Το πρώτο(;) "Όχι"

Η επιβεβαίωση ότι όντως η ελληνική κυβέρνηση ήταν αποδέκτης “μηνύματος” από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, με το οποίο προτεινόταν να γίνει αποδεκτό το προχθεσινό κείμενο των θεσμών και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει από τον κόσμο να ψηφίσει “Ναι”, ήρθε από κυβερνητικές πηγές σήμερα τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι “θεσμοί” θα αποδέχονταν μια αλλαγή στο κείμενό τους και η κυβέρνηση της Ελλάδας θα ζητούσε έκτακτο Eurogroup.

Η απάντηση ήταν αρνητική και τέθηκε ως εξής: “Η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη, ακούει με ενδιαφέρον ό,τι λέγεται και γράφεται, και εργάζεται για τη λύση”, ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει “‘Όχι”.

Νωρίτερα, εμμέσως, πλην σαφώς, ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε την ύπαρξη της νέας πρότασης των “θεσμών” κατά τη χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ, όπου δεν αρνήθηκε ότι υπήρξε πρόταση προς την ελληνική πλευρά με συντελεστή ΦΠΑ 13% – από 23% – στα ξενοδοχεία αλλά και ότι μόνο αυτή ήταν η αλλαγή του κειμένου. Τόνισε όμως ότι «ο ελληνικός λαός καλείται να απαντήσει επί της ουσίας, όχι των λεπτομερειών». «Οι προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν προτάσεις ΔΝΤ, όχι ευρωπαϊκού κεκτημένου» είπε χαρακτηριστικά. «Οι θεσμοί κατέληξαν σε ένα κείμενο προάγγελου τελεσιγράφου» είπε.