Φαίνεται να διχάζει τους δανειστές μας το θέμα του ελληνικού χρέους.
Από τη μία έχουμε τη στάση των Γερμανών που παραμένει άτεγκτη: δεν υπάρχει περίπτωση το ελληνικό χρέος να κουρευτεί όσο η Ελλάδα βρίσκεται εντός Ευρωζώνης, όπως διαμήνυσε εκ νέου ο Wolfgang Schäuble χθες. Από την άλλη έχουμε το ΔΝΤ, το οποίο έχει συστηματικά τον τελευταίο καιρό εκφράσει την πεποίθηση ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, με την επικεφαλής του Christine Lagarde να δηλώνει σήμερα ότι μια ελάφρυνσή του είναι απαραίτητη για να καταστεί η ελληνική συμφωνία πιο βιώσιμη, διευκρινίζοντας μάλιστα πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει σε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, μόνον εάν αυτό το πρόγραμμα είναι συμπαγές.
Τόνισε πάντως πως μια “σημαντική” παράταση των λήξεων του ελληνικού χρέους και των καταληκτικών ημερομηνιών αποπληρωμής θα μπορούσε να είναι αρκετή για να καταστεί βιώσιμο, μια περίπτωση που δεν έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τη γερμανική κόκκινη γραμμή που αποκλείει το κούρεμα. Στο μεταξύ, την άποψη πως τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ είναι έτοιμα να εξετάσουν το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους εξέφρασε σήμερα ο αντιπρόεδρός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis, μιλώντας στο Bloomberg. Εγώ από την πλευρά μου εκτιμώ ότι κάποιας μορφής αναδιάρθρωση, όχι κούρεμα αλλά πιθανότατα ένα maturity extension, θα είναι το “καρότο” που θα δοθεί στην Ελλάδα συνοδεύοντας τη “ράβδο” των σκληρών όρων της συμφωνίας.
Αυτό όμως είναι κάτι που θα γίνει στην καλύτερη περίπτωση στις αρχές του φθινοπώρου, καθώς έχει νόημα να δοθεί μόνο ως επιβράβευση για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, και μόνο αν έχουν δοθεί ικανά εχέγγυα για τις προθέσεις και την αξιοπιστία του πρωθυπουργού όσον αφορά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.