Δημοσκόπηση Marc: Ακρίβεια και πόλεμος η μεγάλη ανησυχία των πολιτών - Στο 9,9% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Η ακρίβεια και ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελούν τις μεγαλύτερες ανησυχίες των πολιτών, σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Marc, για λογαριασμό του ΑΝΤ1, στην οποία αποτυπώνεται και η πρόθεση ψήφου.

Ειδικότερα, η ακρίβεια αποτελεί την μεγαλύτερη ανησυχία των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 81,6% ( έναντι 84,7% της προηγούμενης δημοσκόπησης), ο πόλεμος στην Ουκρανία ακολουθεί σε ποσοστό 58,1% (έναντι 77,4%) και έπεται η εγκληματικότητα με μεγάλη αύξηση, 33,7% έναντι 17,7% στην προηγούμενη έρευνα της Marc.

Το ζήτημα της πανδημίας έχει πέσει, καθώς από το 40,7% σε προηγούμενη μέτρηση, είναι πλέον στο 24,4%. Ακολουθούν τα εθνικά – ελληνοτουρκικά με 22,6%, οι φυσικές καταστροφές με 13,2% και το μεταναστευτικό με 8,5%.

Στη δημοσκόπηση της Marc oι πολίτες κλήθηκαν να αξιολογήσουν τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Σε ποσοστό αθροιστικά 57,4% αξιολόγησαν πως είναι μια αναγκαία και σημαντική βοήθεια, αλλά πως χρειάζονται άμεσα και άλλα μέτρα, ενώ σε ποσοστό 41,1% οι ερωτηθέντες απάντησαν πως τα μέτρα στήριξης δεν προσέφεραν σχεδόν καμία βοήθεια.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 9,9 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχει ποσοστό 32% έναντι 22,1% που παίρνει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 13,2%, το ΚΚΕ με 5,7%, η Ελληνική Λύση με 4,6% και το ΜεΡΑ25 με ποσοστό 2,8%.

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, πρώτος έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με θετική ή μάλλον θετική γνώμη από το 48,7% των ερωτηθέντων, δεύτερος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 38,1%, τρίτος ο Αλέξης Τσιπρας με 30.5% και έπονται κατά σειρά οι Δημήτρης Κουτσούμπας, Γιάνης Βαρουφάκης και Κυριάκος Βελόπουλος.

 

Αναφορικά με την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, οι ερωτηθέντες αξιολόγησαν σε ποσοστό 60% ως ένα θετικό ή μάλλον θετικό ταξίδι, ενώ το 32.9% είχαν αρνητική ή μάλλον αρνητική άποψη για την έκβαση της επίσκεψης.

Για τον χρόνο των εκλογών οι περισσότεροι τις επιθυμούν στο τέλος της τετραετίας.

Οι ερωτηθέντες απάντησαν και στο ερώτημα του τι κυβέρνηση προτιμούν, με τα ποσοστά να διαμορφώνονται ως εξής:

27,1%: αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ
14,2%: κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
13%: κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
12,4%: αυτοδύναμη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
8,8%: κυβέρνηση τεχνοκρατών με στήριξη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
2,5%: αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
12,1% έδωσε άλλη απάντηση, ενώ
9,9% δεν απάντησε στο ερώτημα

Η ταυτότητα της έρευνας:

 

NDακρίβειαΔημοσκόπηση MarcπόλεμοςΣΥΡΙΖΑ