Απόλυτα ξεκάθαρος ότι δεν υπάρχει θέμα Grexit για το ελληνικό ποδόσφαιρο εμφανίστηκε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά τον αθλητισμό. Ο κ. Κοντονής υπογράμμισε ότι «δεν είναι στις προθέσεις» της κυβέρνησης μία τέτοια εξέλιξη, αλλά «θέλαμε διάλογο και μάλιστα ουσιαστικό και σε βάθος». Παράλληλα αναφέρθηκε με διεξοδικό τρόπο στις συζητήσεις που είχε με τη FIFA και την UEFA για το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι «αποστείλαμε στην ΕΠΟ και στις διεθνείς ομοσπονδίες το τελικό νομοσχέδιο. Μας έστειλαν επιστολή στην οποία αναφέρονται τρεις παρατηρήσεις. Επί των παρατηρήσεων αυτών εμείς δεν συμφωνήσαμε».
Ο κ. Κοντονής ανακοίνωσε επιγραμματικά τα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν και αυτά είναι το ηλεκτρονικό εισιτήριο παντού, τακτικοί δικαστές από ειδική λίστα, περιουσιολόγιο για διαιτητές και παρατηρητές, παρέμβαση για αντιμετώπιση ύποπτων αγώνων, στελέχωση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας, ενώ καταργείται το άρθρο 29 και η διάταξη η οποία προέβλεπε για το ποδόσφαιρο, όχι καθεστώς αυτοδιοίκητου, αλλά αυτονομίας.
Από την πλευρά του ο Βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κουκοδήμος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «κάνατε κωλοτούμπες. Αν η κωλοτούμπα ήταν άθλημα τότε θα είχατε πάρει το πρωτάθλημα».
Κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, ο Υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε ότι «ο αθλητισμός δεν είναι πεδίο σύγκρουσης οικονομικών συμφερόντων. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να κρίνεται μόνο θετικά» και υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά θεσμοθετούνται κυρώσεις όσο αναφορά το θέμα της μη εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Κανένα γήπεδο -που δεν έχει αυτό το σύστημα (σ.σ. ηλεκτρονικό εισιτήριο)- δεν θα μπορεί να φιλοξενεί αγώνα, ούτε μπάσκετ, ούτε ποδοσφαίρου».
«Σε κανέναν άλλο τομέα της δημόσιας ζωής δεν είναι τόσο ελαχιστοποιημένη η παρουσία και η δυνατότητα παρέμβασης της Πολιτείας. Κάνουμε πλέον σαφές σε όλους αλλά και στις ομοσπονδίες, ότι θα τηρηθούν όλα όσα αναφέρει ο νόμος» σημείωσε με νόημα και έκανε λόγο για αμοιβαίες υποχωρήσεις ώστε να παρουσιαστεί ολοκληρωμένος και βελτιωμένος ο νέος νόμος.
«Έγιναν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Οι διεθνείς ομοσπονδίες δέχθηκαν τα πειθαρχικά όργανα να τα αποτελούν τακτικοί δικαστές. Δεν δεχθήκαμε να τους ορίζει η ΕΠΟ, αλλά να τους επιλέγει απο λίστα που θα ορίζουν οι προϊστάμενοι των δικαστηρίων και της εισαγγελίας» σημείωσε και τόνισε ότι «ακούσαμε τη φωνή της λογικής και του συμφέροντος του ελληνικού αθλητισμού”. Στη τελευταία συνάντηση που είχε με την UEFA ο κ. Κοντονής τόνισε ότι “η πρώτη παρατήρηση ήταν ανώδυνη και αφορούσε τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων με απόφαση της κυβέρνησης. Η UEFA μας παρότρυνε να διαγραφεί. Είχαμε σκοπό να το κάνουμε δεκτό. Η δεύτερη παρατήρηση αφορούσε τους τακτικούς δικαστές, όπου όπως ξεκαθάρισε η κυβέρνηση δεν μπορούσε να συμφωνήσει” και πρόσθεσε ότι “όσοι έλαβαν κλήση για απολογία σε βαθμό κακουργήματος από τον ανακριτή ήταν όσοι είχαν διοριστεί από την ΕΠΟ για να στελεχώνουν τις αρμόδιες πειθαρχικές επιτροπές. Γι’ αυτό παρενέβη ως κυβέρνηση”.
Η τρίτη παρατήρηση ήταν το αυτοδιοίκητο, που όπως είπε ο κ. Κοντονής “οι διεθνείς ομοσπονδίες είχαν ενστάσεις” και ανακοίνωσε ότι “κατέληξαν στην διατύπωση ότι θέματα του ποδοσφαίρου ρυθμίζονται από την ΕΠΟ στο πλαίσιο του κανονισμού και του καταστατικού της που είναι εναρμονισμένα με το Σύνταγμα”.