Με δυσπιστία και αμηχανία αναμένουν οι Βρυξέλλες και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσας το τελικό αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος. Εάν οι δανειστές αποφασίσουν να συνδράμουν οικονομικά, θα το κάνουν από μηδενική βάση.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle στη βελγική πρωτεύουσα υποστηρίζουν σε όλους τους τόνους ότι η διαχείριση της επόμενης μέρας θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους εταίρους, αλλά και την κυβέρνηση, δεδομένου ότι με το κλείσιμο των τραπεζών και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.
Επιπλέον, οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών έχουν κλονίσει σοβαρά την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση, γιατί η εμπιστοσύνη δεν αποκαθίσταται από τη μία μέρα στην άλλη, χρειάζεται χρόνος, ο οποίος δυστυχώς στην περίπτωση της Ελλάδας είναι περιορισμένος.
Το βέβαιο είναι ότι από τις 30 Ιουνίου η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα και φυσικά δεν έχει τη χρηματοδοτική κάλυψη των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η όποια διαδικασία θα ξεκινήσει από μηδενική βάση. Καταρχήν, θα πρέπει οι εταίροι να αποφασίσουν αν είναι διατεθειμένοι να διασώσουν τη χώρα για τρίτη φορά, κάτι που δεν είναι αυτονόητο, αφού δεν υπάρχει πρόγραμμα ούτε κάτι που να τους δεσμεύει.
Εάν η απόφαση που θα ληφθεί μέσα στις επόμενες ώρες μέσω παρασκηνιακών διαβουλεύσεων στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο είναι θετική, τότε θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Η πρόταση των θεσμών που απέρριψε η κυβέρνηση έχει φύγει από το τραπέζι με τη λήξη του προγράμματος στις 30 Ιουνίου, ενώ τίποτα δεν εγγυάται ότι η επόμενη θα είναι καλύτερη, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική επιδείνωση της οικονομίας με το κλείσιμο των τραπεζών.