Τον τερματισμό της κατοχής στο 22% των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που θα συμβιώνει με σχέσεις καλής γειτονίας με το Ισραήλ και την επιστροφή στην πατρίδα τους των πέντε εκατομμυρίων Παλαιστινίων προσφύγων ζήτησε χθες ο Παλαιστίνιος Πρέσβης στην Αθήνα.
«Όταν μιλάμε για το διωγμό του παλαιστινιακού λαού ξέρουμε ότι ο φίλος ελληνικός λαός καταλαβαίνει περισσότερο από πολλούς άλλους τι σημαίνει κατοχή, αντίσταση και ελευθερία», σημείωσε χτες το μεσημέρι ο Μαρουάν Τουμπάσι, με αφορμή τις φετινές εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο εντός και εκτός των παλαιστινιακών εδαφών, για τη 67η μαύρη επέτειο από τη μέρα της «Νάκμπα». Της καταστροφής, δηλαδή, των παλαιστινιακών εδαφών το 1948 από τους Ισραηλινούς με τη βοήθεια των βρετανικών κατοχικών δυνάμεων για να ιδρυθεί πάνω σε αυτά τα εδάφη το κράτος του Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο διπλωμάτη, το 1948 καταστράφηκαν ολοσχερώς 415 παλαιστινιακά χωριά και σφαγιάστηκαν πάνω από 15.000 Παλαιστίνιοι. Αλλά η Παλαιστίνη εξακολουθεί να αιμορραγεί μέχρι σήμερα, τόσο από την ασταμάτητη και βάρβαρη επιθετικότητα του Ισραήλ, όσο και από το συνεχιζόμενο εποικισμό εδαφών της, κυρίως της Δυτικής Όχθης και της Α. Ιερουσαλήμ, «μετατρέποντας τα παλαιστινιακά εδάφη σε καντόνια δίχως ουσιαστική επικοινωνία» και γεωγραφική σύνδεση μεταξύ τους.
Ένας από τους τρόπους επίτευξης των πόθων του παλαιστινιακού λαού είναι και η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους σε διεθνές επίπεδο, όπως έγινε το 2012 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως κράτος μη μέλος του ΟΗΕ με την ιδιότητα παρατηρητή. Όπως έγινε και από άλλες 139 χώρες με πιο πρόσφατη περίπτωση του Βατικανού. Ο Μ. Τουμπάσι εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα θα είναι η επόμενη χώρα που θα αναγνωρίσει «σύντομα» το Παλαιστινιακό Κράτος ως ανεξάρτητο, όπως έχουν κάνει ήδη τρεις χώρες – μέλη της ΕΕ (Σουηδία, Κύπρος, Μάλτα), επικαλούμενος πρόσφατες συναντήσεις που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.
Πάντως, ο Πρέσβης σημείωσε ότι “είναι ζήτημα πώς μπορεί μία χώρα να έχει στρατιωτικές σχέσεις με μία χώρα – εγκληματία πολέμου». Φράση που παίρνει “μπάλα” και την Ελλάδα.
«Γενικά η κατοχή είναι τρομοκρατία» σημείωσε, θυμίζοντας ότι σε διεθνές επίπεδο η κατοχή συνεχίζεται πλέον μόνον σε δύο χώρες: στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στο ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου.
Τέλος, ο Παλαιστίνιος Πρέσβης εξέφρασε την εκτίμηση του παλαιστινιακού λαού για την πολύχρονη αλληλεγγύη του ελληνικού λαού, αλλά και τη σημαντική συνεισφορά σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών με πρώτο τον συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, σημειώνοντας ότι με την πρώτη ευκαιρία θα τιμηθεί για τη συνεισφορά του στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού από τη διπλωματική παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στην Αθήνα.