Ανοιχτός διχασμός: Νέα συνεδρίαση της ΠΓ - Δυναμική εμφάνιση Λαφαζάνη στην εκδήλωση της iskra

Την πραγματοποίηση νέας συνεδρίασης αποφάσισε η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για την Τρίτη το απόγευμα ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η ιστοσελίδα της Αριστερής Πλατφόρμας iskra.gr «γέμιζε» το γήπεδο του Πανελληνίου και ο πρώην Υπουργός Ανασυγκρότησης έκανε «αρχηγική εμφάνιση».

Νέα συνεδρίαση, την Τρίτη στις 16.00 το απόγευμα, θα έχει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου, όπως υποστηρίζουν κομματικές πηγές, να συζητηθεί το ενδεχόμενο έναρξης συνεδριακών διαδικασιών, καθώς και η εσωκομματική διαδικασία εφεξής – δηλαδή θέματα, όπως το αν και το πότε θα συγκληθεί Κεντρική Επιτροπή και με ποια ατζέντα.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τη Δευτέρα έγινε συζήτηση ουσίας, και κατατέθηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις για την αποτίμηση της εξάμηνης διαπραγμάτευσης, αλλά και για την θέση του ΣΥΡΙΖΑ και μιας κυβέρνησης με κορμό την αριστερά μέσα στους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί στην Ευρωζώνη.

Την ώρα σχεδόν που ολοκληρωνόταν η συνεδρίαση της ΠΓ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλούσε στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Αριστερή Πλατφόρμα στο γήπεδο του Πανελληνίου στο Πεδίο του Άρεως με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την έναρξη λειτουργίας της ιστοσελίδας iska.gr και «ανέβαζε τους τόνους».

Κάνοντας «αρχηγική» εμφάνιση, όπως υποστηρίζουν πολλοί δημοσιογράφοι, ο Π. Λαφαζάνης υπογράμμιζε ότι «το “όχι” έγινε ένα φωτεινό ορόσημο που κανένας δεν μπορεί να σκιάσει ή και να σβήσει. Αυτό το νέο “όχι” του λαού μας μπορεί η κυβέρνηση την εβδομάδα που ακολούθησε να το παραμέρισε, αυτό όμως καθόλου δεν σημαίνει ότι αυτό το όχι νικήθηκε και ότι ο λαός μας το μετέτρεψε τάχα σε “ναι”».

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε πως το 62% δεν ήταν «απλώς μια κυριακάτικη λαϊκή μπόρα που πέρασε» και πρόσθεσε:
«Κάνουν μέγα λάθος όσοι νομίζουν ότι το “όχι” αυτό ήταν μια παροδική, εφήμερη, λαϊκή έκρηξη που μπορεί να χειραγωγηθεί από τα πάνω. Αυτό το “όχι” εξέφρασε την ανάγκη του λαού για αξιοπρέπεια και την ελπίδα να δει την πατρίδα μας ανεξάρτητη».

«Ο Πανελλήνιος είναι πολύ μικρός για να χωρέσει το μεγάλο “όχι” που θέλουμε να πούμε ξανά και θα το πούμε μέχρι το τέλος», σημείωσε ο πρώην Υπουργός και σημείωσε ότι η Αριστερή Πλατφόρμα «θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα για το μεγάλο “όχι” μέχρι το τέλος» τονίζοντας, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ότι «η Ελλάδα δεν είναι οικόπεδο προς εκποίηση». Επανέλαβε, επίσης, την γνωστή άποψη της Αριστερής Πλατφόρμας περί αναγκαιότητας διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και για αναδιανομή του πλούτου σε βάρος των μεγάλων περιουσιών, ενώ έκανε λόγο για «εναλλακτικό παραγωγικό και κοινωνικό πρότυπο».

«Μπορεί ένα τέτοιο πρόγραμμα να συνδυαστεί με την παρουσία της Ελλάδας στο ευρώ;», αναρωτήθηκε στην ομιλία του ο πρώην Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για να λάβει την απάντηση από τους συγκεντρωμένους: ΟΧΙ. Στη συνέχεια ο κ. Λαφαζάνης μίλησε ανοιχτά για την έξοδο από την ευρωζώνη, «σε πείσμα της μαύρης προπαγάνδας, που την παρομοιάζει με την κόλαση». Πρότεινε μάλιστα να ανοίξει στον ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική κοινωνία «η απαγορευμένη συζήτηση για το εθνικό νόμισμα».

«Τα υπουργεία και οι βουλευτικές έδρες δεν είναι αυτοσκοπός», συνέχισε, λέγοντας ότι «αποτελούν το μέσο επίτευξης των στόχων μας». Όπως κατήγγειλε ο κ. Λαφαζάνης, «το “όχι” στη Βουλή προκάλεσε τον πόλεμο σε βάρος μας, εκτιμώντας ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί με φρενήρεις ρυθμούς».

«Μας πολεμούν και θα τους πολεμήσουμε με δημοκρατικά μέσα» υποστήριξε παράλληλα, καταγγέλλοντας ότι «δεχθήκαμε πόλεμο από ξένα και εγχώρια κέντρα». Και αναρωτήθηκε ποιοι υποσκάπτουν τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Eμείς που δείχνουμε έναν δρόμο συμβατό ή όσοι οδηγούν το κόμμα σε μετάλλαξη» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να απαντήσει στις συκοφαντίες.

 

Αφού εξέφρασε την άποψη ότι απαιτείται «έλεγχος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ», ο κ. Λαφαζάνης τόνισε: «Το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι ισχυρό μήνυμα ενότητας μέσα από την διαφορετικότητά μας, η ανάγκη να επανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ γρήγορα στις προγραμματικές αντιμνημονιακές ρίζες του, να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με την “τετατόικα” για ένα νέο μνημόνιο. Εμείς είμαστε η μεγάλη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ!».

Στην εκδήλωση έδωσαν -μεταξύ άλλων- το «παρών» αρκετοί  βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δ.Στρατούλης, η Δ.Χαραλαμπίδου, ο Γ.Μηλιός, ο Κ.Ήσυχος, ο Γ.Κριτσωτάκης, o K.Λαπαβίτσας κ.ά. Παρών ήταν και ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και κάθισε δίπλα στον κ. Λαφαζάνη