The Only Question That Matters

Όταν γράφαμε την Παρασκευή για την ανάγκη για εθνική ομοψυχία, θεωρούσαμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα βάλει το καλό της πατρίδας πάνω από το δικό του προσωπικό πολιτικό αδιέξοδο. Πείτε μας αφελείς, πείτε μας καλοπροαίρετους. Ξημέρωσε η Δευτέρα με τις τράπεζες της χώρας κλειστές μέχρι νεωτέρας, την εθνική μας αξιοπρέπεια να μετριέται στις ουρές των ATMs και των βενζινάδικων, και το μέλλον μας να ετοιμάζεται να κριθεί αμετάκλητα, με συνοπτικές διαδικασίες, την ερχόμενη Κυριακή, κατά την οποία οι πολίτες της χώρας καλούνται να δώσουν την απάντηση τους σε ένα ερώτημα ανύπαρκτο, ένα ερώτημα φερετζέ.

Το ερώτημα όπως αυτό τίθεται, μας καλεί δήθεν να απαντήσουμε αν είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα της τραγελαφικής διαπραγμάτευσης των τελευταίων μηνών, ένα πραγματικά κακό αποτέλεσμα. Ευλόγως λοιπόν -σε πρώτη ανάγνωση- κάποιοι συμπολίτες μας προσανατολίζονται στο να το καταψηφίσουν. Αυτοί οι άνθρωποι όμως εξαπατώνται, και οφείλουμε όλοι μας με ψυχραιμία και επιχειρήματα να τους αφυπνίσουμε ως προς τον πραγματικό κίνδυνο που ελλοχεύει.

Κακά τα ψέματα. Το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν είναι ένα δημοψήφισμα που θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση απέναντι στους δανειστές. Οποιοσδήποτε πιστεύει ότι ένα όχι θα μας εξασφαλίσει μια καλύτερη λύση εντός Ευρωζώνης πλανάται οικτρά. Οι Ευρωπαίοι έχουν προετοιμαστεί για ένα Grexit εδώ και καιρό – αν οι πολίτες της χώρας μας δεν πουν ένα αποφασιστικό ναι στην παραμονή της χώρας στο Ευρώ το παιχνίδι έχει απλώς τελειώσει. Αν μη τι άλλο σκεφτείτε τι προηγούμενο θα δημιουργείτο αν η εκβιαστική στάση της ελληνικής κυβέρνησης τύγχανε αίσιου τέλους και επιβράβευσης.

Το δημοψήφισμα της Κυριακής είναι ένα δημοψήφισμα με ένα και μόνο διακύβευμα: το μέλλον της χώρας μας. Μεταξύ Ευρώ και Δραχμής. Μεταξύ της παραμονής μας στην Ευρώπη και μιας άνευ προηγουμένου καταστροφής. Μεταξύ της χρεοκοπίας και της επιστροφής μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μια υπεύθυνη ομάδα διαπραγμάτευσης. Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να απαντήσουμε αποφασιστικά στο πραγματικό αυτό ερώτημα. Και σε όσους γύρω μας προσανατολίζονται υπέρ του όχι; Πρέπει πάση θυσία να τους κάνουμε να καταλάβουν τι διακυβεύεται. Αλλιώς θα καταλήξουμε ως υπνοβάτες στο γκρεμό, και όχι, αυτό δεν μας αξίζει.

Η αθηΝΕΑ αυτή την εβδομάδα θα έχει μορφή σε κάποια σημεία διαφορετική από τη συνηθισμένη. Σας καλούμε επίσης να συντονιστείτε στη σελίδα μας στο Facebook όπου θα αναρτούμε συνεχώς χρήσιμο υλικό που συνδέεται με την ιστορική απόφαση που καλούμαστε να πάρουμε την Κυριακή. Κρίνεται το μέλλον μας, δεν θα μείνουμε αμέτοχοι.