Είναι τα εξήντα τα νέα σαράντα;

Πρόσφατα η Μαρίνα, μία γυναίκα 62 ετών, μου περιέγραφε πως όταν είχε ακούσει πρώτη φορά ότι τα 60 είναι τα νέα 40, της είχε φανεί μία αστεία διαπίστωση. Ηταν 41 ετών και ένιωθε ότι ήταν στην καλύτερη φάση της ζωής της, πως είχε αγγίξει ό,τι και όσα ήθελε και ότι είχε καταφέρει πολλά. Τώρα στα 62 της η ίδια αυτοαμφισβητείται και εξηγεί στον νεότερό της εαυτό ότι έκανε λάθος. Τώρα είναι η καλύτερη εποχή της ζωής της, η εποχή που νιώθει ότι είναι μία χειραφετημένη, έμπειρη, ώριμη γυναίκα, που επιλέγει και ορίζει τον εαυτό της.

Η Μαρίνα βάζει πλέον τον εαυτό της, τις ανάγκες και τις επιθυμίες της ως προτεραιότητα χωρίς να έχει γίνει εγωίστρια, απλώς συνειδητοποιώντας την ανάγκη της να φροντίσει τον εαυτό της περισσότερο από κάθε άλλη προηγούμενη στιγμή της ζωής της.

Συνειδητοποιεί ότι δεν είναι πλέον μόνο μητέρα, σύζυγος, κόρη και επιφορτισμένη με τη φροντίδα πολλών άλλων, αλλά μία γυναίκα με χόμπι, φιλίες ζωής, ουσιαστικές σχέσεις και πάθος για τη μόδα. Ξέρει ότι έχει ήδη ζήσει περισσότερη και πιο υγιή ζωή από όση έχει μπροστά της αλλά γι’ αυτό ακριβώς έχει αποφασίσει να εκτιμά και να ευχαριστιέται την κάθε μέρα με χαλαρούς ρυθμούς.

Οι γυναίκες στα 50 και στα 60 δεν θεωρούνται πλέον μεγάλες

Οι γυναίκες στα 50 και στα 60 έχουμε προχωρήσει και προοδεύσει πολύ σε σχέση με την εποχή των γιαγιάδων μας, δεν είμαστε μεγάλες κυρίες που πρέπει να ντύνονται και να συμπεριφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Είμαστε δυναμικές, έμπειρες, ζωντανές γυναίκες που προσφέρουμε, εργαζόμαστε, ζούμε, ευχαριστιόμαστε. Μπορεί να έχουμε περισσότερες ρυτίδες και λιγότερες αντοχές από ό,τι στα 30 μας ή στα 40 μας, έχουμε όμως περισσότερο χρόνο και λιγότερο στρες και ενοχές.

Στα 60 μας χαρακτηρίζει το ποιες είμαστε

Οι γυναίκες τείνουμε να αυτοπροσδιοριζόμαστε μέσω των ρόλων τους οποίους καλούμαστε να φέρουμε σε πέρας ανάλογα με την ηλικία και τη φάση της ζωής μας και να βάζουμε στην άκρη τις επιθυμίες μας, τα χόμπι μας, τα όσα μας ευχαριστούν. Δεν φταίμε γι’ αυτό. Εχουμε τόσο πολλά να κάνουμε και τόσο πολλούς ανθρώπους που εξαρτώνται από εμάς που πιθανώς δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς. Ετσι όμως περιοριζόμαστε. Είμαστε νέες και παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να ζήσουμε όπως θέλουμε. Αντίθετα, στα 60 μας πια οι ευθύνες είναι λιγότερες και εμείς οι ίδιες συνειδητοποιούμε ότι δεν χρειάζεται να προσδιοριστούμε από το τι κάνουμε αλλά από το ποιες είμαστε.

Προσωπική απελευθέρωση

Το να λέμε ότι τα 60 είναι τα νέα 40 δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες είμαστε υποχρεωμένες στα 60 μας να δείχνουμε εμφανισιακά σαν να είμαστε 40. Σημαίνει ότι έχουμε αυτοπεποίθηση και προσπαθούμε να ευχαριστηθούμε τη ζωή έτσι όπως ακριβώς μας αρέσει, χωρίς να τρέχουμε συνεχώς. Στα 60 ξέρουμε πλέον ότι δεν υπάρχουν δεδομένα, ειδικά όσον αφορά τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας και στην υγεία μας, οπότε και δεν χρονοτριβούμε. Μεγαλώνοντας μαθαίνουμε να είμαστε λιγότερο ανεκτικοί και να λέμε όχι. Επενδύουμε στην υγεία μας, σωματική και ψυχική, και ευχαριστιόμαστε το δώρο της ζωής.

Πιθανώς κάποιοι να αντιμετωπίζουμε σωματικά, προσωπικά, οικογενειακά ή άλλα προβλήματα που μας δυσκολεύουν να ευχαριστηθούμε τη ζωή όσο θα θέλαμε ή θα μπορούσαμε, όμως δυστυχώς δεν μπορούμε να επηρεάσουμε την πραγματικότητα αλλά μόνο το πώς τη βλέπουμε και την αντιμετωπίζουμε.

*Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη δρα Ναταλία Κουτρούλη, MSc, ψυχολόγο υγείας, με εκπαίδευση στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία και στη συμβουλευτική, διευθύντρια στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής.

πηγή: vita.gr

Εξηντάρεςσαραντάρες