Σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προωθεί το ελληνικό αίτημα για τριετές δάνειο και πρόγραμμα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, του οποίου την επίβλεψη έχει το Eurogroup, προκειμένου να το αξιολογήσουν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιέρ Γκραμένια, εντός των επομένων ωρών θα συνεδριάσει, δια μέσου τηλεδιάσκεψης, το Eurogroup για το ίδιο θέμα. Σημειώνεται, δε, ότι τις επόμενες μέρες ή καλύτερα ώρες, θα γίνει η ανάλυση χρηματοδοτικών αναγκών και βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Όπως μεταδίδει και το Euronews, ήδη, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει στείλει επιστολή στον Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπο Οικονομικών, και στον Διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, με την οποία ζητά από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
α) να εκτιμήσουν την ύπαρξη κινδύνου για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης ως σύνολο καθώς και για τα κράτη – μέλη της,
β) να εκτιμήσουν, μαζί με το ΔΝΤ, αν το δημόσιο χρέος της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι βιώσιμο και,
γ) να εκτιμήσουν τις πραγματικές ή δυνητικές οικονομικές ανάγκες της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Με τους Ευρωπαίους ηγέτες να έχουν διαμηνύσει ότι η Αθήνα έχει μέχρι την Κυριακή περιθώριο για συμφωνία, η ανάλυση των θεσμών για την αξιοπιστία των ελληνικών μεταρρυθμίσεων είναι κρίσιμης σημασίας. Η ΕΕ έχει δώσει διορία στην Ελλάδα μέχρι την Πέμπτη για να καταθέσει λεπτομερείς προτάσεις.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει – από κοινού με την Κομισιόν και την ΕΚΤ – μόνο στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που αποτελεί την τρίτη προϋπόθεση για να αποφασίσει το Συμβούλιο των Διοικητών αν θα παραχωρήσει στήριξη στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες και όχι στην εξέταση των υπολοίπων παραμέτρων. Η άποψη του ΔΝΤ ως προς το ελληνικό χρέος είναι γνωστή, καθώς το θεωρεί μη βιώσιμο, ενώ ηχηρότατη ήταν και η νέα σχετική παρέμβαση την Τετάρτη του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού, ο οποίος επίσης επανέλαβε το ίδιο.