Σχέσεις: Πρέπει να μιλήσω στον «νυν» για τον πρώην μου;

Όταν πρωτογνωρίζουμε έναν υποψήφιο σύντροφο – ή και έναν υποψήφιο σεξουαλικό παρτενέρ – παρά την αμηχανία, έχουμε να πούμε πάρα πολλά. Τα ενδιαφέροντά μας, τα παιδικά μας χρόνια (ή έστω οι ανώδυνες πτυχές τους), η δουλειά, οι πολιτικές μας πεποιθήσεις, όλα είναι ανεξερεύνητα τοπία που μπορούν να γίνουν εξαιρετικές αφορμές για συζήτηση. Συχνά, ωστόσο, είτε από δική μας πρωτοβουλία είτε εξαιτίας της δικής του περιέργειας, η συζήτηση καταλήγει να στρέφεται σε ζητήματα προηγούμενων σχέσεων, και κυρίως στην πιο πρόσφατη. Αν δεν είμαστε πολύ προσεκτικές, αυτό είναι ικανό να καταστρέψει όχι μόνο την ατμόσφαιρα εκείνη την ώρα, αλλά και τις πιθανότητές μας να ξεκινήσουμε κάτι καινούργιο με τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας.

Πότε είναι πρόβλημα;

Αν θέλετε τη γνώμη μας, είναι προτιμότερο να αποφεύγετε πλήρως το συγκεκριμένο θέμα. Η μόνη πληροφορία που έχει σημασία, είναι το γεγονός ότι δεν βρίσκεστε αυτή τη στιγμή σε σχέση – ενδεχομένως και το πότε ολοκληρώθηκε η προηγούμενη.

Όποιο και αν είναι το περιεχόμενο αυτών που θα πείτε, αν επιμείνετε για πολλή ώρα στο ζήτημα, το πιθανότερο είναι να τον κάνετε να σκεφτεί ότι δεν έχετε ξεπεράσει τον πρώην σας. Εδώ που τα λέμε, ίσως να είναι και αλήθεια.

Σε περίπτωση που ο άνθρωπος με τον οποίο βγήκατε σας βλέπει «σοβαρά», το πιθανότερο είναι αυτή η αίσθηση να τον αποτρέψει από το να επιδιώξει περισσότερες συναντήσεις μαζί σας.

Ακόμη, όμως, και αν πρόκειται για κάποιον που δεν έχει καταλήξει ακόμη για το κατά πόσον θα ήθελε κάτι περισσότερο, δεν αποκλείεται αυτό το γεγονός να γίνει η αιτία για να αποφασίσει ότι οι επαφές σας θα παραμείνουν καθαρά σαρκικές.

Φυσικά, ίσως και εσείς αυτό να ψάχνετε. Ακόμη και έτσι, όμως, σίγουρα η βραδιά σας θα είναι πιο ευχάριστη αν εστιάσετε στο «τώρα», αντί να αφήσετε τη σκέψη σας να καλπάσει προς τον όποιο πρώην.

Κι αν με ρωτήσει;

Πολλές φορές δεν είμαστε εμείς που αρχίζουμε να συζητάμε για κάποια προηγούμενη σχέση, αλλά εκείνος. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους: Ίσως το φέρει η κουβέντα, ίσως προσπαθεί να βολιδοσκοπήσει αν είμαστε έτοιμες για την επόμενη σχέση ή ίσως απλώς είναι περίεργος. Σε αυτή την περίπτωση, προφανώς δεν πειράζει αν μοιραστούμε μερικά πράγματα. Υπάρχουν όμως ορισμένοι χρυσοί κανόνες.

Κρατήστε το σύντομο

Αν σας ρώτησε πότε χωρίσατε ή πόσο καιρό ήσασταν μαζί, περιοριστείτε σε αυτές τις πληροφορίες. Σε περίπτωση που ρωτήσει ποιος ήταν ο λόγος για τον χωρισμό, περιοριστείτε σε μια ειλικρινή, αλλά όσο το δυνατόν πιο σύντομη απάντηση.

Μιλήστε όσο το δυνατόν πιο ουδέτερα…

Υπάρχουν σχέσεις που μας βοηθούν να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη μας στους ανθρώπους, και αυτό το συναίσθημα μας ακολουθεί και μετά τη λήξη τους. Αντιθέτως, όλες έχουμε (τουλάχιστον) έναν πρώην που αναρωτιόμαστε τι σκεφτόμασταν όταν αποφασίσαμε να είμαστε μαζί του. Το πρώτο ραντεβού δεν είναι η κατάλληλη περίσταση για να μοιραστούμε καμία από τις δύο πληροφορίες. Ακόμη και αν τον έχετε ξεπεράσει τελείως, αν πείτε ότι ήταν «ο μεγάλος σας έρωτας» μάλλον δεν θα στείλετε το σωστό μήνυμα. Από την άλλη, αν μιλήσετε με αυτόν με άσχημο τρόπο, ενδέχεται να τον κάνετε να σκεφτεί ότι φταίτε εσείς, ακόμη και αν έχετε όλα τα δίκια του κόσμου. Ας αφήσουμε ότι θα πιστέψει ότι θα λέτε τα ίδια και για εκείνον στο μέλλον.

…ή έστω αιτιολογήστε

Ίσως είναι αδύνατον να εξηγήσετε γιατί χωρίσατε χωρίς να πείτε κάτι κακό για τον πρώην. Σε αυτή την περίπτωση, αιτιολογήστε τη στάση σας, μείνετε στα γεγονότα και αποφύγετε και πάλι τους χαρακτηρισμούς. Και προφανώς, μην μπείτε σε υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες.

Υπάρχει σωστή στιγμή για αυτή τη συζήτηση;

Όταν αρχίσετε να αναπτύσσετε οικειότητα, το πιθανότερο είναι ότι και οι δύο θα μιλήσετε για το παρελθόν σας. Από τη μία πλευρά, ορισμένες συμπεριφορές ή ανασφάλειες ίσως μπορούν να εξηγηθούν αποκλειστικά με αυτό τον τρόπο – με άλλα λόγια, είναι απαραίτητο για να γνωριστείτε καλύτερα. Από την άλλη, καθώς όλοι βγάζουμε συμπεράσματα για τους άλλους με βάση το πώς διαχειρίζονταν τις προηγούμενες σχέσεις τους, αλλά και τα όσα έχουν αποκομίσει από αυτές, σταδιακά θα αρχίσετε και οι δύο να κάνετε περισσότερες ερωτήσεις. Επομένως, απλώς κάντε λίγη υπομονή!

«Νυν»Πρώην»σχέσεις