«Ανοικτοί» σε μία αύξηση στο ΦΠΑ του τουρισμού, από 1%- 3% δηλώνουν οι τουριστικοί φορείς προκειμένου να στηρίξουν την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να «κλείσει» η συμφωνία με τους δανειστές. «Με μέσο όρο ΦΠΑ από 9% έως 11% στον τουρισμό, άρα επιπλέον 1%-3%, ο τουρισμός στηρίζει την προσπάθεια συμφωνίας, παραμένοντας όμως ανταγωνιστικός», επεσήμανε χθες, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί είτε με τρεις κλίμακες: ήτοι διαμονή 7%, εστίαση 14%, και ένα μέσο όρο 9%, είτε με δυο κλίμακες: ήτοι διαμονή 11%, εστίαση 11%, μέσος όρος 11%.
«Το τουριστικό ”πακέτο” (από το οποίο το 75% αφορά τη διαμονή και το υπόλοιπο 25% την εστίαση), είναι το μόνο εξαγόμενο προϊόν που έχει ΦΠΑ γιατί καταναλώνεται εντός χώρας, δημιουργώντας, παράλληλα, πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ελληνική οικονομία», έχει αναφέρει επανειλημμένα, ο ΣΕΤΕ στην επιχειρηματολογία του για τη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα του ΦΠΑ του τουρισμού. Οι τουριστικοί φορείς δηλώνουν τις τελευταίες ημέρες ότι βρίσκονται στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης και είναι διατεθειμένοι να ”βάλουν πλάτη” για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας, κάτι το οποίο μεταφράζεται ότι ενδεχομένως θα μπορούσαν να αποδεχθούν μία αύξηση, μικρή όμως από 1- 3 μονάδων σε επίπεδο φορολογικών συντελεστών.
Ωστόσο, η αύξηση της φορολογίας σε επίπεδα πάνω από τον ανταγωνισμό «θα είναι το μεγαλύτερο υφεσιακό μέτρο γιατί θα καταστρέψει έναν τομέα που αποδίδει ακόμη», σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, επιβαρύνοντας κυρίως τους μικρούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σίριαλ με τον ΦΠΑ στον ελληνικό τουρισμό κρατάει πάνω από μια επταετία.