"JP Morgan Chase": "Χάνουμε την πίστη μας" στην Ελλάδα

Μετά την Goldman Sachs και η JP Morgan προστίθεται στους “σκεπτικιστές” του τραπεζικού κλάδου για τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει τα χρέη της.

Ετσι, σύμφωνα με το “Βήμα”, ο κίνδυνος να χάσει η Ελλάδα την αποπληρωμή δόσης χρέους διώχνει ακόμη και του πιο πιστούς οπαδούς των κρατικών ομολόγων της χώρας. Η JP Morgan Chase είχε αναδειχθεί το μεγαλύτερο μέρος του έτους πρωταθλήτρια στη διακίνηση κρατικών ομολόγων της Ελλάδας με μακροχρόνια διάρκεια.

Την προηγούμενη όμως Παρασκευή η αμερικανική τράπεζα συνέστησε στους επενδυτές να κατοχυρώσουν κέρδη 10 μονάδων βάσης σε ελληνικά κρατικά ομόλογα με απόδοση 3%, τα οποία λήγουν τον Φεβρουάριο του 2042. Αυτό συνέβη επειδή οι συνεχείς πιέσεις που δέχονται η ρευστότητα της χώρας και ο τραπεζικός τομέας της, ενδέχεται να προκαλέσουν λήψη μέτρων.

«Παρά το γεγονός ότι το κεντρικό σενάριο για την Ελλάδα είναι να φτάσει σε συμβιβασμό προτού χαθεί η προθεσμία αποπληρωμής δόσεων ή/και να επιβληθούν περιορισμοί κεφαλαίων, η πίστη μας δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε να δικαιολογεί μια επιθετική ανάληψη κινδύνου» ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της JP Morgan Τζιανλούκα Σάλφορντ και Αντίτια Κόρντια.

Η αμερικανική τράπεζα κάνει τη σύσταση αυτή καθώς η Ελλάδα και οι πιστωτές της ανταλλάσσουν κατηγορίες για την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες.