«Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα»

Σε δημιουργία «κλίματος» με στόχους που μένει να διαπιστωθούν στην πράξη παραπέμπουν τα οργισμένα, αν όχι «επιθετικά» σχόλια του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, λίγο προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα», είπε ο Πρωθυπουργός σε συνεργάτες του σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε δηλώσει ότι «πηγαίνουμε στην τελική ευθεία μιας διαπραγμάτευσης» και ότι «αυτό που πασχίζουμε να είναι η τελευταία που γίνεται υπό συνθήκες κρίσης».

Στο μεταξύ ο επικεφαλής του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ διεμήνυσε ότι «υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει με την Ελλάδα».

Λίγο νωρίτερα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ είπε πως υπάρχει ακόμη σημαντική απόσταση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε αρκετή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις την Τρίτη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές της ΕΕ, ο ΦΠΑ, οι συντάξεις και η φορολογία των επιχειρήσεων είναι τα κύρια κρίσιμα σημεία στα οποία «σκοντάφτει» για την ώρα η συμφωνία για την Ελλάδα. Παράλληλα, τονίζει πως κοινοτικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχει συζητηθεί το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε, πάντως, σήμερα σε δημοσιογράφους πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να υπάρξουν αποφάσεις για την Ελλάδα στο αποψινό Eurogroup για αυτό -όπως σημείωσε- οι διαπραγματεύσεις στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ίσως είναι ολονύχτιες.

Πάντως, την αβεβαιότητα, αν όχι αμηχανία, που εξακολουθεί να κυριαρχεί στα οικονομικά και πολιτικά «επιτελεία» της Ευρώπης για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, παρά την ικανοποίηση που επιδεικνύουν όλες οι πλευρές τα τελευταία 24ωρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής και το Eurogroup, αντανακλούν οι προβληματισμοί που αναδεικνύονται από τα γερμανικά ερευνητικά ινστιτούτα αλλά και από Γερμανούς πολιτικούς.

Σε σχετικό δημοσίευμα της DW σημειώνεται χαρακτηριστικά, ότι «η τελευταία ευκαιρία της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης δεν ήταν τελευταία και τώρα υπάρχει άλλη μια ευκαιρία, αύριο στο Eurogroup». «Μετά από όλα αυτά δημιουργείται η βεβαιότητα ότι οι πολιτικοί έχουν αποφασίσει να διατηρήσουν την Ελλάδα στο ευρώ πάση θυσία;» ρωτά τον Ζβεν Γκίγκολντ, Ευρωβουλευτή των Πρασίνων και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο δημοσιογράφος της γερμανικής Ραδιοφωνία DLF. «Ειλικρινά σας λέω, δεν είμαι πια τόσο σίγουρος», ομολογεί ο Γερμανός Ευρωβουλευτής. «Διότι ένα είναι σαφές: Το τρέχον πρόγραμμα δεν το ήθελε η νέα κυβέρνηση, αναγκάστηκε να το υιοθετήσει διότι αλλιώς θα βίωνε τη καταστροφή μέσα στην ίδια τη χώρα. Είναι παράλογο να πιστεύει κανείς ότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα στην Ελλάδα εκτός ευρώ. Θα επέρχονταν το χάος και δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί καμιά διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Η Αθήνα ήθελε να δείξει ότι πολέμησε μέχρι τέλους. Αλλά ένα είναι σαφές, στην Ελλάδα ο κ.Τσίπρας θα νοιώθει πολύ άβολα».

Εάν υποτεθεί ότι ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να ήταν το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα και την ΕΕ, οι νέες ελληνικές προτάσεις, που απέσπασαν και θετικά σχόλια ανώτατων ευρωπαίων αξιωματούχων, είναι μια μεγάλη επιτυχία υποστηρίζει ο Γκίγκολντ και προσθέτει ότι παρά τα αδιέξοδα και τις καθυστερήσεις, υπάρχει τώρα στο τραπέζι μια πρόταση, κι αυτό είναι μια μεγάλη πρόοδος.

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των Γερμανών οικονομολόγων τάσσεται κατά του Grexit, σύμφωνα με έρευνα που έγινε μεταξύ των ινστιτούτων ερευνών.

Σαφής πλειονότητα των σημαντικότερων ινστιτούτων οικονομικών ερευνών της Γερμανίας τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη νομισματική ένωση, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Ostthuringer Zeitung η οποία διεξήγαγε την έρευνα που αναμεταδίδει το ΑΠΕ.

Πολλοί οικονομολόγοι φοβούνται ότι ένα Grexit θα οδηγήσει την Ελλάδα στο χάος.

«Με ένα Grexit χάνουν όλοι. Για τους Έλληνες θα είναι μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή, η χώρα δεν θα μπορεί πλέον να πληρώνει τα χρέη της, θα βρεθεί υπερχρεωμένη, δεν θα λάβει νέα κεφάλαια και η φτώχεια θα αυξηθεί», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Ερευνών (IMK) Γκούσταβ Χορν. Κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί.