Συγκρατημένο “βήμα” επανεκκίνησης των, ιδιαίτερα πληγέντων τον τελευταίο χρόνο, ρωσο-αμερικανικών σχέσεων αποτέλεσε η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στο Σότσι της Ρωσίας όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Μάλιστα, η συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο κράτησε τέσσερις ώρες, χρόνος σπάνιος για τέτοιου είδους επισκέψεις.
Αν και από τις δηλώσεις των δύο πλευρών προκύπτει ότι η συνάντηση δεν ήταν καταλυτική για τις διμερείς σχέσεις, ωστόσο ήταν σημαντική, κυρίως λόγω της αλλαγής, έστω σε ρητορικό επίπεδο, της στάσης των ΗΠΑ σε καυτά ζητήματα όπως ο εμφύλιος στην Ουκρανία, η Συρία, το Ιράν και το Ισλαμικό Κράτος.
Όχι άδικα, αν σκεφτεί κανείς το μέχρι τώρα ψυχροπολεμικό κλίμα στη διπλωματική αρένα, τα ρωσικά ΜΜΕ εστιάζουν στις δηλώσεις του Κέρι για την αναγκαιότητα διαλόγου των εμπλεκόμενων μερών της ουκρανικής σύγκρουσης “στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ” (σσ. πρόκειται για τις συναντήσεις στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας μεταξύ Ουκρανίας και εκπροσώπων των εξεγερμένων ανατολικών περιοχών, με τις εγγυήσεις της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας). Σημείωσε μάλιστα ότι ο διάλογος πρέπει να αφορά κυρίως στις εκλογές στο Ντονμπάς (σσ. η άλλη ονομασία της ανατολικής Ουκρανίας) και το ζήτημα της διοικητικής αποκέντρωσης.
Αν και έκανε λόγο για διαφωνίες με τη Ρωσία στις λεπτομέρειες, ο Κέρι ήταν σαφής ότι οι συμφωνίες του Μινσκ είναι “ο πλέον καλύτερος και σταθερός δρόμος προς την ειρήνη”, θέση που είναι ουσιαστικά “ταυτόσημη” με αυτή της Ρωσίας. Θυμίζουμε, ότι μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ εμφανίζονταν εντελώς αδιάλλακτες σε ό,τι αφορά στην πλήρη στήριξή τους στην κυβέρνηση του Κιέβου.
“Μαζεμένος” εμφανίστηκε και ο Κέρι για τα ζητήματα της Συρίας, του Ιράν και του Ισλαμικού Κράτους σε σχέση με τη Ρωσία. Για τη Συρία είπε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους ΗΠΑ και Ρωσίας μπορούν να εργαστούν από κοινού, προσθέτοντας ότι αν και η Ρωσία δεν συμμετέχει στη “συμμαχία” κατά του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο οι ΗΠΑ τη θεωρούν σύμμαχο στη μάχη εναντίον της “διεθνούς τρομοκρατίας”.
Ακόμη και για το θέμα που προέκυψε με την πώληση αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 από τη Ρωσία στο Ιράν ο Κέρι είπε ότι σαφώς δεν είναι παράνομο και δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, απλά “η χρονική στιγμή δεν είναι εντελώς κατάλληλη”…