Eurogroup και ΕΚΤ σήμερα για Ελλάδα

Στη συνεδρίαση, με τηλεδιάσκεψη, του Eurogroup (στις 11 το πρωί ώρα Ελλάδας) αλλά και τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στρέφεται σήμερα το ενδιαφέρον.

Στην τηλεδιάσκεψη αναμένεται να συζητηθεί η ψηφοφορία στη Βουλή της Ελλάδας για τις προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τρίτο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, και να δοθεί το σινιάλο -όπως είχε πει ο Γ.Ντάισελμπλουμ- ώστε οι Υπουργοί Οικονομικών (σε όσες χώρες αυτό προβλέπεται) να ζητήσουν από τα εθνικά κοινοβούλια τους να εγκρίνουν την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Ο Γ.Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα γίνει ακόμη μια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, πιθανόν την Παρασκευή, για να εγκριθεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων και να δοθεί η σχετική εντολή στους θεσμούς, ώστε να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για την παροχή νέου προγράμματος στήριξης μέσω του ESM.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συζητήσει την κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά από δυόμιση εβδομάδες κεφαλαιακών ελέγχων, αλλά η απόφαση για το επίπεδο ρευστότητας μέσω του μηχανισμού ELA είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Ο ELA, ο οποίος παρέχεται από την ΤτΕ με δικό της ρίσκο και μετά από έγκριση της ΕΚΤ, έχει όρια τα 88,6 δισ. ευρώ από τις 23 Ιουνίου. Φοβούμενοι μία χρεοκοπία, οι αξιωματούχοι αύξησαν τις απαιτήσεις των collaterals στις 6 Ιουλίου.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πως θα γίνει μία εκ των προτέρων παροχή κεφαλαίου. Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο πως η χώρα θα ξεπληρώσει τα χρέη της μέσα στις επόμενες μέρες εάν δεν δεχθεί χρηματοδότηση-γέφυρα. Γι αυτό και συνεδριάζει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης το Eurogroup, όπως ανακοίνωσε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα αξίας 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ την επόμενη Δευτέρα.

Πηγές: sofokleousin.gr, «Καθημερινή»