Δύσκολη νύχτα στην Νεάπολη Λακωνίας - Υπό μερικό έλεγχο το ένα από τα τρία μέτωπα (Συνεχής ενημέρωση)

Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται το ένα από τα τρία μέτωπα της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στη Νεάπολη Βοιών, στις 3.45 το πρωί της Παρασκευής, σε οικόπεδο με χαμηλή βλάστηση στο Φαρακλό Λακωνίας, στο βουνό πάνω από την Νεάπολη, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς λόγω των ισχυρών ανέμων ο εκπρόσωπος Τύπου του πυροσβεστικού σώματος Νίκος Τσόγκας κατά την τελευταία ενημέρωση από το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 35 σπίτια που έχουν καεί, χωρίς, όμως, ακόμη να έχει τελειώσει ο εφιάλτης.

Το πύρινο μέτωπο έγινε γρήγορα τεράστιο και έφτασε στην Νεάπολη, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Ναυτικό Μουσείο, όπου κάηκαν και σπίτια. Με εντολή του Δημάρχου Μονεμβασιάς, Ηρακλή Τριχείλη, έχουν εκκενωθεί προληπτικά τα χωριά Λάχι, Φαρακλό και Άγιος Νικόλαος, καθώς και δύο παιδικές κατασκηνώσεις στο Λάχι. Στις περιοχές αυτές εκτιμάται ότι έχουν καεί τουλάχιστον δύο αγροικίες ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι έχουν καεί και σπίτια ενώ όσο περνά η ώρα εκτιμάται ότι μειώνεται η πιθανότητα να υπάρχουν εγκλωβισμένοι, μια πληροφορία που νωρίτερα κυκλοφορούσε έντονα.

Εκκενώθηκε, αργά το απόγευμα, και το Γηροκομείο Νεάπολης και οι φιλοξενούμενοι ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί σε συγγενείς τους. Νωρίτερα το μεσημέρι, είχε εκκενωθεί και το Κέντρο Υγείας Νεάπολης. Το προσωπικό των δύο ιδρυμάτων φιλοξενείται σε ξενοδοχείο της περιοχής, προκειμένου να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες σε όσους έχουν ανάγκη.

Το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε ετοιμότητα τα Νοσοκομεία Μολάων και Σπάρτης, λόγω των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν με την εκδήλωση της πυρκαγιάς, ενώ στην περιοχή βρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, προκειμένου να συνδράμει στην εξασφάλιση πλήρους ετοιμότητας των τοπικών δομών.

fotia-lakonia

Τουλάχιστον τρία μέτωπα έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή λίγο έξω από τους Αγ. Αποστόλους, στη Λακωνία. Το ένα μέτωπο βρίσκεται στο βουνό πίσω από τη Νεάπολη και κινείται βορειοανατολικά. Το δεύτερο μέτωπο κινείται νοτιοανατολικά και το τρίτο, και πλέον σοβαρό, κινείται προς τον κάμπο και έχει φθάσει στις παρυφές των Αγίων Αποστόλων. Τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι παρά τις δυσκολίες έχει καταστεί εφικτό να οριοθετηθεί η φωτιά.

Στη Νεάπολη έφτασε, αργά το απόγευμα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και περιόδευσε στην ευρύτερη περιοχή όπου εκτείνεται το πύρινο μέτωπο, συντονίζοντας κι αυτός από την πλευρά του το έργο της κατάσβεσης αλλά και της συνδρομής στους πολίτες.

4_0

Νωρίτερα, είχε γίνει σύσκεψη στο δημαρχείο της Δημοτικής Ενότητας Βοιών του Δήμου Μονεμβασιάς, η οποία τελικώς έγινε υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτου Φιλιππάκου. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, Αντιπεριφερειάρχες, τοπικές αρχές και αρμόδιοι παράγοντες, αποφασίσθηκε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν ενισχύσεις προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πύρινο μέτωπο.

Το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση των παραθεριστών από τις παραλίες Αγίας Μαρίνας και Προφήτη Ηλία. Οι παραθεριστές μεταφέρθηκαν στη Νεάπολη και είναι ασφαλείς. Επίσης, ένας 58χρονος Ελληνο-ελβετός, μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, πέθανε από ανακοπή καρδιάς ενώ μαινόταν η φωτιά.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των πολύ δυνατών ανέμων και του εκτεταμένου πύρινου μετώπου» δήλωσε ο Δήμαρχος. Στη μάχη με τις φλόγες έχει ριχτεί μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής με 120 πυροσβέστες, 51 οχήματα, 39 άτομα πεζοπόρο τμήμα, τρία αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα, 41 οχήματα ΟΤΑ και 4 υδροφόρες. Το έργο της κατάσβεσης συντονίζει ο Περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Γιόβας.

fwtia-lakonia2

O Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι και παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις για την πυρκαγιά.

Χωρίς ηλεκτρικό τα Κύθηρα λόγω της φωτιάς

Χωρίς ηλεκτρικό έχουν μείνει τα Κύθηρα, καθώς λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στη Νεάπολη Λακωνίας, έχει καταστραφεί ένα μέρος από τους πυλώνες κύριας τροφοδοσίας του νησιού.

Αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί η εναλλακτική τροφοδότηση του νησιού μέσω της Ελαφονήσου και να καταβληθεί προσπάθεια με όλα τα διαθέσιμα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ στην Πελοπόννησο για να αποκατασταθούν οι πυλώνες κύριας τροφοδοσίας μέχρι τις βραδινές ώρες του Σαββάτου ή τις πρωινές ώρες της Κυριακής.

Ασφαλείς και οι πιλότοι του «Καναντέρ» που έκανε αναγκαστική προσγείωση

Νωρίτερα ένα αεροσκάφος «Καναντέρ» έκανε αναγκαστική προσγείωση πάνω από το χωριό Φαρακλό. Οι δύο πιλότοι είναι καλά στην υγεία τους και δύο ασθενοφόρα με γιατρό από το κέντρο υγείας Νεάπολης μεταβαίνουν στο σημείο για να τους παραλάβουν. Οι δύο χειριστές του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215 μεταφέρονται με ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.