Η ρευστότητα no1 πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας – Μόνο 30.000 επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό

της Δάφνης Γρηγοριάδη 

Το νούμερο 1 πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας, δεν είναι άλλο από αυτό της ρευστότητας. Αυτή την στιγμή, υπολογίζεται ότι μόνο 30.000 επιχειρήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις των τραπεζών ώστε να τους χορηγήσουν δάνεια.

Οι κρίσιμοι κλάδοι της οικονομίας: Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ο εορταστικός τζίρος της φετινής χρονιάς θα είναι -70% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό ο οποίος ήταν  3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι πτωτικές πωλήσεις στον τομέα του εμπορίου, η άγνωστη ακόμη τουριστική σεζόν που θα ακολουθήσει  σε συνδυασμό με το επενδυτικό κενό ύψους 130 δις ευρώ της χώρας, δυσκολεύουν την γρήγορη ανάταση του ΑΕΠ. Ελπίδα δίνουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε η οικονομία να αρχίσει να λειτουργεί ξανά ομαλά.

Ρευστότητα: Το νούμερο 1 πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας

Το νούμερο 1 πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας, δεν είναι άλλο από αυτό της ρευστότητας. Οι Ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας σε μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις στην Ε.Ε.

  • Αυτή την στιγμή, υπολογίζεται ότι μόνο 30.000 επιχειρήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις των τραπεζών ώστε να τους χορηγήσουν δάνεια και να συνεχίσουν την ομαλή λειτουργία τους. Για αυτό και εξάλλου το κράτος έφερε στο προσκήνιο το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις χρηματοδοτούνται παρακάμπτοντας το τραπεζικό σύστημα.

Οι τράπεζες και η  χρηματοδότηση της οικονομίας

Το βάρος των αποφάσεων για το πώς θα έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα οι επιχειρήσεις  “πέφτει” όχι μόνο στα κυβερνητικά μέτρα και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στην στρατηγική που έχουν υιοθετήσει οι τράπεζες την εποχή του κορωνοϊού.

Τα κριτήρια χορήγησης της ρευστότητας των τραπεζών θα έπρεπε να είναι ελαστικότερα για τις υγιείς επιχειρήσεις και να προβλέπονται ειδικά κριτήρια για όσες δεν είναι πιστοληπτικά δυνατές αλλά έχουν ανάγκη επιπλέον δανεισμό.

Με δεδομένη την  ένταξη μας στο έκτακτο QE  οι τράπεζες λαμβάνουν ρευστότητα από την ΕΚΤ την οποία υπό κανονικές συνθήκες δεν θα μπορούσαν να έχουν και θα έπρεπε να χρηματοδοτούν περισσότερο την οικονομία αυτή την δύσκολη συγκυρία.

Όμως, ο μεγαλύτερος όγκος ρευστότητας των τραπεζών που οφείλεται στο έκτακτο QE  χρησιμοποιείται για την κάλυψη των ίδιων αναγκών των τραπεζών (μιας και βρίσκονται προ των πυλών τα τραπεζικά stress tests)  δηλαδή την εξυγίανση των ισολογισμών τους, την αγορά φθηνών κρατικών ομολόγων παρά για την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

 

δανεισμόςΡευστότητατράπεζες