Friendenemies: Πώς θα ξεχωρίσουμε τους πραγματικούς μας φίλους

Κάθε επιλογή δεν είναι απαραιτήτως σωστή. Η καλή πρόθεση ή ο ενθουσιασμός μπορούν να μας μπερδέψουν και οι επιλογές μας τελικά να μη λειτουργήσουν υπέρ μας. Από την άλλη, οι συχνές καθημερινές επαφές ενδέχεται να θολώσουν το τοπίο, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ξεχωρίζουμε πάντα το αληθινό πρόσωπο του άλλου.

Friendenemies ή λυκοφιλίες…

Είτε με τον όρο των ημερών «friendenemies», δηλαδή φίλοι-εχθροί, είτε με τον παλαιότερο «λυκοφιλίες», αναφερόμαστε σε εκείνες τις σχέσεις που, ενώ φαίνονται φιλικές, υποκρύπτουν κακές προθέσεις και φθόνο. Φυσικά δεν μπορούμε να αντιληφθούμε εξαρχής όλους όσοι είναι απλώς φιλικοί και όχι φίλοι μας, παρ’ όλα αυτά μπορούμε να καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά αν συνειδητοποιήσουμε ότι προβλήματα και παρεξηγήσεις προκύπτουν διαρκώς, δίχως να γνωρίζουμε την αιτία.

Οι λυκοφιλίες είναι ένα φαινόμενο που το συναντάμε όχι σπάνια. Τα στοιχεία που αφήνουν πίσω τους τέτοιους είδους συμπεριφορές δεν διαφοροποιούνται πολύ από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά ούτε και από ηλικία σε ηλικία.

Ακολουθήστε τα μοτίβα

Ενας σχετικά εύκολος τρόπος για να αντιληφθείτε, τουλάχιστον ως έναν βαθμό, τις προθέσεις κάποιου είναι να παρατηρήσετε ποια είναι τα μοτίβα που ακολουθεί, δηλαδή πώς συμπεριφέρεται σε εσάς και μόνο σε εσάς, ειδικά όταν δεν υπάρχουν γύρω σας άλλοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περνάτε κάθε του κουβέντα από το «μικροσκόπιο», μια και αυτές είναι συνήθως κολακευτικές και μπορεί να σας παραπλανήσουν. Η ενέργεια ανάμεσά σας όμως δεν λέει ψέματα. Παρατηρήστε την ατμόσφαιρα όταν είστε οι δυο σας. Αν νιώσετε ένταση ή εχθρικότητα, η οποία δεν οφείλεται σε κάποια διένεξη που είχατε νωρίτερα, τότε μάλλον δεν είστε και οι καλύτεροι φίλοι.

Φίλοι και αρνητικά σχόλια;

Γίνεται οι φίλοι και τα αρνητικά σχόλια να αποτελέσουν παράγοντες της ίδιας εξίσωσης; Πιθανότατα όχι, μια και οι πραγματικοί φίλοι στέκονται στο πλάι σας γιατί σας αγαπούν και θέλουν να σας «ανεβάζουν» κι όχι για να σας «γκρεμίζουν» με σωρεία αρνητικών σχολίων.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι φίλοι σας θα πρέπει να σας «λούζουν» καθημερινά με ποικίλα κομπλιμέντα. Η χρυσή τομή σε όλα όσα ακούτε από τους γύρω σας βρίσκεται κάπου στη μέση και εκεί αποκαλύπτονται και οι προθέσεις όλων των ανθρώπων.

Στην περίπτωση ενός κάλπικου φίλου, τα σχόλια, αν και θα φαίνονται θετικά, μπορεί να σας αφήνουν μια πικρία ή να σας κάνουν να αναρωτιέστε «μα καλά, γιατί το είπε αυτό;». Αρχικά ενδέχεται να σκεφτείτε ότι κάτι παρανοήσατε, δεν ακούσατε καλά ή ακόμα και να δικαιολογήσετε τον «φίλο» σας ότι «δεν το εννοούσε έτσι όπως ακούστηκε». Αν τα προαναφερθέντα σάς συμβαίνουν συχνά, μάλλον το πρόβλημα δεν είναι με εσάς αλλά με εκείνον.

«Ναι, όμως εγώ μπορώ καλύτερα»

Παρατηρήστε για ακόμη μία φορά τη συμπεριφορά του και τις συζητήσεις σας και εντοπίστε τον τρόπο που αντιδρά όταν αναφέρεστε στα επιτεύγματά σας· εκεί το τοπίο ξεθολώνει. Ακόμη και ένα μικρό συνοφρύωμα αρκεί για να σας δείξει ποιος ή ποια πραγματικά στέκεται απέναντί σας.

Αν χρειάζεστε ακόμη μία επιβεβαίωση, παρατηρήστε πόσο ανταγωνιστικός γίνεται απέναντί σας. Ο υγιής ανταγωνισμός βέβαια, ειδικά αν εργάζεστε μαζί, είναι καλός και λειτουργεί αναζωογονητικά. Οταν όμως δείτε ότι γίνεται ανταγωνιστικός ακόμα και στα πιο μικρά πράγματα καθημερινά ή ότι ακούτε συχνά τη φράση «ναι, όμως εγώ…», τότε κατά πάσα πιθανότητα οι σχέσεις σας είναι κάθε άλλο παρά φιλικές.

«Ποιος είμαι;»

Οταν οι επαφές σας με τέτοιου είδους πρόσωπα γίνονται όλο και συχνότερες, η επιρροή που σας ασκούν ενδέχεται να μεγαλώνει κατά ανάλογο τρόπο, πράγμα που μπορεί να μη συνειδητοποιήσετε απευθείας. Το έντονο αίσθημα σύγχυσης, η αμφιβολία στις αποφάσεις σας είναι μερικά από τα «συμπτώματα» αυτής της επιρροής. Με την πάροδο του χρόνου αυτή η τοξικότητα και ο αρνητισμός που αποπνέουν τείνουν να διεισδύουν ολοένα και πιο βαθιά, με αποτέλεσμα να νιώθετε διαρκώς μπερδεμένοι και να προκύπτουν συνεχώς… ανακατωσούρες.

Αν πράγματι νιώθετε έτσι, δοκιμάστε να πάρετε απόσταση από το συγκεκριμένο άτομο για κάποιο χρονικό διάστημα. Αν δεν μπορείτε να τον αποφύγετε, τότε διατηρήστε τις επαφές στο ελάχιστο και «προστατέψτε» όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή σας αυτή την περίοδο.

Ωρα για δράση

Από τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσετε ότι απέναντί σας στέκεται ο άσπονδος εχθρός και όχι ο φίλος σας, τότε είναι και η κατάλληλη ευκαιρία για να δράσετε. Δεν χρειάζεται να σπαταλήσετε ώρες για να βρείτε ένα εξειδικευμένο πλάνο δράσης, μια και όλα όσα πρέπει να ακολουθήσετε είναι απλά, εύκολα και ανώδυνα.

Μπορείτε να ξεκινήσετε τη δράση σας επαναπροσδιορίζοντας τα όριά σας. Πείτε «όχι» σε πράγματα που δεν θέλετε πραγματικά να κάνετε και παραμένοντας ευγενικοί μη δίνετε περιθώριο για περαιτέρω συζήτηση. Παράλληλα μειώστε την προσβασιμότητά σας σε τέτοιου είδους άτομα, παραμένοντας στις συζητήσεις σας στα απολύτως απαραίτητα.

Rise above the influence

Μην εκπλαγείτε αν μόλις απομακρυνθείτε από αυτό το πρόσωπο ξεκινήσει μια επιθετική συμπεριφορά ή τα αρνητικά του σχόλια αυξηθούν. Είναι συνηθισμένη αντίδραση και οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τον «πιάσατε» και πλέον δεν μπορεί να συνεχίσει το «παιχνίδι» του.

Συζητήστε με τον εαυτό σας και θωρακίστε τον απέναντι στα ύπουλα σχόλια ή την άσχημη συμπεριφορά. Συνειδητοποιήστε πως δεν ευθύνεστε εσείς και προσπαθήστε να δείτε πίσω από την «επιρροή» ενός τέτοιου ατόμου. Επικεντρωθείτε σε όλα όσα έχουν πραγματικά σημασία, σκεφτείτε τους στόχους σας και δουλέψτε προς εκείνη την κατεύθυνση.

Σε αυτή τη φάση ιδιαίτερα βοηθητικοί είναι οι πραγματικοί μας φίλοι, με τους οποίους μπορούμε να συζητήσουμε και να πάρουμε στήριξη. Μην υποτιμάτε τη δύναμη ενός κατά τα άλλα απλού καφέ μαζί τους, γιατί θα εκπλαγείτε από το πόση θετική ενεργεία, ψυχραιμία και αισιοδοξία μπορείτε να αντλήσετε από εκείνους.

πηγή:vita.gr 

Friendenemies:σχέσειςφιλία