Αποκρατικοποιήσεις και τράπεζες κρίνουν την συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών

Mε την προγραμματισμένη συνάντηση των επικεφαλής των πιστωτών με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις ιδιωτικοποιήσεις, ολοκληρώνεται σήμερα η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – δανειστών για την τριετή συμφωνία.

Η συνάντηση, η οποία θα γίνει στο ξενοδοχείο HILTON όπου διαμένουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, έχει προγραμματιστεί για τις 13:30 το μεσημέρι ενώ οι δύο πλευρές θα συναντηθούν και αύριο προκειμένου να προβούν σε μια πρώτη εκτίμηση για την πορεία των έως τώρα διαπραγματεύσεων.

Με δεδομένο ότι οι δύο υπουργοί έχουν πάρει πάνω τους αυτήν τη φάση των διαπραγματεύσεων η σημερινή και αυριανή συνάντηση είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 11 Αυγούστου και στη συνέχεια αυτή να ψηφιστεί έως τις 18 Αυγούστου ή αν, σε διαφορετική περίπτωση, θα εκταμιευθεί και με ποιες προϋποθέσεις, ένα ακόμη δάνειο – γέφυρα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM) ύψους 6 δισ. ευρώ περίπου, για να αποπληρωθεί η δόση στις 20 Αυγούστου προς την ΕΚΤ.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα ότι «το Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται και ετοιμάζεται για επίτευξη συμφωνίας ως τις 20 Αυγούστου, όμως δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποκλίσεις που θα απαιτήσουν προσαρμογές».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στους διαγωνισμούς πώλησης του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, καθώς και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της εταιρείας τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (ROSCO) μέσα στον Οκτώβριο. Μάχη, όμως, δίνεται τόσο για το μοντέλο ανοίγματος της αγοράς ενέργειας (π.χ. θα προχωρήσει η πώληση ΑΔΜΗΕ ή θα πωληθεί ποσοστό ΔΕΗ;) καθώς και για το μοντέλο λειτουργίας του νέου Ταμείου, πυρήνας του οποίου θα είναι το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), όπως αναφέρει το euro2day .

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να «διαπραγματεύεται», αλλά οι δεσμεύσεις για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι σαφείς. Το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονταν στην κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ στα τέλη Δεκεμβρίου είναι προς πώληση, ενώ το υπουργικό συμβούλιο καλείται να εγκρίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για κάθε σημαντικό διαγωνισμό.

Μεγαλύτερη ευελιξία προβλέπεται για το νέο Ταμείο, θέμα που συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι σαφές ούτε το εύρος των αλλαγών στη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, ούτε οι τυχόν προσθήκες στον κατάλογο των προς πώληση περιουσιακών στοιχείων. Το πιθανότερο είναι να μην υπάρξουν προσθήκες, ειδικά όταν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν ασφαλείς προβλέψεις για έσοδα από πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Στο ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζουν πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά είναι πλέον κοινό μυστικό πως οδηγούμαστε προς νέο διαγωνισμό. Υπενθυμίζεται πως το επενδυτικό σχήμα (από το οποίο λέγεται πως αποχώρησαν οι Τούρκοι της Dogus και έμειναν δύο κρατικά funds από Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) είχε προσφέρει 400.000.000 ευρώ. Τώρα θεωρεί πως το τίμημα είναι πολύ υψηλό, με βάση τα νέα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Στο ΤΑΙΠΕΔ ούτε θέλουν να ακούσουν για υπογραφή σύμβασης με χαμηλότερο τίμημα, γι” αυτό και οδεύουμε προς νέο διαγωνισμό. Κυρίαρχο ρόλο στη συγκεκριμένη διαδικασία έχει η Εθνική Τράπεζα που ελέγχει την Αστήρ Παλλάς.

Σοβαρές εκκρεμότητες υπάρχουν και σε σειρά άλλων ολοκληρωμένων ή εν εξελίξει διαγωνισμών, όπως για το ακίνητο Αφάντου στη Ρόδο, για το ακίνητο του πρώην Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρο στο Μαρκόπουλο, αλλά κυρίως του Ελληνικού (σύντομα θα έχει παρέλθει ένας χρόνος από την υπογραφή της πρώτης σύμβασης με το σχήμα υπό τη Lamda Development του ομίλου Λάτση) και του ΔΕΣΦΑ (εκκρεμεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας για εξαγορά της από την αζέρικη Socar, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην έχει εκδώσει σχετική απόφαση και την ελληνική πλευρά να ζητά αλλαγή όρων).

Στην Κασιώπη Κέρκυρας, ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί προ διετίας αλλά οι Αμερικανοί επενδυτές της NCH Capital δεν έχουν ακόμα τα δικαιώματα εκμετάλλευσης λόγω δικαστικών και άλλων προσφυγών. Έτσι, όσοι διαχειρίστηκαν τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μπορούν να υπερηφανεύονται για ένα παγκόσμιο ρεκόρ: Παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες, θέσεις εργασίες δεν δημιουργήθηκαν. Επί μήνες εκκρεμεί και η υπόθεση του διαγωνισμού για την πολυετή παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων σε σχήμα υπό τη γερμανική Fraport, με την κυβέρνηση να δηλώνει επί μήνες πως προωθεί αλλαγές στη σχετική σύμβαση. Η μεγαλύτερη μάχη θα δοθεί, πάντως, για το συνολικό μοντέλο λειτουργίας του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, όπως προκύπτει και από τις συναντήσεις της προηγούμενης εβδομάδας.