Κυριαρχεί η καχυποψία στην Γερμανία
«Αλέξης ο απρόθυμος» επιγράφει σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung , στο οποίο επισημαίνεται ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός προωθεί μόνο μεταρρυθμίσεις που είναι υποχρεωμένος να προωθήσει. Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει σε διαφορετική πολιτική, από εκείνη που εφαρμόζει αναγκαστικά. Το γεγονός αυτό καθιστά την προσφυγή στις κάλπες επιλογή χωρίς εναλλακτική».
Στο μεταξύ εντείνονται οι φωνές Γερμανών βουλευτών της Χριστιανικής Ένωσης που καλούν τους συναδέλφους τους να μην εγκρίνουν το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα όταν γίνει η ψηφοφορία στην γερμανική βουλή μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-δανειστών. Ο πρόεδρος της οικονομικής πτέρυγας των γερμανών συντηρητικών Κρίστιαν φον Στέτεν δηλώνει στον γερμανικό τύπο ότι «δεν έχει αποδειχθεί ούτε ο συστημικός ρόλος της Ελλάδας για την ευρωζώνη, αλλά ούτε έχει εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Δεν μας επιτρέπεται να δώσουμε την έγκρισή μας όσο δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, όπως προβλέπονται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM. Ο Γερμανός βουλευτής αμφιβάλλει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα λάβει μέτρα για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
«Το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας ανέβαλε και πάλι μεταρρυθμίσεις είναι ενδεικτικό, είπε ο Κρίστιαν φον Στέτεν ζητώντας η πρόταση Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ να «παραμείνει στο τραπέζι».
Θυμίζουμε ότι στην ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο την περασμένη Παρασκευή, με την οποία εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία η έναρξη διαπραγματεύσεων Ελλάδας-δανειστών για ένα τρίτο ελληνικό πρόγραμμα 60 συντηρητικοί βουλευτές είχαν ψηφίσει «κατά», ενώ 5 απείχαν.
Την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών συντηρητικών Άρνολντ Βάατς προτίθεται να προσφύγει ακόμα και στο ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας εναντίον της κυβέρνησης Μέρκελ, η οποία επιδιώκει νέα οικονομικής στήριξης της Ελλάδας.
Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό πρόγραμμα n-tv εξηγεί ότι: «Ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δεν διαπιστώνει κινδύνους για την ευρωζώνη σε περίπτωση ενός Grexit. Συνεπώς δεν είναι δικαιολογημένη η ενίσχυση από τον ESM, από τη στιγμή που δεν απειλείται η ευρωζώνη στο σύνολό της. Δεν θα έπρεπε λοιπόν να ξεκινήσουμε καν διαπραγματεύσεις».
Ο Άρνολτ Βάατς παραδέχεται ωστόσο ότι έχει ψηφίσει στο παρελθόν υπέρ της χορήγησης πιστώσεων στην Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση είναι ωστόσο πεπεισμένος ότι έχουμε να κάνουμε με παραβίαση κανόνων που προβλέπονται για την χορήγηση βοήθειας από τον ESM.
Πηγή: DW