Bloomberg: «Η Ελλάδα μπαίνει στο... επίλεκτο club του Σουδάν και της Ζιμπάμπουε...»

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες περιμένουν ενδείξεις από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως είναι έτοιμος να συμβιβαστεί, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, όσο η χώρα λυγίζει υπό τους κεφαλαιακούς ελέγχους και την αποτυχία πληρωμής της δόσης του ΔΝΤ.

Με την ελληνική κοινωνία να νιώθει τον πόνο στις τραπεζικές αναλήψεις και στις συντάξεις, με την κυβέρνηση να ψάχνει απεγνωσμένα τρόπο να αποφύγει την υπόλοιπη οικονομική καταστροφή, και με την ευρωπαϊκή χώρα να μπαίνει στο… επίλεκτο club του Σουδάν και της Ζιμπάμπουε, η πρόταση για ένα νέο διετές πρόγραμμα διάσωσης που έγινε την τελευταία στιγμή απορρίφθηκε από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Με την πιθανότητα ενός Grexit ορατή, οι Υπουργοί Οικονομικών των 19 κρατών-μελών της Ευρωζώνης προσπαθούν να βρουν μία λύση για να σώσουν τη χώρα από το χείλος του γκρεμού, πέντε χρόνια και δύο μνημόνια μετά. Αν και ο κ. Τσίπρας περιέγραψε το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου ως ένα υπέρ ή ενάντια στα μέτρα των εταίρων, οι οικονομικοί αναλυτές και οι περισσότεροι εκ των Ευρωπαίων ηγετών το χαρακτηρίζουν ως δημοψήφισμα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ευρώ, υποστηρίζει το Bloomberg.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Mέρκελ ανέφερε πως “δεν υπάρχει τίποτα να πούμε πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής”. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πενιχρά στοιχεία που δείχνουν πως ο πάγος μπορεί να σπάσει, με το νέο προγραμματισμένο Εurogroup στις 12.30 ώρα Ελλάδος.

Ο κ. Τσίπρας δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίζει να υποστηρίζει το “Όχι” στο δημοψήφισμα εάν δεν αλλάξει η πρόταση των δανειστών, σύμφωνα με αναλυτές της Barclays Bank. Στην Ουάσινγκτον, το ΔΝΤ προσπαθεί να χωνέψει τη μεγαλύτερη απλήρωτη δόση στη ιστορία του. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου θα αποφασίσει εάν θα δώσει περίοδο χάριτος στην Ελλάδα, αλλά πιθανότατα κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Μέχρι τώρα, πάντως, όπως αναφέρει το Βloomberg, οι αγορές δεν επηρεάζονται από την Ελληνική κρίση. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου είναι 1,114 όσο δηλαδή πριν από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων την Παρασκευή. Τα ομόλογα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας επέδειξαν άνοδο. Οι αγορές της Ασίας είναι σταθερές, με το ΜSCI Asia Pacific Index να δείχνει κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη μέρα.