Δριμεία επίθεση στον Β. Σόιμπλε με αφορμή την πρόταση περί 5ετούς εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ εξαπολύουν για άλλη μια φορά οι αντιπολιτευόμενοι Πράσινοι στη Γερμανία. Ο εκπρόσωπος του κόμματος για χρηματοοικονομικά ζητήματα Γκέρχαρντ Σικ τονίζει προς την εφημερίδα Südwest Presse ότι με τη δημοσιοποίηση αυτών των σχεδίων προκλήθηκε τεράστια ζημιά στην Ευρώπη. «Το ότι μια γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει ανοιχτά να κάνει ένα βήμα πίσω στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, συνιστά μια στροφή 180 μοιρών στην ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας από το 1949», όπως λέει, σημειώνοντας ότι ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τέτοιου είδους συμπεριφορά απέναντι σε έναν Ευρωπαίο εταίρο.
Με κριτική διάθεση αντιμετωπίζει ο πολιτικός των Πρασίνων και τη συμφωνία των Βρυξελλών. «Γιατί συνεχίζουμε με αυτή την πολιτική περικοπών μέχρι τελικής πτώσης από τη στιγμή που έχει αποτύχει», διερωτάται; «Και πώς να στηρίξει η ελληνική κυβέρνηση μια πολιτική μεταρρυθμίσεων η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, δεδομένου ότι κάθε νομοσχέδιο πρέπει να εγκρίνεται από την Τρόικα;».
Στο σχέδιο Σόιμπλε αναφέρεται και ο υπ. Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν. Σε συνέντευξή του προς την Stuttgarter Nachrichten τονίζει ότι το κείμενο Σόιμπλε προκάλεσε σύγχυση στους εταίρους, «καταρχήν δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι πιθανός στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι να δρομολογηθεί άμεσα το Grexit», όπως λέει.
Παράλληλα καλεί τη Γερμανία σε αυτοσυγκράτηση και να μην επιδεικνύει τον κυρίαρχο ρόλο της. «Είναι πασιφανές ότι χωρίς τη Γερμανία δεν θα υπήρχε ευρώ και ΕΕ», γι΄αυτό δεν χρειάζεται να προβάλει τον ισχυρό της ρόλο. «Η ισχυρή Γερμανία», όπως λέει, «δεν το έχει ανάγκη αυτό, καθώς προκαλεί μόνον μια περιττή δυσαρέσκεια».
Ικανοποιημένοι με τον τρόπο που η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ διαχειρίζεται το ελληνικό ζήτημα εμφανίζεται η πλειονότητα των γερμανών πολιτών. Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern, το 55 % των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η καγκελάριος διαχειρίστηκε σωστά το ζήτημα.
Το 31 % αντιθέτως πιστεύουν ότι η Α. Μέρκελ έπρεπε να πιέσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και οπαδοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Πρασίνων και Αριστεράς, εμφανίζονται στη συντριπτική πλειονότητά τους ικανοποιημένοι με τους χειρισμούς της καγκελαρίου.
Πηγή: DW