Οι πιθανότητες της Ελλάδας να πετύχει μια συμφωνία για να λάβει τα κεφάλαια των 7,2 δισ. ευρώ φαίνονται ακόμη πιο «αδύναμες» την Κυριακή, μετά το άρθρο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που ανέφερε ότι οι θεσμοί έχουν παράλογες απαιτήσεις και θέλουν να υποβάλλουν σκληρή τιμωρία στην Ελλάδα, σχολιάζουν οι Financial Times.
Οι κατηγορίες Τσίπρα, που έγιναν στην Le Monde, πραγματοποιήθηκαν λίγες μόνο μέρες αφότου η κυβέρνησή του δήλωσε ότι μια συμφωνία είναι προ των πυλών. Η αίσθηση του χάους γύρω από τις διαπραγματεύσεις αυξήθηκε. Την Παρασκευή η Αθήνα πρέπει να καταβάλει περίπου 300 εκατ. προς το ΔΝΤ, κίνηση που θα παρακολουθείται στενά από τους πιστωτές ύστερα από τις δηλώσεις υπουργών ότι ίσως δεν καταβληθεί χωρίς χρηματική βοήθεια.
Επιπροσθέτως, η χώρα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ τον Ιούνιο άλλα 1,2 δισ. ευρώ. Αρκετοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης «φοβούνται» ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα, ίσως να μην υπάρχει αρκετός χρόνος έως το τέλος Ιουνίου ώστε να νομοθετηθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθεί.
Η αβεβαιότητα οδήγησε σε σημαντική απόσυρση καταθέσεων, καθώς σε δυο μόλις ημέρες «έφυγαν» από τις τράπεζες 800 εκατ. ευρώ, επαναφέροντας τους φόβους για ένα bank run. Οι τρεις θεσμοί – ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ- πρέπει να συμφωνήσουν στις νέες μεταρρυθμίσεις προτού απελευθερωθούν κεφάλαια αλλά στο άρθρο του στη Le Monde, o κ. Τσίπρας τους κατηγορεί ότι είναι ανυποχώρητοι παρά τις ελληνικές παραχωρήσεις.
«Η μη επίτευξη συμφωνίας, μέχρι στιγμής, δεν οφείλεται σε μια υποτιθέμενη άτεγκτη, αδιάλλακτη και ακατανόητη στάση της Ελλάδας», γράφει ο κ. Τσίπρας. «Οφείλεται στην επιμονή ορισμένων θεσμικών παραγόντων να καταθέτουν προτάσεις παράλογες και να δείχνουν παντελή αδιαφορία στην πρόσφατη δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού».
Η κριτική αυτή φαίνεται να απευθύνεται στο ΔΝΤ, το οποίο έχει ακολουθήσει τη σκληρότερη γραμμή από τους τρεις θεσμούς, ιδιαίτερα αναφορικά με τις μειώσεις των συντάξεων στον δημόσιο τομέα, τις οποίες ο κ. Τσίπρας περιγράφει ως ήδη υπερβολικά μειωμένες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκέλα Μέρκελ έχουν προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα ότι καμιά συμφωνία δεν είναι δυνατή χωρίς την έγκριση του ΔΝΤ.
Σε μια ξεκάθαρη «επίθεση» κατά του Βερολίνου, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε κάποιους εντός της Ε.Ε. ότι προσπαθούν να διασπάσουν την Ευρωζώνη, με την συγκέντρωση της εξουσίας ανάμεσα στα μέλη «πυρήνες» του ευρώ και στα υπόλοιπα, τα οποία θα πρέπει να προσδεθούν στον ακραίο φιλελευθερισμό, μέσω των κανόνων του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης.
Η Γερμανία εμφανίζεται ως ο μεγαλύτερος υποστηρικτής των κανόνων αυτών και μιας ισχυρής κεντρικής εξουσίας στις Βρυξέλλες για την επιβολή τους. Για όσες χώρες αρνούνται να υποκύψουν στην νέα εξουσία η λύση θα είναι απλή: Σκληρή τιμωρία. Υποχρεωτική λιτότητα. Και, ακόμη περισσότερο, περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, πειθαρχικές κυρώσεις, πρόστιμα, ακόμη και παράλληλο νόμισμα, γράφει ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι αυτό το μονοπάτι θα σήμαινε την κατάλυση της δημοκρατίας στην Ευρώπη.
Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης τις τελευταίες μέρες έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα για την χρησιμοποίηση παρόμοιων δημόσιων δηλώσεων ως διαπραγματευτικό τέχνασμα, σε μια απόπειρα να δημιουργηθεί χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν, η οποία προτρέπει σε μια συμβιβαστική συμφωνία πιο αποδεκτή από την Αθήνα.
Αλλά ο ίδιος ο κ. Τσίπρας από καιρό θεωρείται από τους πιστωτές ως η καλύτερη ελπίδα για μια συμφωνία. Ο ίδιος είχε προσωπικά παρέμβει το Φεβρουάριο για να επεκτείνει το πρόγραμμα διάσωσης κατά τέσσερις μήνες μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ χαμηλόβαθμων αξιωματούχων.