Αντίστροφη μέτρηση: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής τη Δευτέρα για την Ελλάδα - Ατελέσφορο το Eurogroup

Μετά από τέσσερις ώρες διαβούλευσης ολοκληρώθηκε χωρίς απόφαση για την Ελλάδα, όπως άλλωστε αναμενόταν, η συνεδρίαση του Eurogroup. Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις ανακοίνωσε το πέρας της συνεδρίασης με ανάρτηση του στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης twitter και τόνισε ότι το Eurogroup απηύθυνε αυστηρό μήνυμα στην Ελλάδα να προσέλθει με σοβαρότητα στις διαπραγματεύσεις. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι το Eurogroup παραμένει σε ετοιμότητα για να συνεδριάσει εκ νέου οποιαδήποτε στιγμή.

Ταυτόχρονα σχεδόν, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωνε ότι την προσεχή Δευτέρα 22 Ιουνίου συγκαλεί Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης με θέμα την Ελλάδα. «Είναι ώρα να συζητηθεί η κατάσταση με την Ελλάδα στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο» αναφέρει στο tweet του ο κ. Τουσκ.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που αναπτερώνει τις ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας, με δεδομένο ότι πριν μερικές ώρες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, είπε ότι θα υπάρξει μέσα στο Σαββατοκύριακο νέος γύρος επαφών μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και τους Ζ.Κ. Γιούνκερ σε μια προσπάθεια να βρεθούν οι συγκλίσεις που θα αποσοβήσουν το οριστικό ναυάγιο.

Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Όλοι τόνισαν ότι η «μπάλα είναι στο γήπεδο» της Ελλάδας από την οποία περιμένουν οι δανειστές νέες αντιπροτάσεις στις «λογικές προτάσεις», όπως υπογράμμισαν, των Θεσμών προκειμένου να δοθούν εναλλακτικές λύσεις και ισοδύναμα από πλευράς Αθήνας ενώ έθεσαν επί τάπητος και την πιθανότητα παράτασης του τρέχοντος προγράμματος.

Επίσης, υποστήριξαν ότι είναι διατεθειμένοι για συνάντηση την οποιαδήποτε στιγμή προκειμένου να αποφευχθεί «το χειρότερο» ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι υπάρχει διάθεση εκ μέρους όλων για ευελιξία υπογραμμίζοντας με νόημα τη σημασία της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, θέμα με το οποίο ως γνωστόν  διαφωνεί η ΕΕ, με ενδεικτικότερη την δήλωση νωρίτερα του κ. Ρέγκλινγκ που υποστήριζε ότι για τον ESM το ελληνικό χρέος είναι «βιώσιμο».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι έχει σημειωθεί «δυστυχώς μικρή πρόοδος μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδος. Δεν υπάρχει συμφωνία στον ορίζοντα. Υπάρχει δυνατότητα να επιμηκυνθεί το πρόγραμμα αλλά η κλεψύδρα αδειάζει και η Αθήνα πρέπει να σημειώσει πρόοδο ώστε να υπάρξει βιώσιμη λύση για την ίδια και την Ευρωζώνη. Το σενάριο που προτιμάμε είναι μια αξιόπιστη συμφωνία αλλά βέβαια είμαστε έτοιμοι και για άλλα ενδεχόμενα».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μοσκοβισί από την δική του πλευρά σημείωσε ότι : «Συζητήσαμε με την ελληνική κυβέρνηση, με έναν στόχο: να υπάρξει σταθερότητα στη χώρα, είναι προς το συμφέρον όλων να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα του νομίσματός μας» ενώ απηύθυνε έκκληση «στην ελληνική κυβέρνηση να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πλησιάζουμε στο τέλος του παιχνιδιού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημείωσε όσον αφορά στην Ελλάδα ότι« δεν είναι δυνατόν να μιλάμε με αόριστες φράσεις. Πρέπει να έρθουν απτές προτάσεις. Να είναι αξιόπιστες αυτές οι προτάσεις».