Αλέξης Τσίπρας: «Ακατανόητη η επιμονή σε σκληρά μέτρα»

«Ακατανόητη» χαρακτήρισε την «επιμονή» των «θεσμών» ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ που είχε νωρίτερα στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για την ελληνική πρόταση και τους τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν κατανοεί την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μετά το πέρας της Συνόδου, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Η νέα τριμερής, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, έγινε γνωστή το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 12.30 το μεσημέρι.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) και η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ (Α) κατά την διάρκεια της συνάντησης του, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/EUROPEAN COUNCIL/Christos DOGAS

«Διατηρούμε την αισιοδοξία μας και ελπίζουμε να πρυτανεύσει η αίσθηση ευθύνης, έλεγαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», αλλά ταυτόχρονα επισήμαιναν ότι το «θέμα είναι αν υπάρχει πολιτική βούληση για μία βιώσιμη λύση». Υπογράμμιζαν δε ότι υπήρξαν κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς, πολλά πισωγυρίσματα των δανειστών, ιδίως στην περιπτώσεις που η κυβέρνηση παρουσίαζε ισοδύναμα μέτρα τα οποία απέρριπταν μάλλον με μονότονη ευκολία οι απέναντι και κυρίως το ΔΝΤ.

 Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, η συνάντηση κλείστηκε αργά χθες το βράδυ.

Όπως μετέδωσε χθες το βράδυ ο ανταποκριτής του ARD στις Βρυξέλλες Ρολφ Ντίτερ Κράουζε ο πρόεδρος της Κομισιόν, στη διάρκεια του δείπνου ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε πολύ οργισμένος, όσο ποτέ άλλοτε, «ξαφνιάστηκαν μάλιστα που τον είδαν έτσι οι υπουργοί Οικονομικών και οι αρχηγοί κρατών, γιατί τον ήξεραν ως ένα φίλο της Ελλάδας, που προσπαθούσε όλες αυτές τις μέρες να διαμεσολαβήσει και που ήρθε πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις για εισπράξει ακόμη και τον ψόγο ότι παραήταν εφεκτικός με τους Έλληνες». Έλλειψη εμπιστοσύνης καταγράφεται και από την πλευρά των υπουργών Οικονομικών. Ο γερμανός δημοσιογράφος μετέδωσε ότι είναι οργισμένοι για τη διαδικασία, ότι 5 λεπτά πριν την συνεδρίαση η ελληνική πλευρά κατέθεσε ένα νέο κείμενο με προτάσεις που εκ των πραγμάτων δεν είχαν χρόνο να εξετάσουν οι υπουργοί, μια ασυνήθιστη διαδικασία ανάμεσα σε πολιτικούς που δεν έγινε χθες για πρώτη φορά. Γενικά υπάρχει τεράστια απογοήτευση για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως είπε.