Εμφανής αμερικανική δυσφορία για τα σχέδια περί Greek Stream

Τις σαφείς διαφωνίες της Ουάσινγκτον ως προς την προοπτική επέκτασης του Turkish Stream επί ελληνικού εδάφους ως Greek Stream, δια του οποίου θα μεταφέρεται φυσικό αέριο στην Ευρώπη σε μια διαδρομή που μοιάζει πολύ με αυτήν του South Stream, εξέφρασε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη ο ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ Άμος Χόκσταϊν.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος δεν έκρυψε από τα ΜΜΕ την άποψή του, καθώς στις δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντηση στην ερώτηση για το αν ο Greek Stream έρχεται σε αντίθεση με τον Νότιο Διάδρομο απάντησε: «Έχω μάθει να δουλεύω σε σχέδια που υπάρχουν», αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για ανύπαρκτο σχέδιο, το οποίο πιθανότατα θα παραμείνει έτσι.

Ο Π.Λαφαζάνης, από την πλευρά του, δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ότι έγινε μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων και ότι τόνισε στον κ. Χόκσταϊν τις πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα ενεργειακά θέματα της περιοχής μας και της Ευρώπης. «Αυτό που ιδιαίτερα υπογράμμισα και θέλω να το τονίσω με ιδιαίτερη έμφαση είναι ότι η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ένας πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή μας. Θέλουμε μια πολυεπίπεδη και ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική, η οποία θα κινείται με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό μας συμφέρον, το όφελος του ελληνικού λαού και ασφαλώς τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή μας και την Ευρώπη».

Ερωτηθείς ποια είναι η τοποθέτηση του απεσταλμένου των ΗΠΑ σε ό,τι έχει να κάνει με τις συζητήσεις που έχουν γίνει ανάμεσα στον Έλληνα Πρωθυπουργό και στο Ρώσο Πρόεδρο για το συγκεκριμένο ζήτημα τον τελευταίο καιρό με αιχμή τον Greek Stream, ο Υπουργός είπε ότι δεν μπορεί να μεταφέρει την άποψη του Αμερικανού απεσταλμένου αλλά ότι η κυβέρνηση στηρίζει τη διέλευση από τη χώρα μας ενός αγωγού που θα φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα έχει φυσικό αέριο από τη Ρωσία. «Και στηρίζουμε αυτό το έργο διότι το θεωρούμε εθνικά ωφέλιμο. Το θεωρούμε ωφέλιμο για τον ελληνικό λαό, γιατί θεωρούμε ότι θα υποβοηθήσει τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή μας και την Ευρώπη. Εμείς επιδιώκουμε μια ενεργειακή πολιτική η οποία να αποκομίζει όφελος στον τόπο. Και ό,τι αποκομίζει όφελος στον τόπο, εμείς θα το στηρίξουμε διότι αυτό επιβάλλει ο ρόλος μας ως μια κυβέρνηση που θέλει να υπηρετήσει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό».

Επιπλέον ο κ. Λαφαζάνης σε ερώτηση αν έφερε κάποια συγκεκριμένη αντιπρόταση ο κ. Χόκσταϊν δεν απάντησε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο, αφού επανέλαβε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων.  Κατά πληροφορίες ο κ. Χόκσταϊν «προειδοποίησε» την ελληνική πλευρά ότι η συνεργασία με την Μόσχα για τον αγωγό πιθανώς θα προκαλέσει διαφωνίες και στην ΕΕ και θα υπάρξει θέμα με την επιτροπή ανταγωνισμού.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι μία μέρα νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν τηλεφωνική συνομιλία που επικεντρώθηκε σε ενεργειακά θέματα κατά την οποία η Μόσχα προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει, σε συνεργασία με ευρωπαϊκές και ελληνικές εταιρείες, δια της Gazprom, την κατασκευή του αγωγού επί ελληνικού εδάφους.