«Ναι» της ΕΚΤ σε αύξηση του ορίου του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην αύξηση του ορίου χορήγησης ρευστότητας από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Το ακριβές ποσό, πάντως, δεν ανακοινώθηκε αν και ορισμένες πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνουν λόγο για αύξηση της τάξης των 3,3 δις ευρώ χωρίς, όμως, να είναι βέβαιο.

Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαίωσαν την αύξηση του ELA και πρόσθεσαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Την αύξηση επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του και ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος. «Η αύξηση του ELA εγκρίθηκε. Όλοι [στο Εκτελεστικό Δυμβούλιο της ΕΚΤ] περιμένουν μία θετική έκβαση στη Σύνοδο της Δευτέρας» δήλωσαν τραπεζικές πηγές.

Συνεπώς το όριο χορήγησης ρευστότητας αυξάνεται από τα 84,1 δισεκατομμύριο ευρώ στα 87,6 δισεκατομμύριο ευρώ κατά μέγιστο. Πληροφορίες από τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι μόνο την Παρασκευή οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες έφτασαν το 1 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ θα επανεξετάσει την αύξηση του ορίου του ELA για τις ελληνικές τράπεζες ξανά την Δευτέρα, οπότε οι υπουργοί Οικονομικών και οι ηγέτες της Ευρωζώνης συναντηθούν στις Βρυξέλλες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα, είπαν στο Reuters αξιωματούχοι την Παρασκευή.