Θα γίνει κανονικά η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ την Τετάρτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής, στις Βρυξέλλες. Η είδηση γνωστοποιήθηκε από το γραφείο Τύπου του Έλληνα Πρωθυπουργού το βράδυ της Τρίτης, δίνοντας τέλος στη σχετική παραφιλολογία που είχε αναπτυχθεί από το μεσημέρι θέτοντας υπό αμφισβήτηση την πραγματοποίηση της συνάντησης, την οποία είχε εντείνει και δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ που υποστήριζε ότι δεν είναι βέβαιη μια τέτοια συνάντηση.
Εκτός από την κυρία Μέρκελ και τον κ. Ολάντ, ο κ. Τσίπρας θα έχει επίσης συναντήσεις με την Πρόεδρο της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ, την Πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, τον Πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες, τον Πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, τον Αντιπρόεδρο της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ – Κανέλ και τον Υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής Έκτορ Τίμερμαν.
Την ίδια ώρα, βέβαια, θολό παραμένει το τοπίο ως προς το τι θα γίνει στην πολυσυζητημένη αυτή συνάντηση και στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε την Τετάρτη αντιπρόταση τριών σελίδων στους δανειστές, στην οποία φέρεται να περιέχονται νέοι συντελεστές ΦΠΑ αλλά και σειρά άλλων μέτρων που, όμως, δεν έγιναν γνωστά. Οι πρώτες αντιδράσεις, όπως τουλάχιστον υποστήριζαν, διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Bloomberg και το Reuters ότι ούτε η νέα αντιπρόταση από την Αθήνα ικανοποιεί τους δανειστές, που εμφανίζονται να το χαρακτηρίζουν είτε «αναμάσημα» της προηγούμενης πρότασης της Ελλάδας είτε ως «ανεπαρκή».
Τέλος σε αυτές τις διαρροές αποπειράθηκε να θέσει ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος τόνισε ότι η Κομισιόν «έχει λάβει και εξετάζει επιμελώς τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης» και προφανώς δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.
Πάντως, αργά το απόγευμα της Τρίτης, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι «η ελληνική κυβέρνηση κάλυψε τη μισή απόσταση στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και περιμένει από τους θεσμούς να καλύψουν την άλλη μισή». Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι «η Αθήνα πρότεινε πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% για το 2015 και 1,75% για το 2016».