Δημοσκόπηση Marc: Ακρίβεια και πόλεμος η μεγάλη ανησυχία των πολιτών - Στο 9,9% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Η ακρίβεια και ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελούν τις μεγαλύτερες ανησυχίες των πολιτών, σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Marc, για λογαριασμό του ΑΝΤ1, στην οποία αποτυπώνεται και η πρόθεση ψήφου.

Ειδικότερα, η ακρίβεια αποτελεί την μεγαλύτερη ανησυχία των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 81,6% ( έναντι 84,7% της προηγούμενης δημοσκόπησης), ο πόλεμος στην Ουκρανία ακολουθεί σε ποσοστό 58,1% (έναντι 77,4%) και έπεται η εγκληματικότητα με μεγάλη αύξηση, 33,7% έναντι 17,7% στην προηγούμενη έρευνα της Marc.

Το ζήτημα της πανδημίας έχει πέσει, καθώς από το 40,7% σε προηγούμενη μέτρηση, είναι πλέον στο 24,4%. Ακολουθούν τα εθνικά – ελληνοτουρκικά με 22,6%, οι φυσικές καταστροφές με 13,2% και το μεταναστευτικό με 8,5%.

δημοσκόπηση MARC - Μεγαλύτερη ανησυχία

Στη δημοσκόπηση της Marc oι πολίτες κλήθηκαν να αξιολογήσουν τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Σε ποσοστό αθροιστικά 57,4% αξιολόγησαν πως είναι μια αναγκαία και σημαντική βοήθεια, αλλά πως χρειάζονται άμεσα και άλλα μέτρα, ενώ σε ποσοστό 41,1% οι ερωτηθέντες απάντησαν πως τα μέτρα στήριξης δεν προσέφεραν σχεδόν καμία βοήθεια.

δημοσκόπηση MARC - μέτρα - ακρίβεια

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 9,9 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχει ποσοστό 32% έναντι 22,1% που παίρνει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 13,2%, το ΚΚΕ με 5,7%, η Ελληνική Λύση με 4,6% και το ΜεΡΑ25 με ποσοστό 2,8%.

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, πρώτος έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με θετική ή μάλλον θετική γνώμη από το 48,7% των ερωτηθέντων, δεύτερος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 38,1%, τρίτος ο Αλέξης Τσιπρας με 30.5% και έπονται κατά σειρά οι Δημήτρης Κουτσούμπας, Γιάνης Βαρουφάκης και Κυριάκος Βελόπουλος.

δημοσκόπηση MARC - δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών

 

δημοσκόπηση MARC - δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών

Αναφορικά με την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, οι ερωτηθέντες αξιολόγησαν σε ποσοστό 60% ως ένα θετικό ή μάλλον θετικό ταξίδι, ενώ το 32.9% είχαν αρνητική ή μάλλον αρνητική άποψη για την έκβαση της επίσκεψης.

δημοσκόπηση MARC - Μητσοτάκης - ΗΠΑ

Για τον χρόνο των εκλογών οι περισσότεροι τις επιθυμούν στο τέλος της τετραετίας.

δημοσκόπηση MARC - χρόνος εκλογών

Οι ερωτηθέντες απάντησαν και στο ερώτημα του τι κυβέρνηση προτιμούν, με τα ποσοστά να διαμορφώνονται ως εξής:

27,1%: αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ
14,2%: κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
13%: κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
12,4%: αυτοδύναμη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
8,8%: κυβέρνηση τεχνοκρατών με στήριξη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
2,5%: αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
12,1% έδωσε άλλη απάντηση, ενώ
9,9% δεν απάντησε στο ερώτημα

δημοσκόπηση MARC - προτίμηση σε κυβέρνηση

Η ταυτότητα της έρευνας:

δημοσκόπηση MARC - ταυτότητα έρευνας