Και σήμερα ολόκληρη η πολιτική ζωή της χώρας ασχολείται κυρίως με τις τηλεοπτικές άδειες, με το ΕΣΡ και φυσικά με το πρόσωπο της ημέρας, που δεν είναι άλλος από τον Βύρωνα Πολύδωρα. Τι μέλλει γενέσθαι σήμερα στη διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή και ποιά είναι τα σχέδια της κυβέρνησης αν δεν υπάρξει ούτε σήμερα συμφωνία για τη δημιουργία του Ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου.
Από το Μαξίμου διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως η πρόταση Πολύδωρα για τη θέση του πρόεδρου του ΕΣΡ ανταποκρίνεται πλήρως στην επιταγή του Συντάγματος για συναίνεση στη δημιουργία των ανεξάρτητων αρχών. “Κάναμε εμείς ένα βήμα, προτείναμε έναν δεξιό, πρώην υπουργό της ΝΔ για τη θέση του προέδρου, ας κάνει και η αντιπολίτευση ένα βήμα, ώστε να συγκροτηθεί επιτέλους το ΕΣΡ” μας είπε κυβερνητική πηγή. Μάλιστα ο Γενικός γραμματέας ενημέρωσης και επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος χαρακτήρισε την πρόταση Πολύδωρα ως “ένα άλμα προς τη συναίνεση”.
Παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση δε φαίνεται να αποσύρει τελικά το όνομα του πρώην υπουργού, όμως όλα δείχνουν ότι ούτε σήμερα θα βγει λευκός καπνός από τη διάσκεψη των προέδρων (είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα), έχοντας δεδομένο ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση.
Μέχρι το απόγευμα αναμένεται να κατατεθεί διάταξη στη Βουλή, η οποία θα καταργεί το άρθρο 2 του νόμου Παππά, το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ στην κυβέρνηση, μια ενέργεια της κυβέρνησης να πιέσει ακόμα περισσότερο την αντιπολίτευση.
Αν γίνει η έκπληξη και συσταθεί σήμερα το ΕΣΡ, τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους και το νέο όργανο θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για το νέο διαγωνισμό. Αν δεν γίνει αυτό, η κυβέρνηση έχει έτοιμο νομοσχέδιο, το οποίο θα δίνει στα κανάλια μια βεβαίωση προσωρινής λειτουργίας. Το τίμημα αναμένεται να είναι γύρω στα 7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν τραπεζική και ασφαλιστική ενημερότητα, να έχουν τις απαραίτητες κτιριακές εγκαταστάσεις και να απασχολούν τουλάχιστον 400 υπαλλήλους.