Μιλώντας χτες στο Συνέδριο για την Επιχειρηματικότητα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και Συντονιστής της Ομάδας Διαπραγμάτευσης, Ευκλείδης Τσακαλωτός, δήλωσε πως η ελληνική Κυβέρνηση καθυστέρησε “γιατί δεν ήμασταν έτοιμοι, δεν είχαμε ιδέες, δεν είχαμε προτάσεις συγκεκριμένες, νομίζω πως σε ό,τι λένε υπάρχει μια βάση αλήθειας” και προσέθεσε πως “Όταν μια καινούρια κυβέρνηση έρχεται στην εξουσία, έχει έλλειψη τεχνογνωσίας”.
Πιο συγκεκριμένα ο κ.Τσακαλωτός είπε πως “η ελληνική κυβέρνηση έχει δουλέψει πάρα πολύ σκληρά για το καλό σενάριο να βρεθεί μια λύση” , δηλώνοντας αισιόδοξος ότι η Αθήνα και οι εταίροι της “είμαστε πιο κοντά σε έναν έντιμο συμβιβασμό απ’ ό,τι θα μπορούσα να σας πω πριν από 20-30 ημέρες” ενώ παραδέχθηκε ότι υπήρξε κάποια καθυστέρηση στην πορεία της διαπραγμάτευσης λόγω έλλειψης προτάσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, το οποίο απέδωσε στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία.
“Όταν μια καινούρια κυβέρνηση έρχεται στην εξουσία, ιδιαίτερα όταν ήτανε εκτός εντελώς του πολιτικού συστήματος, ότι έχει και μια έλλειψη και τεχνογνωσίας και διοικητική βοήθεια δεν έχει και τεχνοκρατική βοήθεια δεν έχει…”, συνέχισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πρόσθεσε: “Αλλά νομίζω ότι τα βασικά προβλήματα ήταν πολιτικά”.
Μεταξύ άλλων, πάντως, ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για πρόοδο στη διαπραγμάτευση, σε ζητήματα όπως οι συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες «αποτρέπουν το κέρδος πάνω στις εργασιακές σχέσεις».
Ο ίδιος προέβλεψε μια συμφωνία με τους εταίρους και πιστωτές, η οποία όπως είπε θα περιλαμβάνει “κοινά σημεία, όπως στη διαφθορά ή στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αλλά και πράγματα που θα έχουν διαφορετική λογική” από αυτήν της Ευρωζώνης.
“Πρέπει να αποκαταστήσουμε τον πλουραλισμό που έχει χάσει ο καπιταλισμός», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος. Παράλληλα, εκτίμησε ότι βρισκόμαστε πιο κοντά σε έναν έντιμο συμβιβασμό απ’ ό,τι πριν από 20-30 ημέρες.
Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κινηθεί “στο πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου”, ότι πρέπει “να υπάρχει ένας έντιμος συμβιβασμός μεταξύ του παλιού και του καινούργιου”, ενώ με το βλέμμα προς τους εταίρους σημείωσε πως “η αξιοπιστία είναι κάτι που δουλεύει και από τις δύο πλευρές”.
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ επισήμανε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί και δουλεύει για να υπάρξει “μια συνολική άποψη”, ώστε οι μεταρρυθμίσεις να έχουν και συνοχή μεταξύ τους ανά πάσα στιγμή, αλλά και διαχρονική συνοχή, αφού όπως είπε, οι μεταρρυθμίσεις που κάνεις στην αρχή βοηθάνε σε εκείνες που θα έρθουν σε δεύτερο χρόνο.