίσκονται με τα μέχρι τώρα δεδομένα ένα βήμα πριν από την επίτευξη συμφωνίας για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναγκάζεται να κρατήσει αποστάσεις από τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και να πει το πολυπόθητο «ναι» σε μια συμβιβαστική λύση για την Ελλάδα καθώς φοβάται μια πιθανή απομόνωση της Γερμανίας.
Σε νέο τους δημοσίευμα οι Finacial Times, αναφέρουν πως Αθήνα και τρόικα είναι κοντά στην υπογραφή της τελικής συμφωνίας αυτή την εβδομάδα σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης 86 δισ. ευρώ. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο επιθυμεί να επιμείνει για περισσότερο χρόνο και να μην «κλειδώσει» ακόμη η συμφωνία προκειμένου να πιέσει για περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα, τα σενάρια περί απομόνωσης της Γερμανίας, λόγω της σκληρής στάσης της απέναντι στην Αθήνα, ωθούν τη Γερμανίδα Καγκελάριο στο να κάνει ό,τι μπορεί πια για να περάσει η συμφωνία από το γερμανικό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τους Financial Times, αξιωματούχος της Ε.Ε. τόνισε ότι ακόμη και αν ο κ. Σόιμπλε αντιστέκεται πεισματικά, η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν θέλει να απομονωθεί το Βερολίνο. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, για να περάσει τη συμφωνία από το γερμανικό Κοινοβούλιο, η κ. Μέρκελ θα θέλει να έχει το ΔΝΤ με το μέρος της, το οποίο επιμένει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Οι διαπραγματευτές του Ταμείου έχουν δείξει ότι θα υποστηρίξουν την προτεινόμενη συμφωνία, αλλά το προσωπικό των θεσμών έχει προειδοποιήσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα δεν δικαιούται πλέον υποστήριξη, λόγω υψηλών επιπέδων χρέους και χαμηλού ιστορικού μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τους Financial Times, μια τελική απόφαση του ΔΝΤ για το πρόγραμμα ίσως έρθει αργότερα μέσα στο έτος και θα μπορούσε να εξαρτάται από τη χορήγηση των Ευρωπαίων πιστωτών στην Αθήνα περισσότερης ελάφρυνσης στα 320 δισ. ευρώ εξωτερικό χρέος.
Οι Financial Times υπογραμμίζουν ακόμη πως και οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες που πριν ήταν σκεπτικοί, τώρα λένε ότι μία πλήρης συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι τη λήξη της προθεσμίας της 20ής Αυγούστου, οπότε η Αθήνα πρέπει να κάνει μία πληρωμή χρέους 3,2 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τα κύρια στοιχεία της προτεινόμενης συμφωνίας περιλαμβάνουν περικοπές δαπανών, διοικητικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Τα σημεία που παραμένουν προβληματικά ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της περιλαμβάνουν τις λεπτομέρειες σχετικά με ένα σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ και προτάσεις για να αυξηθεί το προγραμματισμένο πλεόνασμα του προϋπολογισμού, χωρίς τους τόκους του χρέους, στο 3,5% το 2018, από μηδέν φέτος.
Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι μια πρώιμη συμφωνία είναι «φιλόδοξη αλλά εφικτή» αλλά τόνισαν ότι παρότι αυτός είναι ο «προτιμότερος» τρόπος για να προχωρήσουν, η επιλογή ενός δανείου-γέφυρα 5 δισ. ευρώ που θα δώσει στους πιστωτές περισσότερο χρόνο, η οποία υποστηρίζεται από το Βερολίνο, είναι ακόμη στο τραπέζι.
Πάντως, την ίδια ώρα, όπως υπογραμμίζουν οι Financila Τimes, o Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει εχθρότητα για τα αντιλαϊκά μέτρα που θα περιλαμβάνει η συμφωνία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει διάσπαση, με τους βουλευτές από τη σκληροπυρηνική Αριστερή Πλατφόρμα να αντιτίθεται σε νέο πρόγραμμα, αφήνοντας τον Πρωθυπουργό και τους συμμάχους του να εξαρτώνται από τα υπέρ της Ε.Ε. κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν ήδη ανοικτά για γενικές εκλογές, ίσως τον Οκτώβριο.