Τσίπρας-Γιούνκερ: Σύγκλιση για «ν΄ ανοίξει» ασφαλιστικό και εργασιακό προκειμένου να «κλείσει» συμφωνία
Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει τόσο το εργασιακό όσο και το ασφαλιστικό, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Μαξίμου μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στην δήλωση σημειώνεται ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν την ανάγκη εκσυγχρονισμού του συνταξιοδοτικού για να είναι «δικαιότερο» και συζήτησης για την αγορά εργασίας «έτσι ώστε οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας» με επίκεντρο τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στους δύο αυτούς τομείς.
Το τι ακριβώς σημαίνουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν διευκρινίζεται στην κοινή δήλωση καθώς σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως τονίσει ότι τα δύο αυτά θέματα είναι οι «κόκκινες γραμμές» της. Υπενθυμίζεται επίσης ότι είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται σαφώς σε ανακοίνωση τα δύο αυτά ζητήματα.
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για σύγκλιση στο Brussels Group σε δημοσιονομικά θέματα όπως στον ΦΠΑ και στα φορολογικά μέτρα που έχει προτείνει η κυβέρνησης αλλά και στις ιδιωτικοποιήσεις. Το κλίμα αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας και οι πληροφορίες ότι δεν θα «κοπεί» ο ELA έφεραν ευφορία στον Χρηματιστήριο που άρχισε να ανεβαίνει και να βρίσκεται με κέρδη πάνω από 2,5%. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων και ότι «τα πράγματα προχωράνε προς τη σωστή κατεύθυνση».
«Το ποτήρι είναι μισογεμάτο», ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα σημειωθεί συγκεκριμένη πρόοδος ως τις 11 Μαΐου, ώστε οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να αποτιμήσουν θετικά την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως και με κοινή τους δήλωση.
Εξάλλου, σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων, κοινοτικός αξιωματούχος αναγνώρισε ότι σε ορισμένα σημεία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με το ΔΝΤ. Ωστόσο, σημείωσε ότι ευελπιστεί πως η συνεργασία ανάμεσα στους τρεις θεσμούς θα εξακολουθήσει να είναι αρμονική, υπενθυμίζοντας ότι κοινός στόχος είναι η σταθερότητα και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα η κοινή δήλωση Τσίπρας – Γιούνκερ έχει ως εξής:
«Ο Πρόεδρος Ζ. Κ. Γιουνκέρ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία. Κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.
Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group».