Κρίσιμο το 2021 για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας - Τι θα κρίνει αξιολογικά την ελληνική οικονομία

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Η τρέχουσα κατάσταση και η πορεία μετά την πανδημία: Καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο όπου η ΕΚΤ βοηθά τις Ευρωπαϊκές τράπεζες με την συμμετοχή τους στο έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η Ελλάδα (όπως και τα άλλα τα κράτη- μέλη) έχει αποκτήσει πλεονεκτήματα στο κομμάτι της ρευστότητας που μπορεί  να διοχετεύσει στην πραγματική οικονομία.

Μετά την  λήξη όμως του έκτακτου QE στις αρχές του 2022, η Ελλάδα για να ενταχθεί στο κανονικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να έχει αποκτήσει  την περιβόητη επενδυτική βαθμίδα.

Τα βήματα για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί την ένταξη της στο έκτακτο QE το οποίο έχει οδηγήσει στην  αποκλιμάκωση των κρατικών ομολόγων της και τις αναβαθμίσεις της εν μέσω πανδημίας. Σημαντικό ρόλο πρόκειται το 2021 να διαδραματίσει η εκταμίευση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς θα επηρεάσουν την γνώμη των επενδυτών.

Εκτός απροόπτου αναμένουμε την περαιτέρω αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας εντός του 2021. Η πρώτη αξιολόγηση μας το νέο έτος έχει δρομολογηθεί στις 22 Ιανουαρίου από τον οίκο Fitch ο οποίος μέχρι στιγμής αξιολογεί την Ελληνική οικονομία στο ΒΒ δηλαδή δυο κλιμάκια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Oι προκλήσεις που “προσέχουν” οι οίκοι αξιολόγησης

Τόσο οι Θεσμοί  όσο και οι  Οίκοι Αξιολόγησης, έχουν σχηματίσει θετική εικόνα για την οικονομική πορεία της Ελλάδας, ωστόσο υπάρχουν και προκλήσεις στις οποίες εξακολουθούν να εστιάζουν, όπως: το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων της χώρας μας το οποίο ακόμη είναι μεγάλο, την αύξηση του ιδιωτικού χρέους και την διαχείριση των οφειλών που έχουν προκύψει από την πανδημία και φυσικά την πορεία του δημόσιου χρέους. Όσον αφορά το τελευταίο, μπορούμε να πούμε ότι είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που θα καθορίσει το πόσο γρήγορα θα αποκτήσουμε επενδυτική βαθμίδα.

Με λίγα λόγια, η βασική πρόκληση του 2021 είναι: αν θα εξακολουθήσει να είναι βιώσιμο το χρέος και αν θα σταματήσει να έχει αυξητική τάση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πρόσφατα αποφασίστηκε από το ΥΠΟΙΚ η δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, κίνηση η οποία “θα μετρήσει” στις αξιολογήσεις που αναμένουμε. Σε κάθε περίπτωση πριν το 2022 είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να ενταχθούμε στην επενδυτική βαθμίδα.

 

Πηγή: Economico.gr

 

2021αξιολόγησηΔΝΤΕΚΤοίκοι αξιολόγησης