Γιούνκερ προς Τσίπρα: Πάρε την πρότασή μου και ψήφισε «ναι» στο δημοψήφισμα

Με την προθεσμία για αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας να εκπνέει τα μεσάνυχτα, στο τραπέζι παραμένει ακόμα η τελευταία πρόταση του Ζ. Κλ. Γιούνκερ, σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες. που επικαλείται ο Ν. Χατζηνικολάου. μιλώντας στην εκπομπή του στον Realfm.

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο, η πρόταση Γιούνκερ που βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παρά το ότι την απέρριψε κατ’ αρχήν χθες το Μαξίμου με non paper, περιέχει βελτιώσεις για το ΕΚΑΣ (έτσι ώστε να προστατευτούν ο χαμηλοσυνταξιούχοι), για το ΦΠΑ (αποσύρθηκε η πρόταση για 23% στα ξενοδοχεία, και προτείνεται 13%) ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για το χρέος που παρέχει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει αν θέλει η απόφαση του 2012 να αρχίσει να υλοποιείται από τον Οκτώβριο.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ε.Ε. δεσμεύεται επίσης να πληρώσει και τις δόσεις της Ελλάδας στο ΔΝΤ και έτσι η χώρα να αποφύγει την χρεοκοπία. Στέλεχος της Κομισιόν, μετά την χθεσινή απόρριψη της μεταμεσονύχτιας πρωτοβουλίας Γιούνκερ, ανέφερε στο Βήμα Fm, ότι υπάρχει νέα πρωτοβουλία από την πλευρά του Προέδρου της Κομισιόν.

Την ίδια ώρα ο Κύπριος Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία χθες τη νύχτα μετά τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού όπου άφησε να εννοηθεί ότι αν οι πιστωτές δώσουν συμφωνία βασισμένη στις ελληνικές προτάσεις θα αποπληρωθούν και οι δόσεις προς το ΔΝΤ. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο ηγέτες ανέβαλαν όλα τα προγραμματισμένα για σήμερα ραντεβού τους ενόψει πιθανών εξελίξεων.